תהליך השחרור ביבוא טובין לישראל

אחרי שפדינו את המטען מהמוביל וקיבלנו את פקודת המסירה נוכל להתיר את הטובין מהמכס. רוב רובם של משלוחי היבוא בישראל ינותבו לתהליך ד'


09:55 ,15.12.2016 מאת: מערכת פורט2פורט

בשבועות האחרונים פרסמנו במדור זה סדרת מאמרים אשר הסבירה באופן מפורט ומקצועי את כל התהליך של יבוא טובין לישראל - החל משלב עסקת היסוד אשר נחתמה בין המוכר לקונה, תהליך שילוח המטענים, יישום נכון של הסכמי הסחר עליהם חתומה מדינת ישראל, שיטות התשלום הנהוגות בעסקאות בסחר בינלאומי, ביטוח מטענים ועמידה בדרישות חוקיות היבוא.

 

המאמר המתפרסם היום הינו הראשון מתוך הפרק האחרון בסדרה. פרק זה מתאר את תהליך התרת המכס של הטובין, תהליכי המכס, חישוב מסי היבוא ותמחור נכון של הטובין המיובאים.

 

עם הגעת הטובין יתחיל סוכן המכס את תהליך התרת המכס. במידה וקיים הסדר אשראי בין הקונה לסוכן המכס הרי שאין מניעה להתחיל מיד בתהליך. לרוב רובם של היבואנים המתחילים, הקטנים והבינוניים אין הסדרי אשראי עם סוכן המכס שלהם למימון מסי היבוא.

 

במקרה כזה יקבל היבואן מסוכן המכס דרישה לתשלום מראש של עלויות השחרור על פי אומדן עלויות אותו ערך סוכן המכס. בדרך כלל סכום האומדן יהיה גבוה מהעלויות הצפויות האמיתיות, שכן סוכן המכס מעדיף מצב בו בסוף התהליך יהיה הוא חייב עודף מסוים ללקוח על פני מצב בו הלקוח חייב לו כסף וכעת יש צורך "לרדוף" אחרי החוב. נציין כי יש הגיון בדברים כל עוד הפער הוא סביר.

 

לפני תחילת תהליך התרת המכס יש לבצע צעד אחד נוסף - יש לפדות את המטען מהמוביל. זהו השלב בו סוכן המכס - כבא כוחו של היבואן - משלם למוביל את סכום ההובלה שיש לשלם ומקבל בעבורו פקודת מסירה. פקודת המסירה, כזכור ממאמר קודם בסדרה, זה המסמך שמבטא את העברת החזקה במטען מהמוביל למקבל. עם קבלת פקודת המסירה ניתן להתחיל את תהליך המכס.

 

המסמכים הנדרשים לצורך התרת הטובין מהמכס:

 

חשבון ספק

 

פירוט אריזה

 

שטר מטען (שנפדה לפקודת מסירה)

 

מסמכים נוספים על פי העניין והצורך

 

תעודת מקור רלוונטית במקרה של ייבוא ממדינת הסכם

 

אנליזות שונות ואישורים שונים על פי העניין

 

סוכן המכס משדר מהמחשב שלו את נתוני המשלוח למחשב של רשות המסים: פרטי היבואן, פרטי סוכן המכס, פרטי המשגור, קביעת ערך הטובין לצרכי מכס, מיון הטובין שבמשלוח לפי סיווגי המכס השונים, חישוב מסי היבוא אותם יש לשלם וביצוע תשלום המסים בהעברת מס"ב (מרכז סליקה בנקאית).

 

עם השידור נקלטו הנתונים במערכת הניתוב של המכס אשר תבצע "פרופיילינג" (אפיון) למשלוח. כפועל יוצא של אותו תהליך אפיון ינותב המשלוח לאחד מתהליכי המכס. רוב רובם של משלוחי היבוא בישראל ינותבו לתהליך ד'. תהליך ד הינו תהליך בו ההתרה הינה התרה אוטומטית ללא בדיקה.

 

יום למחרת יוגשו מסמכי המשלוח למכס. בשלב הזה כל שנותר למכס זה בדיקת מסמכים בלבד לאחר מעשה. הטובין כבר הותרו וייתכן שכבר נמשכו מפיקוח המכס. ייתכן מצב בו בשלב זה של הבדיקה ימצא המכס ליקוי כלשהו - מוצר אשר סווג בסיווג שגוי, טובין שהשתחררו ללא תשלום מכס בהתבסס על מסמך העדפה שנמצא פסול ועוד. משהתגלה ליקוי יוציא המכס דרישת גירעון  - הפרשי מס אותו על היבואן לשלם.

 

במידה והיבואן סבור כי דרישת הגירעון אינה מוצדקת יבוצע התשלום אגב מחאה. רק במידה והתשלום מבוצע אגב מחאה יש את הזכות לתבוע את החזר הסכום ששולם וזאת בתוך 90 יום.

 

תהליך שכיח נוסף הינו תהליך א'. בתהליך א' המכס יבצע בדיקה ורק לאחר הבדיקה תינתן ההתרה. משלוח יכול שיהיה מנותב לתהליך א' של בדיקות על ידי מערכת הפרופיילינג של המכס זאת מכמה סיבות: בדיקה מדגמית אקראית לחלוטין, מידע מוקדם שהגיע למכס, יבואן חדש, יבואן בעל היסטוריה בעייתית.

 

יתכן מצב בו משלוח של יבואן מנותב לתהליך בדיקות וזאת עקב החלטת המכס לנתב משלוחי לקוחות של סוכן מכס מסוים לתהליך א', וזאת עקב צבר ליקויים שנרשמו לאותו סוכן מכס. כלומר, סיבת הבדיקה כלל לא קשורה ליבואן בעל המטען אלא לסוכן המכס. גם זו אפשרות.

 

אפשרות נוספת בגינה ניתן להגיע לתהליך א' (תהליך של בדיקה לפני ההתרה) היא על פי בקשת סוכן המכס. במידה ומדובר בטובין לגביהם יש לסוכן המכס אי בהירות מסוימת יתכן והוא זה שיבקש בדיקה מקדימה על ידי המכס וזאת כדי להימנע מתקלות שיגררו בעקבותיהם דרישת גירעון מהיבואן ורישום ליקויים לסוכן המכס.

 

מאמר זה מתאר באופן כללי את השלבים מרגע הגעת הטובין ועד לשלב בו מתבצע תהליך התרת המכס. המאמר בשבוע הבא יפרט את דרך חישוב מסי היבוא, הנוסחאות לחישוב המכס והמדד למכס, וכן והסבר לפרקים נבחרים וחשובים מתוך פקודת המכס.

 

טיפ הזהב

 

החוק בישראל לא מחייב שימוש בשירותיו של סוכן מכס. כל גורם המייבא טובין כלשהם ומעוניין לבצע תהליך זה בעצמו רשאי לעשות זאת. יחד עם זאת ההמלצה החמה הינה  להשתמש בשירותיו של סוכן מכס לצורך ביצוע תהליך התרת המכס. סוכן המכס הוא הגורם המקצועי שיכול לסייע רבות בתהליך. ייתכן ופעילות עצמאית אכן תחסוך שכר טרחה של מאות שקלים בודדים אך טעות עלולה לעלות פי כמה וכמה מהסכום שנחסך.

 

בדיון בבית משפט ניעזר בשירותיו של עורך דין. בדיון בפני מס הכנסה ניעזר בשירותי רואה חשבון, באותה המידה בפעילות מול המכס חשוב להיעזר בשירותי סוכן מכס מקצועי.

 

 


חיים פרי הינו מומחה בנושאי יבוא, יצוא וסחר בינלאומי ומייעץ מזה כ-20 שנה לחברות כיצד לחסוך בעלויות היבוא והיצוא. זהו מאמר נוסף בסדרת מאמרים בנושא תחום היבוא שמתפרסמת באתר PORT2PORT בימי חמישי. מאמרים שהתפרסמו בסדרה זו עסקו בתנאי ה-INCOTERMS, ביטוח מטענים, שיטות תשלום שונות ועוד. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר www.multisphera.com