במפגש שנערך אתמול (ג') עם נשיאות איגוד לשכות המסחר בישראל, אמר שגריר האיחוד האירופאי לישראל לארס פאבורג-אנדרסן, שהיקף הסחר השנתי בין האיחוד לישראל, העומד על 30 מיליארד אירו, נשמר ב-2015 ואף צפוי לגדול.
האיחוד האירופאי, כך אמר השגריר, ימשיך להיות השותף הכלכלי הגדול ביותר של ישראל בעתיד הנראה לעין.
"שיתוף הפעולה הכלכלי רחב-היריעה שלנו משגשג ואיתן מאוד, ואולי חזק יותר מקשרינו עם כל מדינה שלישית שהיא", אמר השגריר. בהביאו דוגמאות ליחסים המיוחדים אלה, הוא ציין את ההסכם המועיל לשני הצדדים בדבר הכרה הדדית בתקני ייצור (ACAA) של מוצרים פרמצבטיים, המקל על כניסת מוצרים ישראליים אל שוק האיחוד האירופאי.
בנוסף, לבקשת ישראל, השתמש האיחוד האירופאי בסמינרים טכניים ובתכניות תאומוּת (twinning) בכדי לעזור לישראל לנצל את הניסיון ואת שיטות העבודה המיטביות הקיימים באירופה בתחומים כמו תחבורה, איכות סביבה, אבטחת נתונים, חקלאות וסטטיסטיקה.
בתחום המחקר, ישראל משתתפת ב-Horizon 2020, תוכנית המו"פ של האיחוד האירופאי, וכבר חתמה על 240 הסכמי מענקים בשווי המתקרב ל-155 מיליארד אירו.
במסגרת תוכנית המסגרת הקודמת למחקר – FP7 – קיבלה ישראל 1.6 שקל על כל שקל שתרמה מכספה לתקציב התוכנית. זאת ועוד, הסכם השמים הפתוחים משנת 2013 כבר הוזיל את מחירי הטיסות, הגדיל את מספר הטיסות ויותר מהכפיל את מספר היעדים באיחוד האירופאי עבור חברות תעופה הטסות מישראל.
בהתייחס לעתיד, אמר השגריר פאבורג-אנדרסן כי "קיים מכנה משותף לאיחוד האירופאי, לממשלת ישראל ולקהילת העסקים הישראלית: כולנו מעוניינים לעודד את פתיחת השוק הישראלי על מנת להגביר תחרות, לייעל תהליכים עסקיים ובכך גם לתרום להפחתת יוקר המחיה.
"בהקשר זה, הרשו לי להדגיש כי האיחוד האירופאי תומך ומברך על ההמלצות שהוצעו על ידי ועדת לנג בתחום הרפורמות בשוק המוצרים. למעשה, לבקשת משרד הכלכלה והתעשייה, אנחנו מממנים שורה של ימי עיון בנושא שיטות עבודה מיטביות בהתנהלות השוק הפנימי של האיחוד האירופאי, לרבות נהלי יבוא, תקנים ואכיפה, כדי לסייע בקידום תהליך הרפורמה המקיף הזה בישראל".
בהתייחס לסקר שפרסם לאחרונה ה-OECD על כלכלת ישראל, ציין השגריר כי פער הפריון בין ישראל ל-12 מדינות ה-OECD המובילות בתחום גדל, וכי גורם מפתח להפחתת הפער הזה הוא חשיפה רבה יותר של המשק הישראלי ליבוא מתחרה. גורם מרכזי בפער הפריון הזה הוא מגזר השירותים, שלגביו המליץ ה-OECD שישראל "תבחן מחדש את התקנות הרבות המצרות את צעדיהם של נותני שירותים זרים הפועלים בישראל", וכן "תעודד כניסת מתחרים חדשים. "נשמח לעבוד איתכם, כמיטב יכולתנו, על קידום תהליך הרפורמה הזה", אמר השגריר.
נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין אמר במפגש כי "נשיאות איגוד לשכות המסחר מקבלת בהערכת את דבריו של השגריר ומברכת על הגישה החיובית שבדבריו. לישראל עניין גדול בתחרות חופשית, ביטול מוחלט של כל המכסים המוטלים ביבוא והחלפת ההגנה המכסית על מוצרי מזון בסובסידיה ישירה לחקלאי, הסרת חסמים בתחום תעשיית השירותים והמשך פיתוח היחסים הבילטראליים.
"עדיף שהאיחוד האירופאי ינתק את הפוליטיקה מהכלכלה ולא ישתמש בכלים כלכליים על מנת להשיג יעדים פוליטיים. דיאלוג פורה תמיד עדיף על יחסי כפייה".