משלחת דיפלומטית מפנמה, המונה שמונה אנשי צוות מהדרג המקצועי בראשות סגנית שר הסחר והתעשייה דיאנה סלסאר, הגיעה אמש (א') לישראל, במטרה לקדם משא ומתן על הסכם סחר חופשי בין המדינות.
בסבב השיחות הראשון, שהחל בירושלים ויארך ארבעה ימים, צפויות להתכנס שבע קבוצות עבודה, שידונו, בין השאר, בנושאים: גישה לשווקים, מכס וכללי מקור, שירותים והשקעות, נושאים סניטאריים ויישוב סכסוכים. זאת, בנוסף לשיחות לשם העמקת הידע ההדדי על מדיניות הסחר בתחומים שונים וקביעת מודל עבודה להמשך השיחות.
פנמה חתומה על הסכמי סחר חופשי עם מדינות רבות, ביניהן ארצות הברית, האיחוד האירופאי, קנדה, מדינות אפט"א, סינגפור, טאיוואן, פרו, קולומביה, צ'ילה ומקסיקו. הסכם סחר חופשי עם פנמה ישווה את מעמדה של ישראל, בהיבטים הנוגעים להטבות בסחר, למדינות אלה.
ההסכם, שיכלול גם פרק בתחום השירותים, יהווה מקפצה נוספת עבור חברות ישראליות בתחומי השירותים, שיוכלו להשתלב בפעילות המדינה, עם דגש על תוכנה, תקשורת, אבטחת מידע, הנדסה ומו"פ.
המשא ומתן מתקיים במסגרת מדיניות המינהל לסחר חוץ במשרד הכלכלה להרחיב את היצוא מישראל לשווקים חדשים וכחלק ממדיניות הממשלה להידוק היחסים עם אמריקה הלטינית (אמל"ט).
שר הכלכלה נפתלי בנט: "מדובר בחיזוק דריסת הרגל של ישראל באמריקה הלטינית, התואם את המדיניות אותה אנו מובילים, להרחבת אפיקי היצוא בעבור התעשייה הישראלית ומגזרי השירותים השונים מעבר לשווקים המסורתיים של ישראל. ההסכם יפתח אפשרויות חדשות בפני התעשייה הישראלית והיצואנים הישראלים בכללותם, תוך הענקת יתרון תחרותי ליצרנים הישראלים".
יפעת אלון-פרל, מנהלת המחלקה להסכמי סחר בילטראליים במינהל לסחר חוץ, שעומדת בראש צוות המו"מ מהצד הישראלי: "הסכמי סחר חופשי מהווים מסגרת תשתיתית משמעותית עבור היצוא הישראלי. כיום, כ-65% מהיצוא הישראלי מופנה למדינות עימן יש לישראל הסכם סחר חופשי, המקנה ליצואנים, בין השאר, הטבות מכסיות ויתרון תחרותי.
"מינהל סחר חוץ ממשיך לפעול לטובת היצואנים על ידי הבטחת התחרותיות של מוצריהם ויצירת גישה נוחה יותר לשווקים חדשים, תוך חתירה להסרת חסמי הסחר השונים בהם הם נתקלים בעת היצוא לשווקים אלו.
"נכון להיום נהנית התעשייה בישראל מיתרון תחרותי ביצוא לגוש המרקוסור, הכולל את ברזיל, ארגנטינה, אורוגואי ופרגואי, מתוקף היותה המדינה היחידה מחוץ לאמריקה הלטינית לה הסכם סחר חופשי בתוקף מול גוש חשוב זה. בנוסף, בחודשים הקרובים אמור להיכנס לתוקף הסכם הסחר החופשי עם קולומביה.
"מטרתנו הינה להרחיב את היתרון של התעשייה הישראלית, כך שיכלול מדינות נוספות וביניהן פנמה. להידוק היחסים הכלכליים עם פנמה ישנה חשיבות כפולה הן מההיבט של פתיחת שווקים חדשים עבור התעשייה הישראלית והן לאור הצורך בחיזוק מעמדה של ישראל בקרב מדינות אמריקה הלטינית".
ממינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה נמסר כי כלכלת פנמה מבוססת בעיקר על מגזר שירותים מפותח, שמהווה יותר משלושה רבעים מהתמ"ג של המדינה ועוסק, בין השאר, בהפעלת תעלת פנמה, לוגיסטיקה, בנקאות, אזור הסחר החופשי בקולון, ביטוח, תפעול נמלים, רישום בתחום הספנות ותיירות.
ההסכם בין המדינות, שיכלול גם פרק בתחום השירותים, יכול להוות מקפצה נוספת עבור חברות ישראליות בתחומי השירותים השונים לפעילות במדינה (בדגש על תוכנה, תקשורת, אבטחת מידע, הנדסה ומו"פ, בהם התעשייה הישראלית מתבלטת ואשר רלוונטיים לכלכלת פנמה).
הצמיחה הכלכלית בפנמה צפויה להתעצם עם פרויקט הרחבת התעלה, שהחל בשנת 2007 ועתיד להסתיים בשנת 2015 בעלות של 5.3 מיליארדי דולרים - כ 10-15% מהתמ"ג הנוכחי. פרויקט זה הוא פרויקט דגל בתחום התשתיות, אך במדינה צפויים פרויקטים של פיתוח תשתיות נוספים, היכולים למשוך חברות ישראליות.
היקף ההשקעות הזרות בפנמה, בסך של כ-10% מהתמ"ג בשנים 2011-2012, היוו מקור חשוב לצמיחה, ובשנים 2006-2012 שיעור העוני ירד ב-10% והאבטלה צנחה מ-12% ל-4.4%.
פנמה הינה מועמדת להצטרף כמדינה השישית בברית הפאסיפית, גוש מדינות באמריקה הלטינית המורכב ממדינות מקסיקו, קולומביה (עם שתיהן יש לישראל הסכמי אזור סחר חופשי), צ'ילה, פרו וקוסטה ריקה. בגוש 200 מיליון צרכנים, תמ"ג משותף של מעל 3 טריליון דולר, הוא מכסה 35% מהתמ"ג של אמל"ט ומהווה מעל ל-50% מהסחר של אמל"ט. למדינות צמיחה ממוצעת של 5% (כפול מהשיעור העולמי). כיום יש מעל ל-20 מדינות במעמד "משקיפות" בברית הפאסיפית, ישראל ביניהן. תנאי להצטרפות לברית הוא השלמת אס"ח עם כל החברות בה.