תעריף מופחת

בית משפט דחה תביעה נגד הדואר בשל חיוב בתעריף למדינות אירופה, תוך שהוא מותח על הדואר ביקורת


00:00 ,10.06.2013 מאת: מערכת פורט2פורט

בית משפט שלום בתל אביב תביעה שהגישה חברה נגד רשות הדואר בגין גביית יתר של עלויות שליחת דואר EMS לגיאורגיה.

החברה טענה כי במשך שנים היא חויבה על פי תעריף הנהוג בשליחה למדינות אירופה, עד שהדואר החליט להעלות את התעריף באופן פתאומי וללא התרעה מוקדמת.

על אף שמתח ביקורת על התנהלות רשות הדואר, החליט בית המשפט לדחות את התביעה מחמת אי-הוכחת הנזק שנגרם לחברה.

חברת דוקטורס מדיקלס - השתלמויות ותיירות מרפא ביצעה עבור לקוחותיה משלוחים לחו"ל, בין השאר באמצעות דואר ישראל, ובאופן ספציפי, דואר בינלאומי מהיר (EMS) – Express Mail Service.

בכתב התביעה טענה החברה כי בשנת 2003 הוסכם בינה ובין הדואר כי עבור משלוחים לגיאורגיה היא תשלם על פי תעריף של קבוצת אירופה, שהינו מוזל יותר מתעריף קבוצת שאר הארצות.


עוד נטען, כי בתחילת 2007, וללא הודעה מוקדמת, החליט הדואר להתחיל לגבות על פי תעריף יקר יותר, המתייחס לקבוצת שאר הארצות.

החברה הגישה תביעה לבית המשפט על סך 210 אלף שקל, שמהווה לטענתה את הפער בין תעריף קבוצת אירופה, אותו היתה אמורה לשלם, לבין תעריף שאר הארצות, אותו שילמה בפועל, בגין החודשים מרץ–אוקטובר 2007. עוד טענה החברה, כי בשיחה עם הדואר נאמר לה כי הם מודעים לטעותם וכי היא תזוכה בגין הכספים ששילמה ביתר.

בכתב ההגנה טען הדואר שכלל לא היה הסכם בדבר תעריף מופחת ככל שהדבר נוגע למשלוחים לגיאורגיה. במשך כארבע שנים, נטען, קלדניות החברה קטלגו בשוגג את המשלוחים לגיאורגיה, כמשלוח לקבוצת אירופה.

עוד נטען, כי למעשה חברת הדואר היטיבה עם המשלחת במשך ארבע שנים, בהן זכתה למחיר מופחת, הטבה שמסתכמת ב-640 אלף שקל. בבית המשפט הכחיש הדואר את הטענה כי הודה בטעותו.

בית המשפט קבע כי אמנם החברה טוענת לנזק העומד על 210 אלף שקל, אלא שהיא לא טרחה להוכיחו. למשל, קבע השופט רחמים כהן כי נזק ניתן להוכיח באמצעות חוות דעת רואה חשבון, או אמצעים כלכליים אחרים, וזאת לא נעשה.

בנוסף, נקבע שהחברה התלוננה שנאלצה להמשיך ולמכור ללקוחותיה את השירותים במחירים המוזלים על אף העלאת התעריף, אך לא הוכיחה טענה זו במסמכים.


לאור הכישלון בהוכחת הנזק, דחה בית המשפט את התביעה מבלי לפסוק הוצאות לחובת החברה, זאת משום שמצא דופי גם בהתנהלות דואר ישראל. לדידו של בית המשפט, הגרסה לפיה במשך מספר שנים מספר קלדניות הקלידו "בטעות" מספר רב של משלוחים של החברה על פי תעריף אירופה והיא תשלם אגרה מופחתת – אינה סבירה ובלתי מתקבלת על הדעת.