דן אנד ברדסטריט ישראל מדווחים כי בעשור האחרון עברו רבים ממוקדי השליטה במשק מגופים ציבוריים לפרטיים

דרוג האשראי של ישראל לחודש יולי של חברת D&B אנד ברדסטריט העולמית אינו מראה על שינוי לרעה, אך המשך התדרדרות המצב הבטחוני ואופן ניהול המשק עלולים להרע את דרוג האשראי של ישראל, אם אלה יימשכו. הדרוג החודשי של D&B עוסק בבחינת סיכוני האשראי שלו למשקיעים וגורמים


00:00 ,02.09.2002 מאת: מערכת פורט2פורט
 
דרוג האשראי של ישראל לחודש יולי של חברת D&B אנד ברדסטריט העולמית אינו מראה על שינוי לרעה, אך המשך התדרדרות המצב הבטחוני ואופן ניהול המשק עלולים להרע את דרוג האשראי של ישראל, אם אלה יימשכו. הדרוג החודשי של D&B עוסק בבחינת סיכוני האשראי שלו למשקיעים וגורמים עסקיים בעולם.
 
 
כלכלני חברת D&B צופים בשנת 2002 צמיחה שלילית של 1%. הגורם העיקרי, לדברי המומחים, לההאטה המתמשכת הוא החולשה בביקושים. כתוצאה מהמיתון המתמשך הצריכה הפרטית קטנה, השכר הריאלי יורד והאבטלה גדלה. החברה מעריכה, כי האבטלה בישראל תהיה השנה כ-11.7% בהשוואה ל-9.3% בשנת 2001. הגידול בשיעור הבלתי מועסקים פוגע בעיקר בסקטור הפרטי כאשר יותר ויותר חברות ועסקים נאלצים לפטר עובדים כצעד התייעלות והתאמה לקיטון בהכנסות.
 
בניתוח לחודש יולי 2002 שנעשה בימים אלה, אומרים מומחי דן אנד ברדסטריט, כי כלכלת ישראל נמצאת אמנם בסיכון מתמשך ובשל כך יש אזהרה מסוימת ללקוחות החברה ברחבי העולם, להימנע מחשיפת יתר מול עמיתיהם הישראלים, אך ככלל, לא חל שינוי במעמדה של ישראל לעומת החודשים הקודמים של 2002.
 
בניתוח ליולי 2002 אומרים מומחי החברה, כי כלכלת ישראל ממשיכה להימצא תחת לחץ כלפי מטה, כלומר פרופיל הסיכון הכולל של המדינה נמצא עדיין במגמת הרעה. הפעם מוסבר הדבר גם באי הבהירות הכלכלית, השוררת בישראל. המומחים קובעים, כי השפעות עולמיות כגון היציאה מהמיתון בארה"ב, לא ישפיעו בשלב זה על שיפור במשק הישראלי. זאת משום שאין צפי לחיסול המשבר הכלכלי בישראל, או להפסקת מצב הלוחמה עם הפלשתינים. הצמיחה הישראלית תוגבל גם מהעובדה שהביקושים הגלובליים ממשיכים להישען על מוצרי הכלכלה המסורתית ופחות על היי-טק, שהוא ענף היצוא המוביל של ישראל.
 
בשנת 2002 ,הצמיחה תסתכם בגידול שלילי של 1% (-).
 
חברת D&B מעריכה שיעור אינפלציה שנתי של לפחות 7.3% (לעומת תחזית של 6% בחודש הקודם) ב-2002 לעומת יעד ממשלתי של 2%-3%. החברה מעריכה שהגרעון בתקציב השנה יהיה 5.7%(-) מהתמ"ג. תחזית זו מהווה חריגה מהיעד שנקבע ועלולה לגרום לאי יציבות בשווקים הפיננסיים. גרעון החשבון השוטף כחלק מהתמ"ג יהיה השנה לפי הערכות החברה 1.8%(-) לעומת 1.7%(-) בתחזית החודש הקודם.
 
כזכור פרסמה דן אנד ברדסטריט בחודש מאי השנה, ידיעה לפיה החברה הורידה את דרוג האשראי של ישראל מ-DB2d  ל-DB3a ירידה קלה ביותר, אך עקרונית, משום שיתכן שהירידה מצביעה על תחילת מגמה. בחברה הסבירו את הורדת דרוג האשראי במצב הבטחוני הקשה המתמשך המשפיע על כלכלת ישראל. מדד הסיכונים הבינלאומי של D&B מחולק לשבע קבוצות מ-DB1 ועד DB7, כאשר DB1 מציין רמת סיכון שולית ו 7DB מציין רמת סיכון גבוה במיוחד. כל קבוצה מחולקת לרבעים מ-a עדd כאשר a מייצג את רמת הסיכון הנמוכה ביותר.
 
משמעות דירוג הסיכון בו נמצאת ישראל DB3 היא שיש סיכון מסויים באשראי הניתן לחברות במדינה המדוברת ולקוחות הפועלים במדינה כזו צריכים לגלות זהירות בכל הנוגע לחשיפת האשראי שלהם.
 
פורסם על ידי חברת D&B - דן אנד ברדסטריט ישראל בתאריך 14 אוגוסט 2002