הסכמה ישראלית, ירדנית פלסטינית לביצוע סקר היתכנות לפרויקט תעלת RED-DEAD

15 מיליון דולר יוקדשו לביצוע סקר ההיתכנות לכריית התעלה המחברת בין ים סוף לים המלח למען הצלתו של ים המלח מהתייבשות ופתירת בעיית המחסור במי שתייה באזור. על פי התחזיות ים המלח יתייבש לחלוטין עד שנת 2050


00:00 ,12.12.2006 מאת: מערכת פורט2פורט

15 מיליון דולר יוקדשו לביצוע סקר ההיתכנות לכריית התעלה המחברת בין ים סוף לים המלח למען הצלתו של ים המלח מהתייבשות ופתירת בעיית המחסור במי שתייה באזור. על פי התחזיות ים המלח יתייבש לחלוטין עד שנת 2050
 
בהודעה משותפת שפורסמה בתום הכינוס הבינלאומי שנערך אתמול בצד הירדני של ים המלח סוכם לבצע את סקר ההיתכנות לכריית התעלה המחברת בין ים סוף לים המלח למען הצלת ים המלח מייבוש ולפתור את בעיית המחסור במי שתייה באזור. הסקר נועד לבדוק האם כדאי לכרות את התעלה בין הים האדום וים המלח מבחינת תשתית, כלכלה ומסחר.

עלות הסקר - 15 מיליון דולר - תמומן על ידי ארה"ב, צרפת, יפן, והולנד והוא צפוי להימשך שנתיים בחסות הבנק העולמי. את ישראל ייצג בכינוס שר התשתיות בנימין בן-אליעזר אשר נפגש עם שר המים וההשקייה הירדני זאפר אלעלם, שרת התכנון הירדנית סוהייר אלעלי ועם מוחמד מוסטפא, יועצו הכלכלי של ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן.

השר בן אליעזר הדגיש כי ים המלח חשוב לכל הצדדים וכי הצלתו חשובה לכל מדינות העולם. השר הדגיש כי הדרך להשגת שלום באזור היא באמצעות ביצוע פרוייקטים כלכליים מסוג זה "אני תקווה שבעוד שנתיים נוכל להשיג שלום עם הפלסטינים".

יועצו הכלכלי של ראש הרשות הפלסטינית הביע תקווה שהפרוייקט אכן יתבצע במהרה, והזהיר כי בעיית המחסור במים היא אחת הסיבות לחוסר יציבות באזור. נציגת הבנק העולמי הטעימה כי הצדדים מוכיחים כיצד יכולים מים להוות גורם חיובי בהקלת סכסוכים.

על פי התוכנית שפורסמה בתקשורת הירדנית, הפרוייקט מתחלק לשלושה שלבים עיקריים:
שלב ראשון: כריית תעלת מוביל מים מהים האדום לים המלח באורך 180 קילומטר להעברת 190 מיליון מטר מעוקב מים בשנה בעלות כוללת של מיליארד דולר שייתרמו על ידי המדינות התורמות. שלב זה צפוי להימשך שנתיים. ירדן מצפה כי 850 מיליון מטר מעוקב מכמות המים יותפלו ואילו שאר הכמות תוזרם לים המלח לפצות על התאדות המים שבו.
 
שלב שני: ניצול הבדלי הגובה בין ים סוף לים המלח להקמת תחנות התפלת מים וייצור חשמל. המים המותפלים יחולקו בין המדינות השוכנות לחוף ים המלח. ירדן, הסובלת ממחסור של 500 מיליון קוב מים בשנה, צפויה לקבל 570 מיליון מטר מעוקב מים מותפלים בשנה. עלות הקמת תחנות ההתפלה 5 מיליארד דולר.
 
שלב שלישי: העברת מים מותפלים מדרום ים המלח לירדן, הרשות הפלסטינית וישראל.
 
השלמת הפרוייקט כולו צפויה להתבצע תוך 6 עד 10 שנים, כאשר עלות קוב מים בירדן צפויה לעמוד על 70 סנט בתוספת של עד 12 סנט לקוב - עלות ההעברה לרבת עמון.
 
מומחים מזהירים כי הבעיה העומדת בפני ים המלח היא ירידת המפלס בממוצע של מטר בשנה ב-50 השנים האחרונות דבר שגרם לכך שמפלס ים המלח ירד לכדי 24 מטרים ואיבד 30% משטחו המכוסה במים. על פי התחזיות ים המלח יתייבש לחלוטין עד שנת 2050.