כללי רוטרדם: שינוי דרמטי במעמד המשפטי של המשלחים הפועלים כמובילים חוזיים

כללי רוטרדם יגדירו לראשונה באופן ברור ומחייב את גדרי אחריותם של המשלחים שבחרו לפעול כמובילים חוזיים, שתהיה, לראשונה, מעוגנת בחוק


00:00 ,29.06.2009 מאת: מערכת פורט2פורט

כללי רוטרדם יגדירו לראשונה באופן ברור ומחייב את גדרי אחריותם של המשלחים שבחרו לפעול כמובילים חוזיים, שתהיה, לראשונה, מעוגנת בחוק
 
מאת עו"ד רועי גלעד
 
לפני מספר חודשים האסיפה הכללית של האו"ם אימצה אמנה חדשה להובלה ימית בינלאומית -  Convention on Contracts for the international Carriage of goods Wholly or Partly by Sea שאמורה להחליף את אמנת האג משנת 1924, על תיקוניה השונים.
 
האמנה החדשה, המכונה "כללי רוטרדם", מתוכננת להיחתם ברוטרדם בחודש ספטמבר 2009. כללי רוטרדם יכנסו לתוקף רק לאחר שנה מהמועד שבו עשרים מדינות תאשררנה כללים אלו.  
 
אין ספק כי כללי רוטרדם משנים את מצבם המשפטי של בעלי המטענים ושל המובילים הימיים כפי שהוא כיום לפי אמנת האג, בכל הקשור להובלה ימית בינלאומית. במאמר זה נתייחס להשלכות החשובות לדעתנו, של כללי רוטרדם על מעמדם המשפטי של המשלחים הבינלאומיים בישראל.
 
אמנת האג נחתמה בשנת 1924 ותוקנה מספר פעמים במהלך השנים. לאור השינויים הרבים שאירעו במהלך המאה האחרונה בתחום הסחר הבינלאומי העולמי, לרבות ההובלה המשולבת הבינלאומית, הוחלט על ידי ארגון האו"ם לקבוע כללים חדשים מתוך כוונה לשפר את יעילות ההובלה הבינלאומית ולסייע ביצירת הזדמנויות לשחקנים חדשים בתחום. 
 
בניגוד לאמנת האג שהיא קצרה ופשוטה להבנה יחסית, כללי רוטרדם משתרעים על פני 18 פרקים הכוללים 96 סעיפים, בחלקם מורכבים ואינם פשוטים להבנה. עובדה זו עלולה לגרום לפרשנויות שונות שתפגענה בתכלית  הכללים – יצירת אחידות דין- ובכך, להשיג את התוצאה ההפוכה מזו שהכללים התכוונו להשיג מלכתחילה.
 
באופן כללי, ניתן לומר כי בהשוואה לאמנת האג, השינויים בכללי רוטרדם נוטים לטובתם של בעלי המטענים על חשבונם של המובילים הימיים. כך לדוגמה, כללי רוטרדם מגדילים את מגבלת האחריות של המובילים ל-875 SDR ליחידה או 3 SDR לק"ג (לפי הגבוה ביניהם), מטילים על המובילים אחריות למועד הגעה של המטען בשווי של פעמיים וחצי מדמי ההובלה ומאריכים את תקופת ההתיישנות להגשת תביעה לשנתיים.
 
בעוד שמבחינתם של המובילים הימיים כללי רוטרדם מרחיבים את היקף אחריותם לעומת אמנת האג, נשאלת השאלה מהי נפקותם של כללי רוטרדם כלפי המשלחים הבינלאומיים ואחריותם כלפי בעלי המטענים.
 
על פי כללי רוטרדם "מוביל" משמעו אדם שמתקשר בחוזה הובלה לפיו הוא מתחייב להוביל סחורה בהובלה ימית או הובלה משולבת הכוללת גם קטע הובלה ימי. בניגוד לאמנת האג שחלה (על פי הגדרתה) על בעלים או חוכרים של אוניות, כללי רוטרדם חלים על כל גורם שמתחייב חוזית לבצע הובלה ימית, כאמור, בין בעצמו ובין באמצעות מישהו אחר. יחד עם זאת, כללי רוטרדם מבהירים כי הם לא יחולו על מי שפועל כסוכן או שלוח מטעם בעל המטען ואינו לוקח על עצמו את ההובלה.
 
לדעתנו, כללי רוטרדם יחוללו שינוי דרמטי במעמדם המשפטי בישראל של המשלחים הפועלים כמובילים חוזיים, אם וכאשר כללי רוטרדם יכנסו לתוקף מחייב, שהרי זו הפעם הראשונה שבה אחריותם של המשלחים הישראלים הפועלים כמובילים חוזיים תהיה מעוגנת בחוק. (חשוב לסייג, כי כוונת הדברים היא למשלחים בינלאומיים שלוקחים על עצמם התחייבות חוזית להוביל את המטען עבור בעל המטען (פועלים כמוביל חוזי) ולא למשלחים המשמשים כסוכן, המתאם את ההובלה עם מוביל ימי המתקשר ישירות עם בעל המטען בחוזה הובלה).
 
את המאמר המלא על כללי רוטרדם ניתן לקרוא בגיליון יולי של מגזין PORT2PORT שיצא בימים אלה לאור. כמו כן, ניתן לקרוא את המאמר בגיליון הדיגיטלי של המגזין שעלה לאתר הבית של PORT2PORT.
 
- עו"ד רועי גלעד שותף במשרד גרוסמן, זינגר, גלעד ושות', העוסק, בין היתר, בתחומי סחר בינלאומי, ביטוח ימי, עמילות מכס, שילוח בינלאומי ומסי יבוא ויצוא. כל המידע המוצג על ידינו הנו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית