בכ- 32 אלף משרות, מנגד חל גידול של כ- 48 אלף משרות במגזר הציבורי בשנתיים האחרונות. נתון מדאיג נוסף עליו הצביע לין הוא קיטון בהיקף שעות העבודה השבועיות במיגזר העסקי בשנת 2001 ב- 1.4 מיליון שעות.
לין אמר שתשובות לשינוי מבני מסוכן זה צריכות להינתן במונחים של צעדי חירום כלכליים לבלימת סגירת עסקים נוספים ואין להסתפק בצעדים שבשגרה. בין הצעדים שמנה לין:
- תשלום חובות מדינה לספקים במועדם: תהליך של סגירת העסקים, מתרחש במקרים רבים כתוצאה מבעיות נזילות ומחנק אשראי. " זוהי בעיה, שבמקרים רבים,גם הינה פרי ידן של רשויות המדינה כתוצאה מאי עמידה בהתחייבויות לספקים. כל פיגור בתשלום חובות המדינה במועדם פוגע קשות במגזר העסקי." לין ציין כי היקף הרכישה השנתית מספקים מקומיים ב- 2002 הסתכמה בכ- 30 מיליארד ש"ח (בכלל זה הצריכה הבטחונית) , וסך חובות הממשלה למגזר העסקי בשנת 2002 נאמד ביותר מ- 5 מיליארד ש"ח.
- תיקון חוק המע"מ: יש לתקן את חוק המע"מ לפחות לשנתיים הקרובות כך שעוסק יעביר המע"מ רק לאחר שיקבל התשלום בפועל. העברת המע"מ, בתקופה זו של פיגורים קשים בתשלומים מהווה נטל כבד לעסקים.
לין מציע שורה של מהלכים שניתן לבצעם בהקשר זה:
- הקטנת המגזר הציבורי- לדבריו יש להביא להקטנת המגזר הציבורי, לא בדרך של פיטורים אלא בהחלטה שלא יקלטו עובדים חדשים בשנתיים הקרובות. ניתן לצמצם בדרך זו את המגזר הציבורי בכ- 50 עד 60 אלף עובדים . לדבריו, בעיות של תפקוד תפתרנה בדרך של ניוד עובדים.
- הגברת התחרות – לין קרא להגביר את התחרות במשק ולפתוח מיידית לתחרות את רשות הדואר, מכון התקנים וממ"ן. " בנושא מכון התקנים היו החלטות ממשלה לפתוח את תחום בדיקות התקן לתחרות ולאפשר את פעילותן של מעבדות פרטיות. החלטות הממשלה לא מבוצעות ואיגוד לשכות המסחר נאלץ לפנות לבג"צ בנושא זה" ציין לין.
לין הוסיף כי חברה ממשלתית אינה פועלת על פי תנאי התחרות בהן פועלות חברות פרטיות, ומכון התקנים הינה דוגמא מובהקת של תחרות בלתי הוגנת של המגזר הצבורי בפרטי.
- הפחתת נטל המס הישיר- לדברי לין הביצוע של הרפורמה במס כושל בהיבטים רבים. צריך היה ללכת בד בבד עם הרחבת בסיס המס , על הורדת נטל המס על עבודה, ולהעמידו כבר לפני שנים על 50% נטל מס ישיר.
- מאבק בבירוקרטיה- קיימת מסה אדירה של בירוקרטיה. המדינה לא רק שאינה עוזרת לעסקים, אלא שבפועל במקרים רבים היא מפריעה לפעילותם.
- רפורמה מרחיקת לכת בתחום הארנונה- יש לחוקק חוק ארנונה אשר יגדיר שימושים, סיווג נכסים ללא השארת מרחב פעולה לרשויות המקומיות.