עידוד כניסת יבואני מלט חדשים

קבינט יוקר המחייה אישר את המלצות הוועדה לבחינת עידוד התחרותיות במלט: הצבת חסמים בפני גורמים מונופוליסטיים והסרת חסמים ממתחרים פוטנציאליים


00:00 ,26.06.2013 מאת: מערכת פורט2פורט

קבינט יוקר המחייה בראשות שר הכלכלה נפתלי בנט אישר אתמול (ד') את המלצות הוועדה לבחינת עידוד התחרותית בתחום המלט (ועדת המלט), שמונתה בעקבות דוח טרכטנברג.

מנתוני הוועדה עולה כי בין השנים 2007-2010 חלה ירידה של כ-30%  במחירי המלט ממקורות הייבוא ומאז נותרו המחירים ברמה זו.על פי הערכות חברת הייעוץ עדליא שליוותה את עבודת הוועדה, עולה כי במידה והיתה תחרות אפקטיבית בשוק המלט בישראל והמחיר היה מושפע מהשינויים בשוק במקורות הייבוא, המשק היה עשוי לחסוך בשנת 2012 לבדה עד 150 מיליון שקל ולהביא להוזלה ברכיב הבסיס לבינוי תשתיות, בתי ספר, בתי חולים וכו'.

מסקנות ועדת המלט אמורות להוביל לשינוי מבני בשוק המלט ולעודד כניסת מתחרים חדשים לשוק - יבואנים ויצרנים מקומיים. המלצות הוועדה הן: הצבת חסמים בפני גורמים מונופוליסטיים בשוק והורדת חסמי כניסה בפני מתחרים פוטנציאליים.

הוועדה המליצה גם שהממשלה תקדם, בין השאר, את הגבלת האפשרות מצד חברה מונופוליסטית לגשת למכרזי חציבה לגיר ולמלט, הגברת הוודאות בקרב יבואנים ויצרנים פוטנציאליים בנוגע להשקעות, על ידי מניעת אפשרות חברה מונופוליסטית לפגוע בתחרותיות בענף, הגבלת יבוא מלט וקלינקר (שלב בייצור מלט) על ידי חברה מונופוליסטית, קידום תכנון מפעל מלט חדש באמצעות הוועדה לתשתיות לאומיות והגדלת מספר האתרים הפוטנציאליים למחצבות גיר למלט.

עד להשלמת הצעדים המליצה הוועדה כי בטווח הזמן הקצר יבוצעו צעדים שיגדילו את היקף יבוא המלט, על מנת להגביר את התחרותיות בענף. כמו כן, המליצה הוועדה להגביר את הפיקוח על מחירי המלט בדרכים שונות.

בנט: "הורדנו עוד בלוק חוסם בריכוזיות בישראל ובפתיחת השוק לתחרות. עשרות שנים אף אחד לא העז לגעת במונופול המלט, שמהווה את תשומת הבנייה המרכזית ביותר, למעט שכר עבודה. לבניית שוק תחרותי בענף ושיפור הפיקוח על שוק המלט תהיה השפעה חיובית על מחירי התשתית, מוסדות הציבור, בנייה מסחרית".