שירות המזון הארצי: ביטול ציון שם יצרן בייבוא מזון מסוגים מסוימים

שירות המזון הארצי במשרד הבריאות העביר הנחייה, המאפשרת שלא לציין את שם היצרן היצרן בעת הגשת בקשה לקבלת אישור בייבוא פירות וירקות טריים, חיטה ופולי קפה ירוק


00:00 ,29.03.2011 מאת: מערכת פורט2פורט

לאחרונה, פרסם שירות המזון הארצי במשרד הבריאות הנחייה, המאפשרת במקרים מסוימים שלא לציין את שם היצרן בעת הגשת בקשה לקבלת אישור יבוא מזון (ביחס למזון לא רגיש).

כידוע, במסגרת הרגולציה על יבוא מוצרי מזון לארץ, חייב כל יבואן להגיש למשרד הבריאות בקשה לקבלת אישור שנתי/דו-שנתי (המכונה, ביחס למזון לא רגיש, רישום יבוא מזון), במסגרתה חייב היבואן לציין פרטים שונים כמו שם המוצר, ארץ הייצור, שם הספק, ופרטים רבים נוספים. פרט מרכזי אשר חובה לציין בבקשה הוא שם היצרן או המגדל.

ואולם, קיימים מוצרי מזון לגביהם קשה ליבואן להתחקות אחר זהות היצרן, כמו למשל ברכישה של מזון המהווה חומר גלם עבורו, בעת רכישה מספקים בתנאי בורסה ברחבי העולם. דוגמא נוספת היא רכישה ממדינות בהן המכירה נעשית בשווקים אשר רוכשים את המוצרים ממשקי בית משפחתיים.

לאור כל זאת, קבע נוהל יבוא מזון רגיל של משרד הבריאות כי במצבים מסוימים ניתן יהיה להסתפק בשם הספק במקום שם היצרן, למשל, בעת רכישה מן הבורסה.

יחד עם זאת, לחלק מן היבואנים הסתבר כי על אף הנוהל, דורש משרד הבריאות מהם לציין בעת הגשת הבקשה את שם היצרן על אף שזה אינו ידוע להם, דבר אשר גרם לבעיות בשחרור מטענים שהגיעו לארץ עם מסמכים לא תואמים. אי-התאמות אלה במסמכים גרמו לעיכובים רבים בשחרור משלוחים עבור יבואני מזון, אשר הסבו להם נזקים כבדים.

לאור חוסר הבהירות בעניין, ועקב התערבות משרדנו בנושא, פרסם כאמור שירות המזון הנחייה, ולפיה במקרים של פירות וירקות טריים, חיטה ופולי קפה ירוק – מדובר במוצרים שלא עוברים עיבוד תעשייתי ולכן לגביהם לא קיים יצרן אלא רק מגדל. לאור זאת, קבע שירות המזון כי בעת הגשת בקשה לייבוא מוצרים כאלה, ניתן להסתפק בשם הספק וארץ הייצור במקום שם היצרן/המגדל.

הנחייה זו של משרד הבריאות באה בעקבות טיפול משרדנו עבור יבואן של מוצרי מזון, והיא צפויה להקל באופן משמעותי על התנהלותם של יבואני מוצרי מזון מן הסוגים הללו.

האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי. עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא וייצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחיםהבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט: www.nadel-law.co.il