משק החלב נפתח לייבוא

שר האוצר יובל שטייניץ ושר התמ"ת שלום שמחון סיכמו על פתיחת משק החלב לייבוא והחליטו על רפורמה מקיפה בו שתוזיל משמעותית את המחיר לצרכן. עו"ד אוריאל לין: כל עוד לא תהיה תחרות אמיתית בפני יבוא, לא תהיה הפחתה ראויה במחירי המזון


00:00 ,28.07.2011 מאת: מערכת פורט2פורט

שר האוצר יובל שטייניץ ושר התמ"ת שלום שמחון סיכמו על פתיחת משק החלב לייבוא ורפורמה מקיפה בענף שתביא להוזלת המחיר לצרכן בעשרות אחוזים. ממשרד התמ"ת נמסר כי, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אימץ את מסקנות ועדת המשנה לבדיקת שוק החלב, הכוללות שורה של מהלכים שיגבירו את התחרות, בכלל זה חשיפת המשק לייבוא, הגברת השקיפות של פעילות המחלבות והרשתות וייעול משק החלב.

עוד נמסר כי, עיקרי ההמלצות של המשרדים הינן: הייבוא יפתח במתווה מדורג; מכוני התערובת ייבדקו; המחלבות יחויבו בהצגת רווחיהן ויבוטל הפטור מהסדר כובל למשווקי תוצרת חקלאית; הרשתות ידווחו על רווחיהן, יחויבו בסימון מוצרים, ולא יוכלו לייבא; יבדקו קשרי הרשתות והספקים; מכסות חלב שלא ינוצלו ייפתחו לתחרות; רפתות קטנות יוכלו לגדול; מחיר המטרה יופחת ב-5-6 אגורות.

שר האוצר שטייניץ מסר כי, "הדרך הנכונה להוזלת מחירים היא על ידי תחרות אמיתית במשק החלב, וזו אפשרית רק באמצעות פתיחה לייבוא מתחרה. חשיפת משק החלב לייבוא תחייב את המחלבות להתייעל ולהוזיל מחירים ולשפר את המוצרים ותועיל בטווח הארוך לכלכלת ישראל. שזהו חלק ממדיניות כוללת של הממשלה להפחתת הריכוזיות במשק והגברת התחרות".

שר התמ"ת שלום שמחון הוסיף כי, "ההמלצות מגדירות למעשה רפורמה מבנית בענף החלב. כפי שאמרנו בתחילת הדרך, כל החוליות בשרשרת הערך של ייצור ושיווק החלב יתנו את חלקן, כל אחת לפי רווחיה ואחריותה לעלויות של הצרכן, וזאת כדי שהצרכן ייהנה מהוזלה משמעותית. כפי שאמרנו הפגיעה בחקלאים היא אכן מתונה, וזאת לנוכח העובדה שהם אינם האחראים העיקריים לעליית מחירי מוצרי החלב. המלצות אלו הן פרק ראשון במתווה רחב שתציג בעוד כשלושה חודשים ועדת המזון היושבת על המדוכה ובוחנת את שוק המזון בכללותו".

עוד עולה כי, ועדת המשנה בראשותו של מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, לבדיקת שוק החלב הוקמה על ידי שר התמ"ת ושר האוצר ולבקשת ראש הממשלה. הוועדה פעלה במסגרת רחבה יותר של הוועדה לבדיקת שוק מוצרי המזון והצריכה בכלל. ועדת החלב קיימה שש פגישות, בהן בדקה את כל שרשרת הערך של שוק מוצרי החלב. חברי הוועדה היו נציגי כל משרדי הממשלה הרלוונטיים (אוצר, חקלאות, תמ"ת) והרשות להגבלים עסקיים. כמו כן, השתתפו בדיונים נציגי כל שרשרת הערך:  נציגי הרפתנים, נציגי המחלבות ונציגי רשתות השיווק.

הוועדה עמדה על הכשלים השונים בשרשרת ומטרתה הייתה, הורדת המחיר הסופי לצרכן של מוצרי החלב, תוך שמירה על רווחיות הוגנת בכל שרשרת הערך. המתווה המוצע שגיבשו חברי הוועדה נוגע לכל שרשרת הערך של ייצור החלב מהשלבים הראשונים.

לין: יש לפתוח את כל ענף המזון לייבוא

עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכת המסחר, ברך על ההחלטה לפתוח את שוק החלב לייבוא, אך ציין כי מדובר בצעד ראשון בלבד ויש להנהיג מדיניות תחרותית כלפי כל מוצרי המזון בישראל.

לין הדגיש כי, "יש לפעול במתווה הדרגתי פשוט וישיר של פתיחת המשק לתחרות בפני יבוא לכל מוצרי המזון בישראל, שכן ישנם מוצרי מזון נוספים דוגמת טונה וסרדינים, שמן, ובשר עוף שלהם חשיבות עצומה בסל המזון הבסיסי. כל עוד לא תהיה תחרות אמיתית בפני יבוא, לא תהיה הפחתה ראויה במחירי המזון."

לדבריו, הליך חשיפת המשק לייבוא הוא שהפך את התעשיה הישראלית ליעילה. "ענף החקלאות ותעשיית המזון בישראל צריכים לעבור הליך דומה. מדינת ישראל צריכה לדעת לאזן נכונה בין האינטרס של היצרנים לצרכנים, להמעיט בהגנה על הייצור המקומי, להתנער מהסכמים בילטראליים ולפעול על פי האינטרסים של ציבור הצרכנים."