בימים אלה (1.11.16), פורסם פסק דין של בית המשפט העליון, אשר צריך לעודד את ציבור יבואני המותגים.
בית המשפט העליון דחה את רוב ערעורה של רשות המכס, וקבע כי לא כל התמלוגים שמשלמים יבואני המותגים, יהיו חייבים במכס, אלא חלק נכבד מהם, יהיה פטור ממכס.
בכך, חסך בית המשפט העליון ליבואני המותגים כספים רבים המוערכים במיליוני שקלים, חיסכון שעשוי להיטיב בסופו של דבר גם עם הציבור הרחב.
מדובר בסוגיה רוחבית שעשויה להשליך על עסקיהם של בעלי מותגים בענפים שונים, וביניהם ענף ההלבשה וההנעלה, ענף המזון, ענף מוצרי החשמל, ולמעשה כל ענף שבו היבואן נדרש לשלם תשלומים נוספים לבעל המותג, מעבר למחיר המוצר עצמו.
פסיקה זו צריכה לעודד את ציבור היבואנים, שכן היא מציבה גבול לדרישותיה של רשות המכס בקשר למיסוי תמלוגים, וקובעת כי לא כל התמלוגים חייבים במכס.
מדובר במקרה בו יבואני המותגים "לי קופר", "Rip Curl", "No Fear", דיסני, "טום וג'רי", "סקובי דו", "גארפילד", "גלית לוי", "סנופי", "Pucca", "הסימפסונים", כמקובל בענף, שילמו למפעלים שייצרו עבורם את המוצרים, ובנפרד שילמו תמלוגים לבעלי המותגים.
רשות המכס טענה כי התמלוגים "נדבקים" למוצרים ולכן יש להטיל מכס על ערך המוצרים + התמלוגים יחד, ואילו החברות טענו כי יש לחייב במכס רק את המוצרים.
רשות המכס טענה כי התמלוגים מהווים תנאי למכירת הטובין בישראל ולכן חייבים במכס. היבואנים טענו כי התמלוגים אינם מהווים תנאי לעסקת היבוא, ולכן פטורים ממכס.
בפסק-דין שניתן בבית המשפט המחוזי במרץ 2013 [ת.א. (מחוזי מרכז) 18199-06-10 מרוידקס מוצרי גלישה (2004) בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל רשות המכס (10.3.13), השופט פרופ' עופר גרוסקופף], קיבל בית המשפט באופן עקרוני את טענות החברות וקבע כי על מנת שתמלוגים יהיו חייבים במכס, יש להוכיח כי היבואן חייב לשלמם כתנאי ליבוא המוצרים למדינת ישראל (ולא לשלב המכירה בישראל). בית המשפט המחוזי קבע כי לצורך השאלה האם היבואן "חייב" בתשלומם, יש לבחון את לשון החוזה בינו לבין בעל המותג וכן את התנהגות הצדדים בפועל.
בתחילת החודש נתן בית המשפט העליון את פסק דינו בערעור, ודחה את רוב ערעורה של רשות המכס. בית המשפט העליון קבע כי על מנת שתמלוגים יהיו חייבים במכס, הם חייבים להיות קשורים למוצרים, וכן חייבים להיות תנאי ליבוא הטובין לישראל – לא לשלב המכירה בישראל.
בית המשפט העליון קבע כי על מנת לבחון תשלום התמלוגים מהווה תנאי ליבוא, אין להסתפק בלשון החוזה אלא יש לבחון גם את התנהגות הצדדים בפועל.
כלומר, בית המשפט קבע כי ניתן לקבל עדות של בעל המותג כדי להבין האם הוא הפעיל את הפיקוח על היבואן, באיזו מידה הופעל הפיקוח, וכיו"ב, וכל זאת כדי להכריע האם התמלוגים מהווים תנאי לעסקת היבוא.
לכן, ערעורה העקרוני של רשות המכס נדחה, ונקבע ההלכה כי לא כל התמלוגים חייבים במכס.
באופן כללי יש לציין כי המכס בענף יבוא הטקסטיל ידע עליות ומורדות. עד ל-2012 הוטל מכס בשיעור של 12%, בספטמבר 2012 ביטל שר האוצר דאז את המכס על מוצרים מוגמרים, ובעקבות לחצים של התעשייה המקומית, הוחזר המכס ל-6% החל מאמצע שנת 2013. פסק-הדין הנוכחי מהווה רוח מעודדת ליבואני הטקסטיל.
ברקע, קיים פסק דין שניתן בבית המשפט המחוזי מרכז בחודש ספטמבר 2016 [ת.א. (מחוזי מרכז) 4581-04-12 גוטקס אופנה בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל – רשות המכס, פסק-דין מיום 12.9.16, השופט ד"ר שמואל בורנשטיין], שם הגיע בית המשפט לתוצאה שונה וקבע כי התמלוגים של יבואני המותגים "זארה", "פול אנד בר", "נאוטיקה", "ניין ווסט", "איזי ספיריט", "אן קליין" נדבקים למוצרים וחייבים במכס, אפילו במקרה שהם משולמים עבור שירותים חיצוניים כמו שירותי עיצוב ופרסום.
לדעתנו, פסיקת בית המשפט העליון הינה ראויה וסבירה ומאזנת בין הצדדים, בעוד, בכל הכבוד, הקביעה שבפסק הדין גוטקס הייתה מרחיקת לכת לרעת היבואנים. מעניין יהיה לראות איך בית המשפט העליון עומד ליישב את הסתירה בין שני פסקי-הדין, במידה ויוגש ערעור בעניין גוטקס. מעניין עוד יותר כיצד תנהג רשות המכס מעתה ואילך בהטלת מכס על תמלוגים, לאור תוצאות פסק-הדין בבית המשפט העליון.
עוד נציין כי בית המשפט העליון עשה שימוש רב בבחינת ההתנהלות במדינות אחרות העולם ובהסכמים הבינלאומיים וקבע כי יש לפעול בהתאם לאמנות בינלאומיות ולא לסטות מהן. אנו סבורים כי מדובר בקביעה חשובה מאד במיוחד בענייני מכס וסחר בינלאומי שבהם מדינת ישראל אינה שחקן בודד בעולם אלא מהווה חלק ממשפחת העמים.
[ע"א 5885/13, 5993/13 מרוידקס מוצרי גלישה (2004) בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל - אגף המכס ומע"מ) (בפני כב' השופט ס' ג'ובראן, כב' השופטת א' חיות וכב' השופט מ' מזוז) פסק דין מיום 1.11.16.
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל מתמחה בדיני יבוא, יצוא, הובלה ושילוח וסחר בינלאומי, והוא עומד בראש תחום יבוא ויצוא וסחר בינלאומי במחלקת המסים במשרד גולפרב זליגמן ושות'. לפרטים ומידע: [email protected]