רק שתי קבוצות הגישו הצעות כספיות וטכניות במכרז – הקבוצה הכוויתית והקבוצה הצרפתית. תוצאות המכרז יוכרזו בסוף החודש
החברה לפיתוח נמל עקבה Aqaba Development Corporation (ADC) הודיעה כי שתי קבוצות משקיעים הגיעו לשלב הגמר במכרז להקמת החדש מדרום לעקבה.
מנכ"ל החברה לפיתוח עקבה עימאד פאח'ורי וסגן נשיא אזור הכלכלה המיוחד של עקבה פתחו בפומבי את המעטפות והתברר כי שתי קבוצות בלבד הגישו הצעותיהן הכספיות והטכניות במכרז: קונסורציום בראשות חברת KGL Investment מכווית וקונסורציום בראשות החברה הצרפתית Bouygues.
בראש הקבוצה הכוויתית אשר זכתה לשם "השער לעקבה" עומדת חברת ניהול הנמלים KGLהכוויתית ולצדה חברת Gulf Contracting & Stevedoring Co. Ltd מערב הסעודית, Instrata Capital מבחריין, Arcadis Nederland B.V מהולנד, Materials Handling Consultantsמהולנד, Kuwait & Gulf Link Transport Co. Ltd מכווית, MNO Vervat מהולנד, Drewery Shipping Consultants מבריטניה, Marco Stevedoring מהולנד.
הקבוצה הצרפתית אשר זכתה לשם קבוצת Port Ayla New הכוללת את החברות Bouygues Travaux Publics SA מצרפת, Louis Dreyfus Armateurs SAS מצרפת Environmental &Consolidated Consultants Engineering מירדן, Partners Ltd. International & Ove Arup מבריטניה.
שלטונות ירדן הודיעו כי הליך ההערכה של שתי ההצעות יימשך עד סוף החודש הנוכחי ובסופו נדע מי מהשתיים תזכה בחוזה לשלושים שנה בשיטת public-private partnership (PPP) הכולל תכנון, הקמה והפעלה של הנמל החדש מדרום לעקבה בהיקף כולל של 700 מיליון דולר.
נמסר כי שטח הנמל, הרציפים והתשתיות יישארו בבעלות המדינה באמצעות החברה לפיתוח עקבה, אשר תעניק את זכויות הפיתוח וההפעלה לזוכה במכרז על בסיס החכרת השטח בלבד, בצד חתימה על הסכם לפיתוח והפעלה של הנמל החדש.
בירדן מעריכים כי בניית הפרויקט תימשך 44 חודשים לאחר חתימת החוזים הצפויה בסוף השנה הנוכחית, כאשר פינויו של נמל עקבה צפוי ליצור שטח לתיירות, סחר ומגורים בהיקף של 300 הקטר.
נזכיר כי לאחרונה סיכמה החברה לפיתוח נמל עקבה עם חברת "אלמעבר" מאיחוד הנסיכויות הערביות על פיתוח השטח שיפונה בעיר עקבה בהיקף של 5 מיליארד דולר.
הנמל החדש אשר יקום מדרום לעקבה ייבנה על שטח של 1,100 דונם והוא יכלול שלושה מסופים אשר יוקמו באמצעות יצירת אגן מלאכותי לעגינה. הנמל החדש צפוי לכלול רציף לאוניות גלנוע ופריקה וטעינה של סחורות בהיקף של 1.3 מיליון טון על שטח של 89 הקטר, עם יכולת קליטה של עד 300,000 כלי רכב ומיליון ראשי צאן.
כמו כן ייבנה רציף לטעינה ופריקה של סחורות בצובר, אשר יכלול בין היתר טרמינל לאחסנה בהיקף של 2.3 מיליון TPA, מפעל אריזה ושטח העמסה. עוד יוקם בנמל החדש בעקבה רציף לאוניות נוסעים בעל יכולת לקלוט 1.6 מיליון נוסעים בשנה ו 300,000 כלי רכב. רציף הנוסעים יחליף את הרציף הקיים הקולט כיום 1.3 מיליון נוסעים בשנה לצד 110,000 כלי רכב.
בירדן מקווים כי הנמל החדש ישמש כשער למדינות הסהר הפורה ויחבר בין מדינות המפרץ לצפון אפריקה בנוסף להיותו שער חיוני לעיראק.