בראשית חודש אוקטובר 2012 אישרה המועצה לסחר חוץ של ברזיל (CEMEX) את העלאת שיעור המכס על 100 מוצרים במספר ענפים, בין היתר, ענפי המתכת, כימיקלים, תרופות ומוצרי הון. העלאת שיעורי המכס נעה בין 2% ל-25% ותחול לתקופה של 12 חודשים.
במעמד ההודעה על העלאת שיעורי המכס, אמר שר האוצר הברזילאי, גידו מנטאגה (MANTEGA), כי צעד זה מכוון להגן על התעשייה הברזילאית בזמן הדרדרות בסחר העולמי.
בהודעת ממשלת ברזיל צויין כי הרשימה הסופית של מוצרים שאושרה נוצרה על בסיס פרמטרים מקצועיים שלקחו בחשבון את הקריטריונים של ה-WTO, ההשפעה העתידית של העלאת שיעורי המכס, גידול צפוי בייבוא, דרגת הייצור של התעשייה הברזילאית, ניתוח של שרשראות אספקה ושיקולי מדיניות נוספים.
בנוסף, נמסר כי אדריכלי העלאת שיעורי מכס אלו יעקבו מקרוב אחר תוצאות הצעדים שננקטו, וינטרו את המחירים המקומיים של מוצרים אלו. והיה ותתרחש התאמה במחיר, הממשלה תבטל מיידית את שיעורי המכס שאומצו.
נזכיר כי ישראל חתמה בדצמבר 2007 על הסכם אזור סחר חופשי (אס"ח) עם גוש מדינות המקרוסור (ברזיל, ארגנטינה, פרגוואי ואורוגוואי) אשר נכנס לתוקף ביוני 2010. במסגרת האס"ח הסכימו הצדדים על ביטול מכסים מדורג (הסבר מלא על ההסכם בקישור זה). 94 מתוך 100 הפריטים הכלולים ברשימה הנ"ל כלולים בהסכם (לחצ/י כאן לצפייה ברשימה המלאה).
משמעות עובדה זו ליצואנים ישראלים היא שהעלאת שיעורי המכס על המוצרים הכלולים באס"ח איננה תקפה לגביהם והם ימשיכו ליהנות משיעורי מכס מועדף במסגרת ההסכם.
מינהל סחר החוץ במשרד התמ"ת, אשר ניהל את המו"מ על ההסכם עם מדינות המקרוסור מטעם מדינת ישראל ואחראי על יישומו, פנה לאחרונה בצורה רשמית לממשלת ברזיל על מנת לוודא שזו תעמוד בהתחייבותה במסגרת ההסכם. ובעקבות כך השיב מר ג'או בפטיסטה נטו (Joao Baptista Neto), המתאם הכללי למו"מ בינלאומי במשרד הפיתוח התעשיה וסחר החוץ בברזיל, כי ברזיל אכן תעמוד בהתחייבותה כלפי ישראל, וכי יצואנים ישראלים ימשיכו ליהנות מההטבות הכלולות בהסכם, ללא כל השפעה מהמהלך הנ"ל.
במנהל סחר חוץ הדגישו כי מדובר בהוכחה נוספת בחשיבות קידום הסכמי סחר חופשי עם מדינות בעולם וכי הסכמים אלו מקנים ליצואנים תנאים מועדפים בשוק הגלובלי התחרותי.