היקף החובות הבעייתיים של היצואנים הישראלים לשיא של 550 מיליון דולר

בבססח רואים עלייה של 15% בשנתיים בחובות בעייתיים. פורטוגל מובילה עם 5% מסך היצוא הישראלי המוגדר כבעייתי; לאחריה ספרד וסין


00:00 ,26.08.2013 מאת: מערכת פורט2פורט

היקף החובות הבעייתיים ליצואנים הישראלים עלה בכ-15% בתוך שנתיים והגיע לשיא של 550 מיליון דולר. כך עולה מבדיקה שנערכה בבססח, החברה הישראלית לביטוח אשראי.

בבססח מגדירים חוב בעייתי כפיגור בתשלום הלקוח מחו"ל ליצואן מעבר ל-30 ימים ביחס לתנאי האשראי המוסכמים עם הלקוח. בבססח אומרים כי נתונים אלו מצביעים על הרעה במצב השווקים העולמי ומכבידים על היצואנים הישראליים.

על פי נתוני בססח, פורטוגל הינה המדינה המובילה ביחס חוב בעייתי, כאשר 5% מסך היצוא השנתי הישראלי לפורטוגל (130 מיליון דולר) מוגדר כחוב בעייתי (6.5 מיליוני דולר). יצויין כי מדובר בהחמרה לעומת התקופה שלפני שנתיים, בה יחס החוב הבעייתי לפורטוגל עמד על 4.2%.

במקום השני עומדת ספרד, בה יחס החוב הבעייתי עומד על 1.7%, עם היקף חובות בעייתיים של כ-25 מיליון דולר ביחס ליצוא שנתי של כ-1.5 מיליארד דולר. גם מבחינת היצואנים לספרד, מדובר בגידול בסיכונים, לאחר שבתקופה הקודמת עמד יחס החוב הבעייתי על 1.17%.

במקום השלישי נמצאת סין, עם יחס חוב בעייתי של 1.59% ועם חובות בעייתיים של כ-35 מיליון דולר מכלל ייצוא שנתי צפוי של כ-2.2 מיליארד דולר.

מדינות בעייתיות נוספות מבחינת יחס חוב בעייתי הן ברזיל, עם יחס חוב בעייתי של כ-1.55%; רוסיה, עם יחס חוב בעייתי של כ-1.24%; ואיטליה, עם יחס חוב בעייתי של כ-1.18%. מבחינת איטליה מדובר בשיפור משמעותי ביחס החוב הבעייתי, לאחר שבבדיקה הקודמת עמד יחס זה על 2.1%.

ארצות הברית, מדינת היעד המובילה מבחינת היצואן הישראלי, ממוקמת במקום השמיני, עם יחס חוב בעייתי של 0.81%, שכן היקף החובות הבעייתיים ליצואנים הישראלים לארצות הברית עומד על כ-85 מיליון דולר, ביחס לייצוא שנתי צפוי של 10.6 מיליארד דולר.

בין מדינות היעד המרכזיות של היצואנים הישראלים בעלות יחס החוב הבעייתי הנמוך ביותר נמצאות בלגיה (0.24%), הולנד (0.18%) ויפן (0.16%).

מנכ"ל בססח דוד מילגרום: "אנו עדים לתופעה מיוחדת – בעוד שהבנקים המרכזיים בעולם דואגים לנזילות גבוהה של הבנקים המסחריים, אותה נזילות אינה עוברת מהבנקים במדינות רבות בעולם לחברות של המגזר היצרני. התוצאה היא מחנק אשראי. באירופה, למשל, מימון הבנקים לחברות ירד ב-5% לעומת האשראי שניתן אשתקד. בספרד הבנקים הגדילו מאוד את האשראי לחברות לפני המשבר הכלכלי, אך רק בשנה האחרונה הקטינו את האשראי לחברות ב-20%. במצב זה, אין להתפלא שלקוחות של יצואנים ישראליים סובלים ממצוקת אשראי ומנסים לגלגל זאת על הספקים שלהם, ובהם יצואנים ישראליים".

הוא הוסיף, שחלק מהחובות הבעייתיים משולמים בסופו של דבר, אך חלקם הופך לחוב אבוד, אגב גרימת נזק ליצואנים.