לקראת הבחירות הכלליות הצפויות בחודש הבא בטורקיה ועל רקע המתיחות הפוליטית בין המדינות, חברת ביטוח האשראי Cofaceישראל יוצאת היום בהתראה ליצואנים הישראלים לטורקיה. זאת דווקא על רקע זינוק חד בהיקף הייצוא הישראלי למדינה ברבעון הראשון של השנה.
על פי נתוני הלמ״ס, היקף הייצוא הישראלי לטורקיה רשם ברבעון הראשון של השנה זינוק חד של כ-65% ועמד על כ-517 מיליון דולר, לעומת כ-315 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. נתון זה הינו המשך מגמה של גידול בהיקף הייצוא הישראלי לטורקיה שעמד על כ-1.42 מיליארד דולר בשנת 2017 לעומת 1.28 מיליארד דולר בשנת 2016.
מנתוני Coface עולה כי כל הענפים בטורקיה מוגדרים על ידי החברה כענפים בסיכון משמעותי. ענפי העץ, הנייר, התחבורה והרכב מוגדרים כענפים בסיכון בינוני. גם רמת הסיכון של ענף הפרמצבטיקה שהוגדר עד כה כענף בסיכון נמוך עלתה לרמת סיכון בינוני. זאת בעיקר בשל התחרות הגבוהה בתחום, שינוי שיטת התמחור הממשלתי לתרופות שבהחזר, שחיקת שולי הרווח ומבנה בעייתי פיננסית של שותפויות תרופות במדינה.
כענפים ברמת סיכון גבוהה בטורקיה מוגדרים ענפי המזון החקלאי, כימיקלים, אנרגיה, מתכות, תקשורת, קמעונאות וטקסטיל. ענף הבנייה מוגדר כענף ברמת סיכון גבוהה מאוד.
דירוג הסיכון הכללי של טורקיה מוגדר ע״י Cofaceברמה Bהנחשב לסיכון גבוה יחסית לשכנותיה באירופה.
לדברי כרמינה מנדולה, מנכ״ל Coface ישראל, למרות שטורקיה נהנתה מאינדיקטורים כלכליים חזקים בין 2015 לשנת 2017, כולל צמיחה חזקה של כ-5.5%, הדבר נעשה על חשבון הרחבת הגירעון בחשבון השוטף (מ-3.8% ל-5.5%), עלייה באינפלציה מ-8.8% ל-12% ופיחות הלירה הטורקית בכ-73% לעומת הדולר האמריקאי מתחילת 2015. בנוסף, ההלוואות הבנקאיות עלו בלמעלה מ-100% מאז שנת 2015 ועד למחצית אפריל 2018. גורמים אלו ימשיכו לתמוך בסיכונים הצפויים לחברות ועסקים במדינה.
בנוגע לבחירות הכלליות הצפויות בטורקיה ב-24 ביוני, מנדולה אומר כי התקופה שבין הבחירות הללו לבין הבחירות המקומיות הצפויות במדינה במרץ 2019 צפויים להגדיל את המתיחות הפוליטית במדינה, מתיחות שתתמוך בהיחלשות הלירה. מצב כזה צפוי להגדיל את נטל החוב במט״ח וגם את עלויות האשראי הגבוהות ממילא של המגזר העסקי ולהקטין את שולי הרווח, הן לחברות קטנות ובינוניות והן לחברות גדולות.