ארגונים רבים מתחבטים בשאלה מהי מתודולוגיית העבודה המתאימה ביותר עבורם בכל הנוגע לניהול מחזור חיי המוצר - איזו מערכת מתאימה להם ומה הגורמים החשובים שיש לקחת בחשבון בעת הבחירה. ארגונים רבין מתלבטים בין שלושה סוגים: ניהול קבוצות עבודה (WGM-Workgroup management), ניהול נתוני מוצר (PDM - Product Data Management) וניהול מחזור חיי מוצר (PLM - Product Lifecycle Management) – מה המשמעות של כל אחת משיטות העבודה הללו ולמי הן מתאימות?
ראשית, נעשה מעט סדר בדברים. ניהול קבוצות עבודה (או בקיצור WGM) הנה סביבת עבודה בסיסית שבה מנהלים את קבצי התיב״ם (תכנון בעזרת מחשב). מטרתה ותפקידה הנה לנהל את סביבת הפיתוח – בדגש על התיב״ם המכני של ספק התוכנה הספציפי. תוכנה זו אינה מכילה יכולות PDM ובוודאי שלא PLM.
ניהול נתוני מוצר (או בקיצור PDM), הינה מתודולוגיית עבודה מקובלת בתחום פיתוח המוצרים, המסדירה את ארגון המידע והשיתוף (Collaboration), בעיקר בתוך מחלקות הפיתוח וההנדסה בארגון, בדגש על תוכן, מחקר ופיתוח. המערכת איננה מצטיינת בניהול רצף הפעולות (Workflow) וניהול השינויים בה מוגבל.
הטמעת המערכת פשוטה יחסית, אך אליה וקוץ בה – השדרוג והמעבר ממנה למערכות מתקדמות עלול להיות מורכב לעיתים. הגישה הארגונית תמכה בעבר בהתקנת מערכת PDM, מתוך מחשבה שהיא משיבה על כל צרכי הארגון וקלה להטמעה, אך היום ברור שמערכת זו איננה מספקת את הצרכים, ויותר חברות בוחרות להטמיע מערכת PLM כבר מהיום הראשון.
ניהול מחזור חיי מוצר (או בקיצור PLM), היא מתודולוגיה מודרנית החולשת על כלל מחלקות הארגון בראייה רחבה ומספקת מענה לכל שלבי חיי המוצר – החל משלב התכנון, הלוגיסטיקה, ייצור, רכש, שירות, קשר לקוחות, איכות, שיווק וכן הלאה. הטמעת המערכת דורשת ריכוז מאמצים מכלל מערכות הארגון, אולם מרגע שהמערכת הוטמעה, היא מספקת מענה רחב והוליסטי, החוסך זמן ומשאבים רבים לארגון ולהנהלתו.
מה קורה בפועל?
מסקר שערכנו בקרב כ-50 ארגונים בישראל, התגלתה תמונה מדאיגה: כ-50% מהארגונים הטמיעו תוכנה המיועדת להנדסה בלבד. המנכ״ל היה מעורב באופן חלקי ובעיקר בהיבטים הכספיים של הפרויקט, והחברה לא קיבלה תמונה מלאה על אפשרויות הגידול בעתיד.
באשר להטמעת התוכנה, התמונה מדאיגה אפילו יותר –מצאנו שכ-%19.7 מהארגונים שנדגמו, הטמיעו את מוצר ה-PDM משום שקיבלו אותו ב״מחיר מציאה״, המשולב יחד עם מערכת תכנון בעזרת מחשב (CAD) שרכשו.
מערכות ה-PDM מתממשקות עם סביבת הפיתוח ושמות את הדגש כאמור, על שיתוף התוכן והיבטי הפיתוח. בכל הקשור להתממשקות למערכות הקשורות בייצור, לוגיסטיקה ותהליכים ארגוניים נוספים, האפשרויות מצומצמות וכרוכות בפיתוח רחב ויקר.
מערכות ה-PLM לעומת זאת כוללות תשתית מובנית להרחבות של היישום, אך אין הכרח לממש את כל תהליכי ההתממשקות כבר מהשלב הראשון. אפשר להתחיל מיישום קטן ומצומצם, ובעזרת אפיון וניתוח מקצועיים אשר יפשטו את תהליכי ההטמעה, להגדיל את הממשק עם מערכות נוספות בצורה טבעית וקלה.
מניסיונם של ארגונים רבים שגדלו, התרחבו ועברו ממיקוד בהנדסה ופיתוח לראייה רוחבית המטפלת במחזור חיי המוצר מקצה לקצה, ההשקעה הכספית, הזמן והשינויים הארגוניים הנדרשים הם משמעותית נמוכים יותר כאשר מטמיעים PLM מהיום הראשון.
ארגונים שנדרשו לבצע ״שדרוג״ ממערכת WGM או PDM מיושנת למערכת PLM מודרנית מציינים כי ההטמעה דרשה זמן רב יותר ואילו היו יודעים אז, את מה שהם יודעים כיום, לא היו מטמיעים כלל PDM.
האפשרויות שעומדות בפניכם
בשוק הישראלי משתתפים מספר שחקנים בתחום ניהול מחזור חיי המוצר, ביניהן מערכות ה-WGM של Dassault הפופולרית מאוד בישראל ומשווקת על ידי סיסטמטיקס, Teamcenter של סימנס המשווקת על ידי מקיט ו- Arena ו-Windchill, שתיהן מבית PTC המשווקות על ידי מטריקס.
מערכת Windchill מבית PTC מספקת את כל יכולות WGM, PDM וכמובן PLM בכפיפה אחת. המערכת מתממשקת בקלות למערכות שונות של הארגון, כולל מערכות CAD, ERP, SCM, CRM, מה שמאפשר עבודה מסונכרנת ושקופה עם כלל הגורמים בארגון ואף מחוצה לו. יתרה מכך, המערכת אף זכתה במקום הראשון בדירוג מערכות ה-PLM הגלובליות שפרסם מכון המחקר ABI research.
על מנת להתגבר על חוסר הבהירות בנושא ולקבל את ההחלטה הנכונה עבורכם ועבור הארגון שלכם – הקפידו לבדוק מהם הצרכים המרכזיים אליהם אתם צריכים מענה ומי מהמערכות הללו מספקת עבורכם את התשובה המתאימה ביותר. הקפידו לחשוב גם על הטווח הארוך ולבדוק האם תוכלו להישאר עם אותה פלטפורמה לאורך זמן או שתדרשו בשלב מסוים להטמיע מוצר נוסף.
הכותבים הם שאול שולנסקי – ראש תחום PLM במטריקס – נציגת PTC/Windchill בישראל ויריב ענבר – מנהל מערך חדשנות עסקית במטריקס.
*מתוך מחקר של מכון ABI Research ינואר 2021