התעשיינים מדווחים על ירידה נוספת ביצוא ברבעון השני של 2013, המשלימה שנתיים רצופות של נסיגה ביצוא התעשייתי. למרות זאת, היצואנים אופטימיים לגבי הרבעון השלישי.
הנתונים מסקר ציפיות בתעשייה לחודשים יולי-ספטמבר 2013, שנערך על ידי אגף המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים בקרב כ- 150 חברות תעשייתיות.
מהממצאים עולה ש-35% מהתעשיינים דיווחו על נסיגה ביצוא ברבעון השני של השנה, למול 27% שדיווחו על גידול במשלוחי יצוא.
יחד עם זאת, בסקר הציפיות שומרים היצואנים על אופטימיות, כש-35% מהם צופים לעלייה ממשית במשלוחי היצוא ברבעון השלישי, למול 23% שצופים ירידה.
מנהלת אגף המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים דפנה אבירם-ניצן מסרה בהתייחס לנתונים: "הנסיגה המתמשכת ביצוא התעשייתי, שהיה עד לאחרונה הקטר המרכזי שהוביל את צמיחת המשק, צריכה להדאיג את כולנו. נסיגה זו הינה תוצאה של ביקושים ממותנים בשווקי היעד, לצד שחיקה מתמשכת ברווחיות ובכושר התחרות של היצוא הישראלי, בעיקר בשל התחזקות השקל. לפיכך, על בנק ישראל להגביר את מעורבותו בשוק המט"ח ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית, לצד פעילות ממשלתית אקטיבית שתסייע ליצואנים בחדירה לשוקי היצוא באמצעות הפניית תקציבים לקרן לעידוד השיווק לחו"ל".
הנסיגה המדווחת ביצוא התעשייתי נרשמה במקביל לדיווחי היצואנים על שחיקה מתמשכת ברווחיות היצוא. 52% מהיצואנים דיווחו על ירידה ברווחיות ברבעון השני של 2013, למול 6% בלבד שרשמו שיפור.
השחיקה ברווחיות מתיישבת עם התחזקות שערו של השקל ביחס לדולר, אשר תורם לשחיקה ברווחיות היצוא. בנוסף, ברבעון השני של 2013 נמשכה גם ירידה במחירי היצוא במונחי מטבע חוץ (מט"ח). נתון זה משקף את קשיי היצואנים בהתמודדות מול התחרות הקשה בשוקי העולם, המאלצת אותם להמשיך ולהוריד מחירים במונחי מט"ח, זאת בנוסף לירידה בתמורה השקלית לכל דולר יצוא.
על פי דוח התפתחות היצוא התעשייתי של אגף המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים עולה כי נתוני היצוא בפועל מתיישבים עם דיווחי היצואנים בסקר הציפיות, כאשר גם בפועל נרשמה נסיגה ביצוא התעשייתי במהלך השנתיים החולפות.
מהדוח עולה, כי למרות התנודתיות הרבה בנתוני היצוא התעשייתי, הרי שבסיכום השנתיים החולפות נסוג היצוא התעשייתי בכ-3%, כאשר בנטרול הגידול החד ביצוא ענף הרכיבים האלקטרונים (בעיקר הודות לביצועי מפעל אינטל המשודרג) רשמו יתר ענפי התעשייה נסיגה חדה אף יותר, של כ- 7% במהלך השנתיים החולפות.
עוד עולה מדוח התפתחות היצוא, כי ברבעון השני של 2013 רשם היצוא התעשייתי (כולל כרייה וחציבה) נסיגה ריאלית של כ-1%[1]. נסיגה זו נגזרה בעיקרה מנסיגה ריאלית חדה ביצוא ענף התרופות (42%-). זאת לצד נסיגה חדה ביצוא ענף מוצרי הנפט (40%-). בנוסף, נרשמו נסיגות ביצוא ענפי הציוד החשמלי (14%-), המינרלים האל-מתכתיים (5%-), המתכת הבסיסית (5%-), הגומי והפלסטיק (4%-), המזון והמשקאות (2%-) והאלקטרוניקה (1%-).