טראמפ: מכסים בגובה 25% על קנדה ומקסיקו נכנסו לתוקף

סבב המכסים החדש של נשיא ארה״ב דונלד טראמפ נגד שלושת שותפי הסחר המובילים של ארצו עורר פעולת תגמול מסין וקנדה. עמית חן, מנכ״ל יוניקרגו: צעדים אלו יוצרים טלטלה בשוק העולמי ופוגעים בשרשראות האספקה. הם גם מייצרים הזדמנויות חדשות, במיוחד ליצרנים ישראלים״


11:23 ,04.03.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

טראמפ הטיל מכסים של 25% על יבוא מקסיקני וקנדי, וכן מכס של 20% על סחורות סיניות. התגובה של סין וקנדה היתה מהירה: סין הגיבה באופן דומה והטילה מכסים נוספים של 10%-15% על חלק מהיבוא מארה״ב החל ממרץ, כמו גם שורה של מגבלות יצוא חדשות עבור חברות אמריקאיות מסוימות.

 

ראש ממשלת קנדה, ג׳סטין טרודו, אמר כי אוטווה תגיב עם מכסים של 25% על יבוא אמריקאי בשווי של כ-21 מיליארד דולר ועוד 86 מיליארד דולר אם המכסים של טראמפ יישארו בתוקף בעוד 21 יום. ״המכסים ישבשו מערכת יחסים סחר מוצלחת להפליא״, אמר טרודו, והוסיף כי הם יפרו את הסכם הסחר החופשי של ארה״ב-מקסיקו-קנדה שנחתם על ידי טראמפ במהלך כהונתו הראשונה.

 

שתיים מהסחורות הגדולות ביותר שיוצאות מקנדה שצפויות להיות מושפעות מהמכסים האמריקאיים הן דלק ועצים. קנדה היא הספקית הזרה הגדולה ביותר של נפט גולמי באמריקה.

 

המכס הנוסף של 10% על יבוא סיני מתווסף למכס של 10% שהטיל טראמפ בפברואר. ההיטל המצטבר של 20% מתווסף למכסים של עד 25% שהטיל טראמפ במהלך כהונתו הראשונה על כ-370 מיליארד דולר ביבוא אמריקאי.

 

המכסים החדשים של סין מטילה כחלק מפעולת התגמול שלה נגד ארה״ב מכוונים למגוון רחב של מוצרים חקלאיים בארה״ב, כולל בשרים מסוימים, דגנים, כותנה, פירות, ירקות ומוצרי חלב. מלחמות הסחר בקדנציה הראשונה של טראמפ פגעו קשות בחקלאים בארה״ב, ועלו להם כ-27 מיליארד דולר באובדן מכירות יצוא.

 

משרד המסחר של סין אמר כי המכסים בארה״ב מפרים את כללי ארגון הסחר העולמי ו״מערערים את הבסיס לשיתוף פעולה כלכלי וסחר בין סין לארה״ב״.

 

סטיב למאר, נשיא ומנכ״ל איגוד ההלבשה וההנעלה האמריקאי, אמר: ״התעריפים החדשים הללו מתווספים במהירות. בין רמזים אחרים לפגיעה קשה באיחוד האירופי ובבעלי ברית אחרים, כל קוד מכסים של HTS הופך לנטל הולך וגדל - ועלול למחוץ עסקים אמריקאים ומשפחות אמריקאיות״.

 

עמית חן, מנכ״ל יוניקרגו, התייחס למכסים החדשים של טראמפ, ואמר: ״המכסים החדשים שהטיל ממשל טראמפ כוללים 25% על יבוא ממקסיקו וקנדה, 25% על פלדה ואלומיניום, מכסים על תוצרת חקלאית, וכן תוספת של 20% למכסים הקיימים על סין. צעדים אלו יוצרים טלטלה בשוק העולמי, מעלים מחירים, ופוגעים בשרשראות האספקה. יחד עם זאת, הם גם מייצרים הזדמנויות חדשות, במיוחד ליצרנים ישראלים.

 

״חברות אמריקאיות, שינסו להפחית עלויות ולחפש ספקים שאינם מושפעים ממכסים, עשויות לראות בישראל חלופה אטרקטיבית, בזכות הסכם הסחר החופשי עם ארה״ב. לכן, כל חברה ישראלית שפועלת בארה״ב חייבת להבין לא רק כיצד המכסים משפיעים עליה ישירות, אלא גם איך הם משנים את השוק כולו – כולל עליית מחירי חומרי גלם בארה״ב והשפעתם על מתחרים. לדוגמה, חברה אמריקאית שמייבאת חלפים שיוצרו בסין סופגת כעת מכס גבוה יותר, אך גם יצרן מקומי שמתחרה בה מתמודד עם עליית מחירי חומרי הגלם שלו. מי שידע לקרוא נכון את המפה העסקית, יוכל לנצל את ההזדמנויות שהמצב החדש מייצר ולתפוס נתח שוק משמעותי״.