בית המשפט המחוזי במחוז מרכז דחה את בקשת המכס (מדינת ישראל) לעכב ביצוע פסק דין וחייב את המדינה לשלם הוצאות משפט בסך 5,000 שקל.
פעמים רבות, כאשר יבואן זוכה בתביעתו נגד רשות המכס, נוהגת הרשות לבקש מבית המשפט את עיכוב ביצועו של פסק הדין לאור כוונתה להגיש ערעור על ההחלטה. טענתה המרכזית של הרשות היא שאם ישולם הסכום ליבואן, לא תוכל זו לגבות את הכסף בחזרה אם יתקבל ערעורה ברבות הימים, לנוכח מצבו הכלכלי הקשה של היבואן. האם במקרים כאלה יש הצדקה לעכב את ביצוע פסק הדין ולא לתת ליבואן ליהנות מפרי זכייתו?
מדובר במקרה בו הגישה חברת ג'וניור קרטל תביעה נגד רשות המכס, בה טענה שאין הצדקה שתשלם את מסי היבוא בגין טובין המיובאים פעם שנייה. החברה טענה שמסי היבוא הועברו כבר על ידה לסוכן המכס שלה, שנקלע לקשיים כלכליים, בגינם ביטל הבנק את הוראת הקבע (מס"ב), דבר שגרם לכך שבסופו של יום לא הועברו המסים לידי רשות המכס, חרף העובדה שהכספים הועברו לסוכן המכס.
רשות המכס הסתמכה על קיומו של המס"ב והורתה על שחרור הסחורות מהנמל. בדיעבד התברר לה שהוראת התשלום לא כובדה. פנתה הרשות ליבואן בדרישה שישלם בעצמו את המס. הדרישה הובילה למצב אבסורדי, בו נדרשו יבואנים, הלכה למעשה, לשלם מס כפול; בפעם הראשונה לסוכן המכס ובפעם השנייה ישירות למכס.
בפסק דין מנומק בנושא מחודש יוני 2011 קבע השופט אחיקם סטולר שהמכס התרשל במספר נקודות: כאשר לא הזהיר את היבואנים כי הוראת המס"ב עלולה להתבטל; כאשר לא בחן את איתנותו הפיננסית של סוכן המכס; וכאשר לא יידע את היבואנים בדבר בחירתה שלא לדרוש ערבויות מסוכן המכס. בסופו של יום, תביעת היבואנים התקבלה והמכס נדרש להשיב להם את מסי היבוא ששולמו פעם שנייה. רשות המכס ערערה על פסק הדין ובמקביל ביקשה מבית המשפט המחוזי לעכב את ביצועו עד להכרעה בערעור בבית המשפט העליון.
הרשות טענה כי מצבה הכלכלי של החברה בכי רע, משום שהיא בעלת חוב של מאות אלפי שקלים לרשויות המכס, ומשום שהוטלו עיקולים ושעבודים על נכסי החברה. לכן, נטען, אם יתקבל ערעור החברה בבית המשפט העליון, לא תוכל היא לגבות את סכום המס בחזרה מן החברה.
השופט סוטלר דחה את בקשת הרשות לעכב את ביצוע פסק הדין. בהחלטתו כתב שהמבחנים המוכרים בהלכה הפסוקה לעניין עיכוב הביצוע הם סיכויי הצלחת הערעור והיכולת להשיב את המצב לקדמותו. סוטלר נמנע מלדון בסיכויי קבלת הערעור, היות והוא עצמו נתן את פסק הדין שעליו הוגש ערעור.
באשר לסיכויים להשיב את המצב לקדמותו אם יתקבל הערעור, ציין סטולר כי כ-25% מסכום פסק הדין הומחה על ידי הזוכה לגורמים פרטיים והמוטבים נתנו ערובות מספקות להשיב את הכספים לקופת המדינה, אם יתקבל הערעור.
רוב הסכום, כתב השופט, הומחה למע"מ אשדוד למטרת סגירת החוב.
______________________
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט: www.nadel-law.co.il