לא לגיטימי לעכב נוסעים בדיוטי פרי מטעמים כלכליים

בית משפט בחיפה דחה תביעה שהגישו חברת מנו ספנות ושניים מנוסעיה, שטענו שנמל חיפה מעכב נוסעים בשל רצונו להפיק רווחים מקניות מוצרים


00:00 ,01.01.2012 מאת: מערכת פורט2פורט

חברות רבות מפעילות שיט תענוגות בים התיכון. בנמל חיפה (שהוא נמל המוצא) עוברים הנוסעים בידוק בטחוני בטרם יציאתם לשיט. מדוע מעכבים אנשי הנמל את הנוסעים למשך שעה, מרגע סיום הבדיקה, ועד לעלייתם לאונייה?

בבית המשפט המחוזי בחיפה ניתן לאחרונה פסק דין בנושא במסגרת תביעה שהוגשה נגד חברת נמל חיפה. בדיון טענה חברת השיט שהעיכוב נבע מרצון הנמל להפיק רווחים ממכירות בחנויות הדיוטי פרי ולא נבע משיקולים ביטחוניים.

חברת מנו ספנות, שמפעילה הפלגות נופש היוצאות מנמל חיפה, קיבלה תלונות מקהל נוסעיה על עיכוב שחל בעלייתם לאונייה לאחר סיום הליך הבידוק הביטחוני. הנוסעים טענו שהם נאלצים להצטופף באולם הנוסעים בו שוררים לעיתים קרובות דוחק וצפיפות.

לאחר בירור, טענה מנו שהעיכוב הינו מכוון, בשל רצון הנמל להפיק רווחים משהותם של הנוסעים באולם בו מופעלות חנויות הפטורות ממכס (duty free), תוך שהנמל מתרץ את העיכוב באמתלה של צרכים בטיחותיים וויסות עליית הנוסעים לאונייה.

מנו ספנות, ביחד עם שניים מנוסעיה, הגישו תביעה כנגד נמל חיפה למתן צו הצהרתי שיקבע כי הנמל אינו רשאי לעכב נוסעים באולם הנוסעים כשאין מניעה אמיתית או ביטחונית המחייבת זאת. הדבר, נטען, נוגד את מהותו של נמל חיפה כגוף ציבורי.

בכתב ההגנה טען נמל חיפה שהתביעה נעוצה באינטרס של מנו ספנות להעצים את רווחיה מן המכירות הנעשות בחנויות הפטורות ממכס הפועלות באוניותיה. לגבי הליך קליטת הנוסעים טען הנמל כי המערכת מתוכנתת כך שבכל פעם ניתנת הרשאה לקבוצה של 50 נוסעים לעלות לאונייה. זאת, נטען, בגלל שיקולים בטיחותיים.

בית המשפט קבע כי אכן, אין לאפשר לנוסעים לעלות לאונייה באופן עצמאי, וכי כל הליך עליית הנוסעים לאונייה צריך להיות תחת פיקוח למען ביטחון ובטיחות הנוסעים. על כן, נקבע, אין לראות בעיכוב הנוסעים כפגיעה בזכות לחופש התנועה.

עם זאת, ציין בית המשפט כי באם שיקול הנמל, בבואו לעכב נוסעים באולם הנוסעים, נעוץ באינטרס הנמל להפיק רווחים מרכישות הנוסעים מחנויות הפטורות ממכס שבאולם הנוסעים, הרי ששיקול זה אינו לגיטימי.

בית המשפט קבע כי הנמל מפיק את רווחיו מעצם ניהולו והפעלת הנמל. אמנם הוא רשאי להפיק רווחים מהחנויות הפועלות בשטחו, אך בוודאי שאין הוא יכול לעכב נוסעים לשם הפקת הרווחים. ככל ששיקול זה מצוי במערך שיקוליו של הנמל בבואו לקבוע את זמן שהיית הנוסעים באולם הנוסעים, הרי שעל הנמל לבטל שיקול זה. בית המשפט קבע על הנמל לבחון מחדש את נוהלי עליית הנוסעים לאונייה.

השופט אמיר טובי קבע שמנו ספנות לא הצליחה להוכיח שהעיכוב נגרם אך ורק משיקולים כלכליים ואינו נובע משיקולים ביטחוניים. בהתאם לכך, נדחתה התביעה ללא חיוב אף צד בהוצאות משפט.