מדיניות ההשקעות בברזיל, המדיניות הפכפכה של המשטר בסין ונושאי פנים ברוסיה הן הסיבות העיקריות לעלייה במספר פשיטות רגל (חדלות פירעון) ואי-תשלום בשווקים המתעוררים הגדולים.
כך עולה ממחקר חדש שערכה חברת בססח, חברת ביטוח סיכוני סחר הגדולה בישראל, בשיתוף ובהסתמך על נתוני חברת ביטוח האשראי הגדולה בעולם ומבעלי בססח - יולר הרמס (Euler Hermes).
הצמיחה היציבה במדינות מפותחות קוזזה ברמה העולמית, בעלייה חדה בהיקף העסקים המצויים בסכנת חדלות הפירעון בשווקים המתעוררים. בראש הרשימה נמצאת רוסיה, עם עלייה של 30% בעסקים שיגיעו במהלך 2015 למצב של חדלות פירעון לעומת שנת 2014. אחריה ברשימה תורכיה (17%), ברזיל (11%), מרוקו (10%) ופורטוגל (8%).
על פי ההסבר, המשבר ברוסיה נובע מארבעה גורמים: הפוליטיקה, הביטחון, ההכנסות מהנפט והמטבע. מאז הרבעון הראשון של שנת 2014, רוסיה מתמודדת עם משבר פוליטי וירידה חדה של אמון השווקים, כתוצאה מהסיפוח של חצי האי קרים, המשך מעורבותה בסכסוך במזרח אוקראינה, והתגובה שלאחר מכן של מדינות המערב באמצעות הטלת סנקציות נגדה.
כמו כן הנפילות החדות במחירי הנפט בעולם השפיעו לרעה על היצוא הרוסי והכנסות המדינה. המשבר הוחמר על ידי פיחות חד בשיעור הרובל הרוסי. על פי ההערכה, התוצר המקומי הגולמי צפוי לרדת ברוסיה בשיעור חד של 5.5%, שכן כלכלת המדינה נכנסה למיתון עמוק מראשית השנה.
מנכ"ל בססח דוד מילגרום: "היצואנים הישראלים לרוסיה עומדים בפני אתגר כפול – היקף היצוא למדינה, שעמד אשתקד על כמיליארד דולר, צפוי לרדת השנה בכ-150 מיליון דולר (ברבעון הראשון של 2015 כבר ראינו ירידה של כ-14% לעומת הרבעון הראשון ב-2014). אם לא די בכך, הרי הלקוחות הרוסיים מתקשים בתשלומי חוב ליצואנים. אנו כבר רואים עלייה בהסדרים לפריסת חובות ועלייה במספר פשיטות הרגל, בשיעור של 30% לעומת 2014".
עם זאת, מילגרום מעריך שאם תימשך מגמת העלייה במחירי הנפט, הפגיעה בכלכלה הרוסית תתמתן.
עוד עולה מן המחקר, כי המצב הכלכלי הקשה בתורכיה, שם ישנה עלייה של 17% במספר החברות שתגענה לפשיטת רגל, נובע בעיקר מגירעונות גדולים בחשבון שוטף, סיכונים גיאו-פוליטיים והפגיעות בשער המטבע, הגורמים לזעזועים חיצונים ופנימיים (המדיניות המוניטארית רופפת מדי מכדי להכיל את הלחצים האינפלציוניים ותנודתיות המטבע).
מנגד , לגבי ספרד מציין המחקר כי לאחר חמש שנים של מיתון, בשילוב עם התאמות ורפורמות קשות שעברה הכלכלה המקומית, החלה המדינה בתהליך התאוששות, עם צמיחה כלכלית חיובית שנרשמה עוד בשנת 2014, כאשר התוצר הריאלי גדל ב-1.4%, בעיקר על ידי החיזוק של הצריכה הפרטית. בססח צופה כי הצמיחה האמיתית במדינה תעמוד בשנת 2015 ובשנת 2016 על 2%, יותר מאשר באיטליה, צרפת וגרמניה, ושער האירו הנמוך ימשיך לתמוך ביצוא, כמו גם הירידה במחירי הנפט .
על פי המחקר, ירידה במספר פשיטות הרגל בשנת 2015 לעומת 2014 צפויה בארצות הברית (9%), אירלנד (10%), ספרד(15%) והולנד (10%).