לאחר שנתיים של מו"מ בין נציגי האיחוד האירופי לנציגי המינהל לסחר חוץ הגיעו הצדדים להבנות. מוצרי מזון שעד היום נהנו מגישה מוגבלת לשווקי אירופה בשל מכסות או היטלים גבוהים ייהנו כעת מגישה חופשית
לאחר מו"מ של שנתיים סיכמו בשבוע שעבר משלחות האיחוד האירופי וישראל על הסכם היסטורי בתחום המזון המעובד והחקלאות. משרד התמ"ת, באמצעות נציגי המינהל לסחר חוץ, יחד עם נציגי משרד החקלאות, הוביל מהלך היסטורי בתחום הסחר במזון מעובד בין ישראל לאיחוד האירופי אשר פותח אפשרויות רבות חדשות בפני יצואני המזון הישראלים. ההסכם החדש מביא לליברליזציה הדדית של מעל 95% בסחר במזון מעובד בין ישראל לאיחוד האירופי.
יצוין כי לשוק האירופי חשיבות רבה עקב היותו השוק הגדול ביותר של ישראל ליצוא מוצרי חקלאות ומזון מעובד: כ-75% מסך היצוא העולמי של ישראל בתחום זה מופנה לשווקי האיחוד האירופי. ישראל מייצאת לאיחוד האירופי מוצרי חקלאות טריים ומזון בשווי של כמיליארד יורו, ומייבאת מוצרי חקלאות ומזון מהאיחוד האירופי בשווי של כחצי מיליארד יורו. (מתוכם 152 מיליון יורו יצוא ו 268 יורו יבוא מזון מעובד).
בעוד הסחר במוצרים תעשייתיים בין ישראל לאיחוד האירופי מתנהל ללא כל מגבלות מכס, לא כך המצב בתחום הסחורות החקלאיות והמזון; עקב רגישות הסקטור החקלאי הן בישראל והן באיחוד האירופי, התנהל עד כה הסחר תחת מגבלות רבות, בהן מכסות והיטלים שונים על הסחורות המיובאות. ההיטלים הגבוהים על מוצרי מזון המיובאים לאיחוד האירופי, פגעו בתחרותיות היצוא הישראלי ולעיתים אף מנעו כניסתו.
עד כה היה כשליש מיצוא המזון הישראלי כפוף להיטלים אלו, בעוד שרק כ-15% מן היבוא האירופי נאלץ לשלם היטל בישראל. לפיכך, החליט משרד התמ"ת, בראשות סגן רה"מ ושר התמ"ת אלי ישי, להוביל מהלך לליברליזציה רחבה בתחום המזון המעובד, על מנת ליצור איזון בתנאי הסחר ולהגביר את התחרותיות של תעשיית המזון הישראלית ביצוא.
מהלך זה הינו חלק ממדיניות כוללת של משרד התמ"ת אשר נועדה לסייע לתעשיות מסורתיות להרחיב משמעותית את הייצוא בזכות תשתית הסכמית טובה, בכך ולהגביר התעסוקה בפריפריה.
בשבוע שעבר, לאחר שנתיים של משא ומתן בין נציגי האיחוד האירופי לנציגי המינהל לסחר חוץ, הגיעו הצדדים להבנות אשר צפוי כי ישנו את פני הסחר בסקטור זה בשנים הקרובות.
ההסכם החדש כולל הטבות רבות חדשות ומאפשר הרחבה משמעותית של מגוון מוצרי המזון המיוצאים לאיחוד האירופי, ללא מגבלות.
מירב גונן ורועי ניר מהמחלקה להסכמי סחר אשר ניהלו את המו"מ מטעם משרד התמ"ת, מוסרים כי להערכתם מהלך היסטורי זה יביא לפתיחתם של שווקים רבים באירופה עבור תעשיית המזון הישראלי: מוצרי מזון שעד היום נהנו מגישה מוגבלת לשווקי אירופה בשל מכסות או היטלים גבוהים יהנו כעת מגישה חופשית, לדוגמא: שוקולד ומוצרי מאפה, ופלים, פסטה, קפה, בסיסים להכנת מיצי פירות, מרשמלו, סלטים טריים ועוד.
פוטנציאל היצוא שיוצר ההסכם החדש לתעשיית המזון הישראלית הוא רב מאוד, וההערכה היא כי חברות המזון הישראליות יוכלו להגדיל משמעותית את מכירותיהן לשוק האירופי, המונה כ-500 מיליון צרכנים. כמו כן, חברות מזון שלא ייצאו עד כה בשל ההיטלים והמכסות יוכלו להתחיל לייצא לאור תנאי הסחר החדשים.
ההסכם החדש ייכנס לתוקף לאחר סיום תהליכי האישור בישראל ובמוסדות האיחוד האירופי.