העיתונות המצרית: נחתם "הסכם חשאי" בין ישראל, מצרים וחברת EMG

לאחרונה הובאו לפרלמנט המצרי שלוש הצעות אי אמון בממשלת מצרים על רקע ההסכמים ליצוא גז מצרי לישראל. שר הנפט המצרי בפרלמנט: הגז הטבעי המסופק לישראל לא שימש למלחמה בעזה


00:00 ,25.02.2009 מאת: מערכת פורט2פורט

לאחרונה הובאו לפרלמנט המצרי שלוש הצעות אי אמון בממשלת מצרים על רקע ההסכמים ליצוא גז מצרי לישראל. שר הנפט המצרי בפרלמנט: הגז הטבעי המסופק לישראל לא שימש למלחמה בעזה
 
הידיעה על חתימת הסכם תעריפים חדש לאספקת גז מצרי לישראל מצאה ביטוי בתקשורת המצרית אך הבוקר. העיתון המצרי "אלמסרי אליום" מדווח בעמוד הראשון כי מקורות במשרד הנפט אישרו את נכונות הידיעה שפורסמה בישראל לפיה נחתם הסכם חדש בין ממשלות ישראל ומצרים וחברת EMG להעלאת תעריפי יצוא הגז הטבעי לישראל אולם מעניק לידיעה את הכותרת "הסכם חשאי", ומדגיש כי שר הנפט המצרי לא גילה את התעריף החדש בהתאם להסכם האוסר על הצדדים לחשוף את המחיר. 

 

מקורות במשרד הנפט המצרי מסרו לעיתון כי הצד המצרי הצליח במשא ומתן מרתוני להשיג הישגים רבים בהסכם האחרון והחשוב שבהם אי תלות בין המחיר לתקופת אספקה ארוכה והתבססות על מחירי השוק ושינויי מחירי האנרגיה. המקורות המצרים מסרו כי שר הנפט המצרי יחשוף את פרטי ההסכם בימים הקרובים.
 
במקביל, הביאו עיתוני מצרים בהבלטה את פרטי הדיון הסוער אשר נערך בפרלמנט המצרי בשלוש הצעות אי אמון בממשלת מצרים על רקע ההסכמים ליצוא גז מצרי לישראל. המהנדס סאמח פהמי, שר הנפט של מצרים, מצא עצמו בעין הסערה בישיבת הפרלמנט והבהיר כי קיימות מגבלות כלליות על הסכמי יצוא הגז הטבעי של מצרים וביניהן החובה לייצא רק באמצעות שותף זר ומתן עדיפות לצורכי השוק המקומי.
 
פהמי דחה את האשמות האופוזיציה המצרית לפיהן מצרים מפסידה מיצוא הגז לישראל, והבהיר כי הסכם מכירת הגז הטבעי אשר ייוצא לישראל טרם הופעל כלכלית, או מסחרית והדגיש כי כמויות הגז הטבעי אשר סופקו לישראל עד כה היו במסגרת ניסוי הפעלה.
 
פהמי הוסיף כי יצוא הגז המצרי לישראל היה פתרון אסטרטגי מתאים עם תחילת האלף השלישי בעקבות גילוי מרבצים גדולים של גז טבעי במצרים מחד והירידה בביקושים בשוק המקומי מאידך. שר הנפט המצרי הוסיף בתשובה לשאילתות בפרלמנט כי יצוא הגז המצרי לישראל משתלב בתוכניות לחיבור אסטרטגי עם מדינות האיחוד האירופי להגברת תפקידה של מצרים כמרכז אנרגיה אזורי בשיתוף עם המדינות המקיימות קשרים מדיניים וכלכליים עם מצרים.
 
פהמי אף הבהיר כי הגז הטבעי נמכר לישראל באמצעות הסכמים מסחריים בין הרשות המצרית לנפט והחברה המצרית לגז טבעי עם חברות מצריות אחרות אשר באמצעותן מיוצא הגז ומכאן שבכל הסכם יצוא גז מחיר ביצוא גבוה מעלות ההפקה תוך שאיפה להשגת שולי הרווח הגבוהים ביותר. לדבריו, מצרים חסכה סכום של 22 מיליארד דולר משנת 2000 עקב פתיחת הסכמי יצוא הגז הטבעי.
 
שר הנפט המצרי הכחיש מכל וכל את טענת האופוזיציה המצרית לפיה הגז הטבעי אשר יוצא לישראל שימש אותה במלחמה בעזה ודחה את ההאשמה כי ממשלת מצרים שותפה ל"פשע נגד האנושות בעזה".
 
נזכיר כי ההסכם לאספקת גז טבעי מצרי לישראל נחתם בשנת 2005 והוא כולל אספקת 1.7 מיליארד מטר מעוקב גז טבעי בשנה לתקופה של 15 שנים. עתודות הגז הטבעי במצרים נאמדות ב-76 טריליון רגל מעוקב.