אחריות המוביל הימי למכולה המסופקת על ידו

בית המשפט קבע כי המוביל הימי אחראי על פי דין לתקינות מכולת הקירור שסופקה על ידה בהיותה של המכולה חלק מכלי השייט עצמו


00:00 ,02.09.2009 מאת: מערכת פורט2פורט

בית המשפט קבע כי המוביל הימי אחראי על פי דין לתקינות מכולת הקירור שסופקה על ידה בהיותה של המכולה חלק מכלי השייט עצמו
 
מאת עו"ד רועי גלעד
 
ביום 30.8.09 ניתן פסק דין בבית המשפט השלום בחיפה (ת.א. 7240-05 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נגד צים שירותי ספנות משולבים בע"מ) המחייב את צים לפצות את הפניקס בגין נזק שנגרם למטען קפוא של דגים שנשלח מקניה לישראל במכולת קירור. בית המשפט קבע כי צים, כמוביל ימי, אחראית על פי דין לתקינות מכולת הקירור שסופקה על ידה בהיותה של המכולה חלק מכלי השייט עצמו.
 
המטען הומכל בשבע מכולות קירור שנמסרו על ידי צים והוטענו על האנייה לשם הובלתן ארצה לפי שטר מטען של צים. המטען היה אמור להישלח בטמפרטורה של 18- מעלות צלזיוס. עם פתיחת המכולות התגלה כי הטמפרטורה לא נשמרה באחת מהמכולות ומשרד הבריאות הורה על השמדת המטען. הפניקס פיצתה את הספק והגישה תביעת שיבוב נגד צים.
 
השמאי מטעם הפניקס קבע כי הטמפרטורה הנדרשת לא נשמרה באחת מהמכולות מאחר ובאותה מכולה היה חסר מדף קירור שמעביר אוויר ברצפת המכולה. לא הייתה מחלוקת כי העדר מדף הקירור במכולה הוא הגורם לנזק. השאלה שעמדה על הפרק היא האם צים סיפקה מכולת קירור עם מדף קירור או ללא מדף קירור.
 
שאלה מעניינת שעלתה בפסק הדין היא שאלת הכיסוי הביטוחי. המטען בוטח במסגרת פוליסת ביטוח פתוחה לביטוח ימי לפי סעיפי מכון מטענים A. הפוליסה קובעת חריג לכיסוי ביטוחי של אריזה לקויה. צים טענה כי המכולה מהווה "אריזה" לעניין שאלת הכיסוי הביטוחי ולכן מכולה לא תקינה מהווה למעשה אריזה לקויה ולפיכך, הפניקס פיצתה את היבואן כמתנדבת ושלא על פי תנאי הפוליסה. הפניקס טענה לעניין זה, כי החריג בפוליסה אינו מדבר על מכולה לא תקינה אלא על אריזה לא טובה, לרבות אחסון לקוי במכולה.
 
בית משפט פסק כי ברמת ההוכחה הנדרשת במשפט האזרחי קרוב יותר להגיע למסקנה כי המכולה נמסרה על ידי צים ללא אותו מדף קירור מאשר להגיע למסקנה אחרת שהמכולה נמסרה עם המדף וכי הוא הוצא או נגנב אחר כך. בית משפט קבע כי מאחר "ושבע המכולות נמסרו על ידי צים באותו זמן לידי הספק כדי שימכיל סחורתו, היה על המכולות להיות תקינות לשם הובלתן בים ובמיוחד כאשר מדובר במכולות קירור. חובה זו מוטלת על המוביל הימי מכוח הוראות התוספת לפקודת הובלת טובין בים – סע' III1(ג) לכללי האג, כאשר לפי הוראותיו מכולה המסופקת על ידי המוביל הימי לצורך הובלת מטען בים הינה חלק מכלי השייט עצמו."
 
בית המשפט קובע כי צים לא הוכיחה כי מסרה את המכולה כמו שמסרה את שאר המכולות עם מדף הקירור. לדעתו של בית המשפט, המטען הומכל כשהוא תקין ושלם מאחר ואותו מטען הומכל בכל שבע המכולות באותו מעמד ורק במכולה שחסר בה מדף הקירור המטען ניזוק כתוצאה מהפשרתו. בית משפט מקבל את עמדת הפניקס כי צים לא עמדה בנטל להוכיח שלא היתה רשלנות מצידה בעת שמסרה מכולה שאינה תקינה כדי להוביל את המטען.
 
בית המשפט לא קיבל את טענת צים לעניין הכיסוי הביטוחי וקבע כי אין לראות מכולה כאריזה ואין לראות מכולה ללא מדף קירור כאריזה לקויה. לדעתו של בית המשפט, החריג בפוליסה אינו מתייחס למכולה עצמה המהווה חלק מכלי השייט - וכמוה כמחסני האונייה, אלא לגבי אריזה של המטען עצמו.
 
לדעתנו, קביעה זו אינה מתיישבת עם פסיקתו של בית המשפט העליון בעניין ע"א 3909/90       Handelsmaatschappijנגד קונטיננטל חב' לביטוח. בעניין זה בית המשפט העליון החיל את החריג לכיסוי ביטוחי של אריזה לקויה בקשר למשלוח של תפוחי אדמה שהובל באנייה ללא תנאי אוורור מספיקים. לדעתנו, בית המשפט העליון ראה בתנאי האחסון באנייה כ"אריזה לא מתאימה" לעניין הכיסוי הביטוחי. בית המשפט העליון קבע כי "הובלתם של תפוחי האדמה נעשתה שלא בדרך המקובלת להובלת טובין מסוגם, לאמור: שלא בקירור ומבלי להבטיח אוורור יעיל. אשר על כן חלה בהקשר זה 'תניית הפטור' שבפוליסה, המתנה את תשלום הנזק בשל הנביטה בכך שההובלה נעשתה ב"אריזה מתאימה"; והכל מסכימים ש"האריזה" - קרי: תנאי ההחזקה באנייה - היתה בלתי מתאימה לתפוחי-אדמה".
 
בסופו של דבר, בית המשפט קיבל את טענת הפניקס כי צים התרשלה בכך שסיפקה מכולה לא תקינה. בית משפט הוסיף כי החובה למסור מכולה הראויה להובלה ימית מוטלת על צים גם מכוח שטר המטען. בית המשפט חייב את צים לפצות את הפניקס בגין הנזק למטען ואולם, הפחית שיעור של 40% מהנזק עקב רשלנות תורמת של הספק (שהפניקס באה בנעליו) שלא בדק את המכולה באופן יסודי בעת שקיבל אותה מצים לצורך המכלת המטען. 
 
עו"ד רועי גלעד שותף במשרד גרוסמן, זינגר, גלעד ושות', העוסק, בין היתר, בתחומי סחר בינלאומי, ביטוח ימי, עמילות מכס, שילוח בינלאומי ומיסי יבוא ויצוא. כל המידע המוצג על ידינו הנו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית.
 
למאמרים נוספים בתחומי הסחר הבינלאומי, שילוח והובלה הנכם מוזמנים להיכנס לאתר האינטרנט של משרדנו: www.gsglaw.co.il