מדד מנהלי הרכש לנובמבר: המשק היצרני ממשיך בהתרחבות

מדד מנהלי הרכש בישראל, בשיתוף בנק הפועלים, לחודש נובמבר 2016 מצביע על המשך ההתרחבות. המגמה תואמת את המגמה הכלל עולמית של מדד הרכש העולמי שפרסם בנק JPMorgan


14:38 ,19.12.2016 מאת: מערכת פורט2פורט

על פי נתוני המדד, בחודש נובמבר 2016 נמשכת מגמת ההתרחבות שאפיינה את ארבעת החודשים הקודמים. יתרה מכך, בחודש נובמבר 2016 אף נצפתה התעצמות בעוצמת ההתרחבות. 

 

הערך שנמדד החודש עומד על 54.3% לעומת ערך של 51.1% שנמדד בחודש הקודם (סדרת נתונים מנוכה עונתיות), המהווים עליה של 3.2% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם.  וכן, הרכיבים המרכזיים והחשובים של המדד בחודש נובמבר נמצאים גם הם בהתרחבות כולל רכיב הביקושים המקומיים ששב החודש להתרחבות. החודש גם רכיב המחירים ממשיך להימצא בהתרחבות. 

 

עפ״י כלכלני בנק הפועלים, מדד מנהלי הרכש בישראל נמצא במגמת עלייה מזה חמישה חודשים, שעולה בקנה אחד עם עליית מדדי מנהלי הרכש בעולם. נתוני הייצור התעשייתי האחרונים שפרסמה הלמ"ס הראו שהייצור התעשייתי גדל בחודשים יולי-ספטמבר בקצב שנתי נמוך של כ- 1%, וכן חלה עלייה במספר המועסקים בתעשייה. 

 

עוד עולה כי התמונה של היצוא התעשייתי היא פחות מעודדת, אם כי בנתוני חודש נובמבר חל גם שיפור מסוים. כלכלני הבנק סבורים שרמת מדד מנהלי הרכש בישראל משקפת את הביקושים המקומיים הגבוהים, וכן רוח גבית מעליית ההזמנות למוצרי תעשייה בעולם.

 

נציין כי המגמה בישראל תואמת למגמה העולמית ועל פי מדד מנהלי הרכש העולמי, שמפרסם בנק JPMorgan, עלה המדד בחודש נובמבר לרמה 52.1 נקודות – הרמה הגבוהה ביותר בעשרים ושבעה החודשים האחרונים. הרמה בארה"ב הייתה הגבוהה ביותר ב- 13 החודשים האחרונים ובגוש האירו הרמה הגבוהה מזה 34 חודשים.

 

משה יחזקאל יו"ר ארגון מנהלי הרכש והלוגיסטיקה הצביע על עליה דרסטית של 8.8% בהזמנות מקומיות לעומת החודש הקודם, כשגם רכיב המחירים ממשיך זה החודש הרביעי ברציפות להימצא במגמת התרחבות והחודש אף נצפתה התעצמות, המשמעות של רכיב המחירים כי נצפתה התייקרות במחירי חומרי הגלם. לעומת זאת רכיב יבוא חומרי גלם נמצא זה החודש השני בהתכווצות.