בודד בפסגה: עם מי מתייעצים המנכ״לים לפני קבלת החלטות

כולם מצפים מהמנכ״ל לקבל את ההחלטות הקשות – אבל למי הוא פונה כשהוא באמת צריך עצה? לבנת קיזנר משתפת מניסיונה האישית


13:44 ,17.03.2025 מאת: לבנת קיזנר

להיות מנכ״ל זה הרבה יותר מקבלת החלטות – זה להיות המוביל, המנהיג והאדם שבידיו האחריות הכבדה לנווט את החברה קדימה. אבל לצד עוצמת התפקיד, מגיעה גם בדידות ניהולית לא פשוטה. מנכ״לים מוצאים עצמם לא פעם מתלבטים בשאלות הרות גורל, כאשר ההחלטות שלהם משפיעות על עובדים, בעלי מניות, לקוחות ואפילו על התעשייה כולה. לכן, השאלה החשובה היא לא רק ״מה ההחלטה הנכונה?״ אלא גם ״עם מי כדאי להתייעץ לפני שמקבלים אותה?״.

 

גם אני חוויתי את הבדידות הזו בפסגה על בשרי כמנכ״לית שניהלה אופרציות מורכבות, קיבלה החלטות שהשפיעו על עשרות עובדים והתמודדה עם אתגרים ששינו את כיוון הארגון מקצה לקצה דוגמת תקופת הקורונה. לצד הסיפוק שבהובלה, היו רגעים שבהם ההחלטות היו כל כך כבדות, שלא היה ברור עם מי בכלל אפשר לחלוק אותן. למדתי בדרך הקשה עד כמה חשוב לבנות רשת של אנשים שניתן להתייעץ ולסמוך עליהם שיהיו שם עבורי , גם כשאני לבד עם האחריות.

 

אז מניסיוני, ישנם מספר מעגלי ההתייעצות העומדים לרשות המנכ״ל:

 

1. הדירקטוריון – במידה ויש

הדירקטוריון הוא הגוף שמפקח על החברה ומעניק למנכ״ל הכוונה אסטרטגית. מנכ״לים שיודעים לנצל את הדירקטוריון נכון, רואים בו מקור לעצה ותובנות, ולא רק גוף שמבקר ומייצר לחצים. שיחה פתוחה וכנה עם חברי דירקטוריון מנוסים יכולה לחשוף זוויות חדשות ולסייע בקבלת החלטות מושכלות.

 

2. מנטורים

אין תחליף לליווי של אדם שכבר עבר דרך דומה. מנטור מנוסה יכול להציע נקודות מבט חדשות, לשאול את השאלות הקשות, ולגרום למנכ״ל לצאת מקיבעון מחשבתי. מנהלים מצליחים מקיפים את עצמם ביועצים בלתי-תלויים שיכולים לתת עצות אמיתיות ונקיות מאינטרסים ארגוניים.

 

3. הנהלה בכירה

הסמנכ״לים והמנהלים הבכירים בארגון הם אנשים שמכירים את החברה מבפנים, חיים את האתגרים שלה ומחזיקים בידע וניסיון מצטבר. מנכ״לים חכמים בונים הנהלה פתוחה ושיתופית, וכך מייצרים מרחב בו הם יכולים להתייעץ, להקשיב ולחשוב יחד עם הצוות הקרוב אליהם.

 

4. מנכ״לים אחרים

יש דברים שאפשר להבין רק כשחווים אותם. מנכ״לים רבים מוצאים ערך רב בשיחות עם קולגות – בין אם במסגרת פורומים מקצועיים, קבוצות סגורות או קשרים אישיים. דיאלוגים כאלה מספקים הזדמנות ללמוד מהצלחות וכישלונות של אחרים, לחלוק דילמות ולקבל תובנות ייחודיות.

 

5. בני ובנות זוג, משפחה וחברים

ניהול חברה הוא מסע מלא באתגרים רגשיים. מנכ״לים רבים מוצאים נחמה ועצה דווקא אצל הקרובים אליהם ביותר. משפחה, חברים ובני זוג מציעים לא רק תמיכה, אלא גם פרספקטיבה מחוץ לעולם העסקי – כזו שמאפשרת לפעמים לראות את הדברים בצורה צלולה יותר.

 

איך מנכ״ל בונה לעצמו מעגלי התייעצות נכונים?

 

1.לא מתייעצים עם כולם על הכל

כל נושא דורש סוג אחר של יועץ. יש החלטות שכדאי לשתף בהן את הדירקטוריון, אחרות שעדיף לדון בהן עם מנטור מנוסה, ויש גם סוגיות רגישות שכדאי לחלוק עם אדם קרוב.

 

2. להיות פתוח אבל גם ביקורתי

ייעוץ טוב צריך לאתגר את החשיבה של המנכ״ל, אבל בסופו של דבר ההחלטה היא שלו. מנהלים חזקים יודעים להקשיב, לסנן ולזהות את העצות שמובילות לתוצאה הטובה ביותר.

 

3.ליצור מנגנון קבוע להתייעצות

מפגשים סדירים עם מנטורים, דיוני הנהלה אסטרטגיים ופורומים קבועים עם קולגות – כל אלו יכולים להפוך את תהליך קבלת ההחלטות למדויק ומחושב יותר, במקום להסתמך על אינטואיציות רגעיות.

 

המנגנון הכי חזק שלי היה, ועדיין נשאר, הקולגות שלי לריצה, שמלווים אותי מזה עשור מהרגע שבו החלטתי לרוץ את המרתון הראשון שלי. מנכ״לים נתונים ללחץ תמידי, ולכן רבים מהם מוצאים בריצה מפלט, דרך לפרוק מתחים ולהכניס סדר למחשבות. עבורי, הריצה היא לא רק תהליך אישי אלא גם הזדמנות ייחודית להעלות סוגיות מעניינות, לשתף בבעיות ולשמוע עצות טובות מאנשים שאני מאוד מעריכה. בכל בוקר, בין צעד לצעד, מתחדדים הרעיונות ומתבהרות ההחלטות.

 

לסיכום, מנכ״ל הוא זה שצריך לקבל את ההחלטה, אבל הדרך להחלטה חכמה עוברת בהתייעצות עם האנשים הנכונים. שילוב נכון של דירקטוריון, מנטורים, הנהלה, קולגות ואפילו משפחה, יכול להיות ההבדל בין החלטה טובה להחלטה מצוינת.

 

 

 

 

לבנת קיזנר - בעלים ומנכ״לית EXECULEAD - משרד EXECUTIVE SEARCH לאיתור וגיוס בכירים. לבנת מלווה כיום דירקטוריונים, מנכ״לים והנהלות בכירות באיתור המועמדים הכי מדויקים עבורם לתפקידים בכירים במגוון גדול של תעשיות בארץ ובעולם. בעברה כיהנה כמנכ״לית המכללה העסקית, מנכ״לית קבוצת מכללות תפנית-פאר וסמנכ״לית שירותים עסקיים באיגוד לשכות המסחר. דוא״ל [email protected]   נייד 052-3421616 www.execulead.co.il