בעקבות רעידת האדמה בעוצמת 9.0 בסולם ריכטר שלשום והצונאמי בגובה עשרה מטרים שפקד את המדינה כשעתיים מאוחר יותר, מדווחים בסוכנות הידיעות רויטרס ובעיתונות הזרה כי נמלי יפן נסגרו או ניזוקו.
לדעת מומחים, תעשיית ההובלה והסחר היפנית כולה צפויה להיפגע בעקבות האסון. הייבוא ליפן והייצוא ממנה מושפע בעקבות סגירת הנמלים והפסקת העבודה במפעלים. עוד מעריכים כי, זהו אסון הטבע היקר ביותר עם הפסדים גבוהים עד כדי עשרה מיליארד דולר. בזמן הקצר הביקוש להובלה ייפסק ויחזור רק כאשר המצב יתייצב. לטווח הארוך, הביקוש צפוי לגדול בשל האסון.
הנמלים בחלק הצפוני של המדינה ניזוקו הכי הרבה מרעידת האדמה. ההערכות הן, כי כולם ספגו פגיעות בעקבות הצונאמי. יותר מ-40 אוניות היו צריכות להגיע או לצאת את נמל יוקהאמה (Yokohama) ביום שישי האחרון. עוד דווח כי, צפויה השפעה על הסחר בצובר, בשל היותה של יפן מייבאת גדולה של פחם וברזל.
כמו כן, שני שדות התעופה המרכזיים בטוקיו, נריטה (Narita), הנמצא כ-60 קילומטר מזרחית למרכז טוקיו, והאנדה (Haneda) הנמצא כ-15 קילומטר דרומית לטוקיו, נסגרו. גם שדה התעופה בסנדאי (Sendai) הנמצא כ-310 קילומטר צפונית לטוקיו, נסגר. זאת לאחר שהוצף לחלוטין על ידי הצונאמי. עוד דווח כי, ששדה התעופה בהאנדה פתח אתמול שני מסלולים בכדי לטפל בטיסות נכנסות.
בעקבות האירועים, פורסמו הזהרות צונאמי לגבי אזורי חופים לרוחב הפסיפי, כולל אינדונזיה, טיוואן, אוסטריליה וניו זילנד, גואם, רוסיה, איי מריאנה, איי מרקוס, איי ג'ונסטון, איי שלמה, אי מידוויי, אי וייק, Yap , הפיליפינים, Belau, Pohnpei, Chuuk, Kosrae, Papua New Guinea, Nauru, Kiribati והוואי. גם אזורי החוף לאורך הפסיפי במרכז ודרום אמריקה הוזהרו מפני הצונאמי.
ההשפעה על הסחר עם ישראל
מנכ"ל מכון היצוא, אבי חפץ, ייכנס בים שלישי הקרוב, מפגש שולחן עגול עם מספר יצואנים המייצאים ליפן . מטרת המפגש הינה לימוד הצרכים, החסמים והבעיות בשוק היפני בימים אלו וגיבוש דרכי פעולה. למפגש הוזמן גם מנכ"ל ג'טרו ישראל (מכון הייצוא היפני), מר שינובו ניקומורה.
על פי נתוני מכון היצוא, כ-540 חברות המייצאות מעל עשרת אלפים דולר פועלות ביפן. היקף הסחר (יבוא + יצוא) של ישראל מול יפן הסתכם בשנת 2010 בכ-2.4 מיליארד דולר, עלייה של כ-19% לעומת תקופה מקבילה אשתקד. יפן מהווה את שותפות הסחר ה-13 של ישראל (כולל יהלומים).
יצוא הסחורות (כולל יהלומים) בשנת 2010 הסתכם בכ-656 מיליון דולר, עליה של כ-24% בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד. בחודש ינואר 2011 הסתכם יצוא הסחורות כולל יהלומים בכ-61 מיליון דולר, גידול של 30% לעומת חודש מקביל אשתקד. יפן הינה היעד ה-21 לייצוא הסחורות של ישראל (כולל יהלומים).
יבוא הסחורות בשנת 2010 הסתכם 1.8 מיליארד דולר, עלייה של כ-17% בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד. יפן מהווה את המקור ה-11 לייבוא הסחורות של ישראל.