מדינות המפרץ: פגיעה נוספת במאמץ לאיחוד כלכלי

איחוד הנסיכויות הערביות, הנחשבת לכלכלה השנייה בגודלה במפרץ, החליטה על פרישתה מהאיחוד המוצע. האיחוד הכלכלי המשותף למדינות המפרץ היה אמור לצאת לדרך בשנת 2010


00:00 ,21.05.2009 מאת: מערכת פורט2פורט

איחוד הנסיכויות הערביות, הנחשבת לכלכלה השנייה בגודלה במפרץ, החליטה על פרישתה מהאיחוד המוצע. האיחוד הכלכלי המשותף למדינות המפרץ היה אמור לצאת לדרך בשנת 2010
 
פגיעה קשה במהלך המדובר מזה שנים להקמת איחוד כלכלי משותף לשש המדינות המאוגדות במועצת שיתוף הפעולה של המפרץ, ערב הסעודית, איחוד הנסיכויות הערביות, קטאר, כווית, בחריין ועומאן בפרוס שנת 2010.
 
לאחר פרישתה של סולטנות עומן (בשנת 2007) החליטה איחוד הנסיכויות הערביות, הנחשבת לכלכלה השנייה בגודלה במפרץ, על פרישתה מהאיחוד המוצע וזאת על רקע החלטת מועצת ההקמה של האיחוד הכלכלי המשותף להקים את הבנק המרכזי בריאד בירת ערב הסעודית.
 
בערב הסעודית העריכו כי החלטת איחוד הנסיכויות מהווה "פגיעה אנושה" בסיכויי האיחוד הכלכלי במפרץ והדגישו כי איחוד הנסיכויות עצמה תהיה המפסידה העיקרית מתוצאותיה.
 
איחוד הנסיכויות הערביות היתה זו שהציעה ראשונה, עוד בשנת 2004, לארח בשטחה את המוסד המוניטרי המשותף של האיחוד הכלכלי המשותף, אולם לא יכלה להסתיר את אכזבתה כאשר יתר ארבע החברות החליטו כי בירת סעודיה, ריאד, היא זו שתארח את המוסד הפיננסי החשוב. בכך התרחבו הבקיעים שנוצרו באיחוד המתוכנן, וזאת לאחר פרישתה של עומן והודעתה של כווית כי תצטרף לאיחוד הכלכלי, אך תמשיך במדיניות עצמאית של הצמדת המטבע שלה לדולר.
 
נגיד הבנק המרכזי של איחוד הנסיכויות הערביות, ד"ר סולטאן נאסר סווידי, צוטט באומרו כי ארצו תמשיך במדיניות המוניטרית העצמאית שלה ובכלל זה הצמדת המטבע המקומי, הדירהם, לדולר. 

 

על פי התכנון המקורי, האיחוד הכלכלי המשותף למדינות המפרץ היה אמור לצאת לדרך בשנת 2010, שנתיים לאחר השלמת ההליך לאיחוד מסים ומכסים ולכלול בין היתר הנפקת מטבע משותף, אשר היה אמור להיות אחד מחמשת המטבעות החזקים בעולם.
 
מדינות המפרץ קיוו כי האיחוד יסייע במיזוגים בין חברות ובנקים במפרץ, יחסוך בעלויות ויגביר את התחרותיות והשקיפות. אימוץ המטבע המשותף היה אמור לנטרל סיכונים הקשורים בשערי החליפין השונים במדינות ולסייע בהקמת גוש כלכלי מגובש אשר יוכל להתמודד בהצלחה בשיחות על הסכמי סחר עם גושים כלכליים מרכזיים דוגמת האיחוד האירופי וארה"ב.
 
במפרץ העריכו כי האיחוד החדש יהווה גורם משמעותי במשק העולמי שכן שש מדינות המפרץ שולטות ב-45% מעתודות הנפט העולמיות וכן 20% מעתודות הגז הטבעי.
 
מזכ"ל מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ, עבדאלרחמן בן חמד אלעטיה, העריך כי במקרה של איחוד כלכלי יהפכו מדינות המפרץ לכוח הכלכלי השמיני בעולם עם תוצר לאומי של טריליון דולר בשנת 2020.