ביום 28.10.24 התקבלו בכנסת שני חוקים, המשלימים זה את זה, החוק להפסקת פעילות אונר״א בשטח מדינת ישראל, התשפ״ה-2024 והחוק להפסקת פעילות אונר״א, התשפ״ה-2024. תחילתם של חוקים אלו היא בתוך שלושה חודשים מיום פרסומם, קרי, החל מסוף חודש ינואר 2025.
שני החוקים נחקקו על רקע דיווחים בתקשורת שלפיהם פעילותה של סוכנות הסעד והתעסוקה של האו״ם לפליטי פלסטין במזרח הקרוב אונר״א UNRWA – United Nations Relief and Works Agency)) (להלן: ״אונר״א״) משמשת לעיתים כיסוי לפעולות טרור. על פי דברי ההסבר להצעת החוק, בחודשים שלאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל נחשפו תחקירים בעניין מעורבותם של עובדי אונר״א ברצועת עזה במתקפת הטרור הרצחנית שהחלה ב- 7.10.23, כגון השתתפות במעשי טבח והעמדת כלי רכב ואמצעים לצורך ביצוע ההתקפה. עוד פורסמו דיווחים בעניין חברותם של עובדי אונר״א בארגוני חמאס והג׳יהאד האיסלמי.
על רקע זה קובעים שני החוקים הוראות שנועדו לאסור ולמנוע את פעילות אונר״א בישראל. שתי ההוראות העיקריות העשויות להיות רלבנטיות לסוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים בישראל, הן אלו:
״אונר״א לא תפעיל נציגות, לא תספק כל שירות ולא תקיים כל פעילות, במישרין או בעקיפין, בשטחה הריבוני של מדינת ישראל״, וכן, ״רשות מרשויות המדינה, לרבות גופים ואנשים אחרים הממלאים תפקידים ציבוריים על פי דין, לא תקיים כל מגע עם אונר״א או עם מי מטעמה״.
הוראות אלו אוסרות למעשה על ביצועה של כל פעילות של אונר״א בישראל, ובכלל זה, גם פעילות של יבוא ויצוא שמקיימת אונר"א, כולל יבוא של אמצעי סיוע לתושבי יהודה ושומרון ורצועת עזה.
על רשויות המדינה, לרבות מנהל המכס וכל יתר משרדי הממשלה העוסקים ברגולציה על פעילות היבוא לישראל, נאסר לקיים מגע עם אונר״א או מי מטעמה. איסור זה כולל גם טיפול בהצהרות יבוא של אונר״א בהתייחס לטובין המיובאים על ידה.
התעלמות מהוראות אלו עלולה לגרום נזקים והפסדים, כולל עלויות אחסנה והשהיית מכולות, והמשלחים הבינלאומיים/סוכני המכס אשר יתעלמו מהוראות אלו ויטפלו ביבוא הטובין לישראל, עלולים להיות חשופים הן לתביעות אזרחיות בגין נזקים והפסדים אלו והן להליכים פליליים
המשלחים הבינלאומיים וסוכני המכס אמנם אינם רשויות מדינה, אך יתכן שגם לגביהם ניתן לומר כי הם ממלאים תפקידים ציבוריים על פי דין, בהיותם כפופים לחובות המוטלות עליהם על פי חוק סוכני המכס וחוקים נוספים המסדירים את פעילותם.
מכל מקום, גם אם המשלחים הבינלאומיים/סוכני המכס אינם ממלאים תפקידים ציבוריים על פי דין, עליהם להיות ערים לכך כי החל מתחילת חודש ינואר 2025, לא יטפלו רשויות המדינה בשחרור טובין המיובאים על ידי אונר״א.
כפועל יוצא, על המשלחים הבינלאומיים להימנע מטיפול ביבוא טובין על ידי אונר״א, משום שלא יתאפשר שחרורם של טובין אלו, על פי הוראות שני החוקים. האמור לעיל מתייחס גם לפעילות אונר״א כשהיא מוסווית באמצעות צד שלישי, ככל שיש למשלח הבינלאומי/סוכן המכס יסוד לחשוד כי מדובר בפעילות של אונר״א.
התעלמות מהוראות אלו עלולה לגרום נזקים והפסדים, כולל עלויות אחסנה והשהיית מכולות, והמשלחים הבינלאומיים/סוכני המכס אשר יתעלמו מהוראות אלו ויטפלו ביבוא הטובין לישראל, עלולים להיות חשופים הן לתביעות אזרחיות בגין נזקים והפסדים אלו והן להליכים פליליים.
האמור בסקירה זו איננו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. לקבל מידע נוסף ניתן לפנות למשרדנו בדוא״ל:[email protected] או בטלפון 03-7331599.
עו״ד שמואל גרוסמן, שותף במשרד גרוסמן קורדובה גלעד ושות׳, העוסק, בין היתר, במשפט הסחר הבינלאומי, ביטוח ימי, מכס, שילוח בינלאומי, מיסוי ורישוי היבוא, מסים עקיפים ודיני יבוא ויצוא. טל׳: 03-7331599 פקס׳: 03-7331598 דוא״ל: [email protected] אתר אינטרנט: www.gcglaw.co.il