עסקאות בסחר בינלאומי מאופיינות בין השאר במרחק הגיאוגרפי שבין המוכר לקונה ובפערי תרבות, מנטליות שפה ואף תרבות עסקית. כל אלה מהווים גורם לסיכונים חריגים להם חשופים גם היבואן וגם היצואן. כדי להתמודד עם סיכונים אלה ועם ניגודי האינטרסים התפתחו עם השנים מספר שיטות תשלום אופייניות לעסקאות יבוא ויצוא.
בסחר הבינלאומי קיימות ארבע שיטות תשלום מרכזיות:
חשבון פתוח - Open Account
תשלום מראש - Advance Payment
דוקומנטים לגבייה -Documentary Collection
מכתב אשראי - Letter of Credit
איכותה של כל שיטה נמדדת על פי רמת הפרדת האחזקות שקיימת בה. ככל שרמת הפרדת האחזקות מובהקת יותר , נחשבת השיטה האמורה לאיכותית יותר. משמעותה של הפרדת האחזקות הינה שאין שלב נתון בעסקה אשר בו צד אחד מחזיק גם בכסף וגם בסחורה. החלפת הידיים מבוצעת בו זמנית.
בפועל ניתן לקבוע כי אף שיטת תשלום לא מעניקה מענה מלא בו זמנית ליבואן וליצואן כאחד. אין אף שיטת תשלום מקובלת על פיה גם הקונה יהיה שקט ביודע כי יקבל את כל הטובין אותם הזמין בכמות שהזמין, במפרט שהזמין, בלוחות הזמנים שהזמין, ובו בזמן גם המוכר ידע בוודאות שיקבל את כל התמורה הכספית המגיעה לו ובמועד שסוכם. פרצה כזו או אחרת לעולם קיימת.
חשבון פתוח ותשלום מראש
שתי שיטות התשלום הראשונות - "חשבון פתוח" ו"תשלום מראש" - מכונות גם "יבוא ישיר", זאת מאחר ובשתי שיטות אלה כל האינטראקציה בין הקונה למוכר הינה ישירה ואין מעורבות של גורם שלישי כלשהו כולל הבנקים. בתהליכים אלו של "יבוא ישיר" אין בנק המעורב בתהליך אשר יש לו מחויבות כלשהי, אחריות או ערבות כלשהי. הטובין ומסמכי המשלוח נשלחים ישירות אל הקונה ועל שמו. התשלום יבוצע בכפוף לתנאים ולתנאי התשלום שסוכמו בין הצדדים. מוכר שביצע עסקה ב"חשבון פתוח" או קונה שביצע עסקה ב"תשלום מראש" אינם נהנים מכל ביטחון או ערבות כלשהי לכספם או לטובין. עסקאות ב"חשבון פתוח" יבוצעו בדרך כלל כאשר ישנה היכרות ואמון בין המוכר לקונה. עסקאות ב"תשלום מראש" יבוצעו בדרך כלל בעסקאות ראשונות או במקרים בהם המוכר הוא הדומיננטי יותר והוא זה שקובע את כללי המשחק.
דוקומנטים לגבייה / מסמכים לגבייה
שיטת התשלום השלישית "דוקומנטים לגבייה" (או "מסמכים לגבייה") מבוצעת בדרך כלל בטכניקה שנקראת טכניקת החלפת המסמכים. בטכניקה זו בנק במדינת הקונה (בנק גובה / מודיע) מקבל את מסמכי המשלוח מהבנק השולח במדינת המוכר. הבנק הגובה במדינת הקונה בהיותו נאמן של הבנק השולח חייב לפעול במתאם מלא להנחיות אותן קיבל מהבנק השולח. הבנק השולח הינו הבנק במדינת המוכר אשר קיבל מהמוכר את מסמכי המשלוח לצורך העברתם לבנק הגובה.
במידה והעסקה בוצעה בתנאי תשלום במזומן הרי שהקונה יקבל מהבנק את מסמכי המשלוח אך ורק כנגד העברת תשלום בפועל למוכר (Cash against documents).
במידה והעסקה הינה עסקה באשראי ספקים כזה או אחר יקבל הקונה את מסמכי המשלוח מהבנק רק כנגד קיבול. רק כנגד חתימה על שטר בו מתחייב הקונה לבצע את התשלום במועד כלשהו אשר סוכם בין הצדדים לעסקהDocuments against acceptance) ).
חשוב לזכור כי חתימה על השטר אין דינה כדין ערבות בנקאית. הקונה יכול לחלל את השטר ולא לכבד אותו. במקרה כזה יהיה צורך בהליכי גבייה על פי הנחיות הבנק השולח. על מנת להימנע ממצב בו הקונה לא מכבד את השטר עליו חתם קיימת אפשרות לבצע את העסקה בשיטת תשלום של מסמכים לגבייה באשראי ספקים ובערבות הבנק.
במידה ואכן היתה ערבות בנקאית הרי מרגע שהקונה חתם על השטר ומשך את מסמכי המשלוח כספו של המוכר מובטח. הסיכון העיקרי של המוכר בשיטה זו הינה שכשיגיע המטען למדינת היבואן וזה האחרון יוזמן לבנק לשם קבלת המסמכים, יימנע הקונה מלהגיע. ייתכן והתחרט מסיבה כלשהי ואינו מעוניין במימוש העסקה. ברור שיש בכך הפרה של עסקת היסוד אך אין ספק שהמוכר ייקלע בכך לסיטואציה בעייתית.
מכתב אשראי
שיטת התשלום הרביעית הינה אשראי דוקומנטרי / מכתב אשראי / Letter of Credit.
שיטת תשלום זו הינה אחת השיטות הנפוצות ביותר ואולי שיטת התשלום החשובה ביותר בעסקאות בסחר בינלאומי. שיטה זו הינה שיטת התשלום בה הפרדת האחזקות הינה המובהקת ביותר. עקרונותיה של עסקת "מכתב אשראי" יפורטו במאמר הבא.
טיפ הזהב
בשיטת התשלום "מסמכים לגבייה" על הקונה לעשות כל מאמץ כי תנאי התשלום בעסקה יהיו באשראי ספקים (Documents Against Acceptance) ולא בתשלום מזומן (Cash Against Documents). זו הדרך היחידה בה יוכל הקונה להימנע מתשלום אם וכאשר הטובין שנשלחו לא תואמים את מפרט ההזמנה.
חיים פרי הינו מומחה בנושאי יבוא, יצוא וסחר בינלאומי ומייעץ מזה כ-20 שנה לחברות כיצד לחסוך בעלויות היבוא והיצוא. זהו מאמר נוסף בסדרת מאמרים בנושא תחום היבוא שמתפרסמת באתר PORT2PORT בימי חמישי. מאמרים נוספים יעסקו בשיטות תשלום ומכתבי אשראי, הובלה ימית, הובלה אווירית ועוד. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר www.multisphera.com