התעשיינים מודאגים: נמשכה נסיגת היצוא התעשייתי בחודשים אפריל -יולי

מתחילת השנה נסוג היצוא התעשייתי בשיעור מצטבר ריאלי של כ-4%. רובי גינל: המשך הנסיגות ביצוא עלול להביא לגרור את המשק למיתון


12:06 ,24.08.2016 מאת: מערכת פורט2פורט

בחודשים אפריל-יולי 2016 נרשמה נסיגה של כ-1% ביצוא, לעומת הרבעון הראשון של השנה. זאת בהמשך לירידה ריאלית של כ-2.9% בתחילת שנת 2016. כך, מתחילת השנה נסוג היצוא התעשייתי בשיעור מצטבר ריאלי של כ-4%.

 

הרמה החודשית הממוצעת של היצוא בתקופה הנסקרת עמדה על כ-3.5 מיליארד דולר הנמוך בכ-34 מיליון דולר מממוצע החודשים ינואר - מרץ 2016.

 

ירידה זו ביצוא התעשייתי משקפת נסיגות ביצוא מרבית קבוצות ענפי התעשייה, כאשר עיקרה נגזר מקבוצות ענפי הטכנולוגיות העיליות (העילית והמעורבת – עילית). ירידה חדה במיוחד ביצוא נרשמה בענף כלי התחבורה וההובלה (31%-) וענף הרכיבים האלקטרוניים (23%-), בהמשך לירידה של כ-24% ברבעון הראשון של השנה.

 

משנה למנכ"ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל: "על רקע המשך החולשה ביצוא הישראלי, ממשיכה לבלוט ההתעלמות הממשלתית מהאיום המשמעותי ביותר על המשך הצמיחה בישראל- הירידות החדות ביצוא. המשמעות של החולשה ביצוא רלוונטית לכל אזרחי המדינה - ללא מנוע הצמיחה של היצוא המשק אינו צומח בצורה משמעותית ורמת החיים בישראל, אשר נמוכה ב-25% מרמת החיים במדינות המפותחות, אינה עולה. יש להבהיר הצמיחה הנמוכה במשק כיום נובעת בעיקר מצריכה פרטית, אשר בחלקה ממומנת באשראי- מדובר בבועת צמיחה ולא בצמיחה אמיתית, והמשך הנסיגות ביצוא עלול להביא  לגרור את המשק למיתון. למרות הבטחות חוזרות ונשנות של משרד האוצר, ובהן אף הבטחות מתועדות לפרטיכל ועדת הכספים בכנסת, לא נראה כי במשרד מתכוונים לנהל את משבר הנסיגות החדות ביצוא ולהגיש תוכנית מסודרת אשר תתמוך בהאצה מחודשת. אנו ממשיכים לפעול לאימוץ תוכנית כוללת לחיזוק היצוא, ואנו מקווים שעם הגעת חוק ההסדרים לאישור ועדת הכספים, יבוצעו בו התאמות משמעותיות אשר יסייעו לחיזוק כושר התחרות של התעשייה והיצוא הישראלי".

 

נסיגה ריאלית של כ-9% נרשמה ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המסורתית, זאת על רקע נסיגה ביצוא כל ענפי הקבוצה: ענף התכשיטים (25%-), ענף המזון והמשקאות (10%-), ענף העץ, הנייר והדפוס (4%-) וענף הטקסטיל, ההלבשה והעור (3%-).

 

במקביל, ירידה ריאלית של כ-5% נרשמה ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית. ירידה זו, משקפת לצד הירידה ביצוא ענף כלי התחבורה וההובלה, ירידה של כ-10% ביצוא ענף הכימיה ושל כ-5% ביצוא ענף הציוד החשמלי. נסיגות אלו, קוזזו בחלקן הודות לעלייה חדה של כ-18% ביצוא ענף מוצרי המתכת, המכונות והציוד.

 

כמו כן, נסיגה ריאלית של כ-3% נרשמה ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה העילית. נסיגה זו, נגזרה מירידה חדה של כ-27% ביצוא כלי הטיס, לצד הירידה ביצוא ענף הרכיבים האלקטרוניים. ירידות אלו, מותנו במקצת הודות לעלייה חדה של כ-27% ביצוא ענף התרופות ושל כ-4% ביצוא ענף הציוד האלקטרוני.

 

יצוא ענפי האלקטרוניקה כקבוצה (ללא ענף כלי הטיס) רשמו נסיגה של כ- 7% בתקופה הנסקרת. נסיגה זו, מתיישבת עם הירידה בביקושים האמריקאים לתוצרת ענפי הטכנולוגיה, כפי שבאה לידי ביטוי במדד ה-Tech Pulse, המצביע על ירידה של כ-1.8% בפעילות ענפי הטכנולוגיה בארה"ב.

 

מנגד, צמיחה ריאלית חדה של כ-16% נרשמה ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת – מסורתית. עלייה זו, נגזרה ברובה הודות לעלייה של כ-47% ביצוא ענף מוצרי הנפט, זאת בהמשך לעלייה חדה ביותר של כ-98% ברבע הראשון של השנה. במקביל, נרשמה עלייה של כ-10% ביצוא ענף המתכת הבסיסית. עליות אלו, מותנו בשל ירידה של כ-3% ביצוא ענף הגומי והפלסטיק, לצד ירידה של כ-1% ביצוא ענף המינרלים האל מתכתיים. במקביל, עלייה של כ-9% נרשמה ביצוא ענף הכרייה והחציבה בתקופה הנסקרת, זאת לאחר ירידה של כ- 9% ברבע הראשון של 2016.