מתכנני שרשראות האספקה עסוקים בהזמנת מטענים ממדינות שאינן סין אל תוך ארה״ב, בעקבות הודעתו של נשיא ארה״ב, דונלד טראמפ, על דחייה בת 90 יום של חלק מהמכסים החדשים. טראמפ הכריז על ההקפאה לאחר שבוע של טלטלה פיננסית והיחלשות הדולר, מאז הכריז על העלאות מכסים חד-צדדיות. עם זאת, המתיחות מול סין החריפה כאשר טראמפ העלה את שיעור המכס על סחורות סיניות ל-125%. בתגובה, סין החילה אתמול מכסי תגמול של 84% על כלל היבוא מארה״ב, והבהירה כי אין בכוונתה לסגת מהעימות.
למרות ההחרפה מול סין, מכס אוניברסלי של 10% על יתר המדינות עדיין בתוקף, אך ישנן אינדיקציות שוושינגטון בוחנת חלופות ייצור לסין. כך, ממשלת וייטנאם הודיעה היום שהיא במגעים להסכם סחר עם ארה}״ב, שעות לאחר שטראמפ ביטל מכסים כבדים של 46% שהוטלו על המדינה. בהצהרה של האנוי נמסר כי הצדדים יפעלו להסרת מחסומי סחר לא-מכסיים ככל הניתן, בעקבות פגישה בין סגן ראש ממשלת וייטנאם, הו דוק פוק, לנציג הסחר האמריקאי, ג׳יימיסון גריר, בוושינגטון.
בעקבות נסיגתו החלקית של טראמפ, לארס ינסן, מנכ״ל חברת הייעוץ Vespucci Maritime, כתב בלינקדאין: ״לשרשראות האספקה זה אומר שהרבה הזמנות שהושהו בשבוע האחרון צפויות כעת לצאת לדרך – כל עוד מדובר במקור שאינו סין. משלחים ירצו להזיז את הסחורה בהקדם לפני שיחזרו המכסים הגבוהים״.
במהלך שבוע המשבר צנחו הזמנות המטענים לארה״ב ב-67%, והדד-ליין החדש ביולי צפוי ליצור צווארי בקבוק, כשחברות ממהרות להזרים סחורה לפני תום ההקפאה.
״משלחים ממדינות שאינן סין ירצו כנראה להתחיל את עונת השיא כבר עכשיו – או בהקדם האפשרי – כדי להקדים את תאריך ה-9 ביולי, אז תפוג ההשהייה״, הוסיף ינסן.
במקביל, סין לא נותרה אדישה להסלמה והעימות משפיע כבר על דפוסי רכישת דגנים וגז. שיעורי ההובלה במכליות גז (VLGC) המשיכו לצלול אתמול לאחר שסין הכריזה על מכס של 84% על כלל הסחורות מארה״ב. קו ההובלה LPG1 ירד ב-12,200 דולר ל-13,600 דולר ליום, והקו LPG3 נפל ב-12,800 דולר, ונעצר על 14,300 דולר ליום.
״המלחמות הכלכליות אינן מניבות מנצחים, והפרוטקציוניזם מוביל למבוי סתום. הצלחתן הכלכלית של סין וארה״ב טומנת בחובה הזדמנויות הדדיות - ולא איומים״, נכתב במסמך מדיניות של ממשלת סין, באורך 18,300 מילים, שפורסם בתגובה למכסים האמריקאים החדשים.