בעשור האחרון, הגבירה מדינת ישראל את מאבקה בהפרות של קניין רוחני, כמו סימני מסחר, זכויות יוצרים ועוד. כחלק ממאבק זה, אימצה המדינה בחקיקה בשנת 2000 הוראות של הסכם בינלאומי העוסק במאבק בזיופי קניין רוחני (הסכם הטריפס). בין היתר, חקיקה זו הציבה את רשות המכס בחזית המאבק בזיופים, כך שרשות המכס הופקדה על מאבק בזיופים המגיעים בדרך הייבוא. כך, כאשר רשות המכס בודקת משלוח שהגיע לישראל ומתעורר חשד כי מדובר בזיוף, פונה רשות המכס לבעל הזכות, אשר מפקיד ערבות בנקאית ומגיש, במקרה הצורך, תביעה כספית נגד היבואן המפר, והסחורה נותרת מעוכבת במכס עד להכרעת בית המשפט.
לאחרונה, דן בית משפט השלום באשדוד שני יבואני נעלי נייקי מזויפות לעונשים של מאסר על תנאי וקנסות, כאשר הוא מדגיש כי האינטרס הציבורי במניעת זיופים צריך להדריך את בית המשפט בגזירת עונש במצב שכזה.
עובדות המקרה
היבואנים ייבאו כ-6,700 זוגות נעליים הנושאות לכאורה את סימן המסחר של חברת נייקי, כאשר הן לא יוצרו על ידה או על ידי מורשה מטעמה, ולכן היה מדובר בנעליים המפרות סימן מסחר.
היבואנים הורשעו, על פי הודאתם, בעבירות של הברחת טובין שיבואם אסור. בנוסף, הסחורה המזויפת הושמדה על חשבונם, והם פיצו את בעל הזכויות בסך של 25 אלף שקלים. הצדדים ביקשו מבית המשפט לאמץ הסדר טיעון לפיו יוטל על הנאשמים מאסר על תנאי וקנס כספי.
החלטת בית המשפט
בית המשפט קבע כי, ההיבט המרכזי אשר צריך להנחות אותו בבואו לגזור את הדין בעבירות מסוג זה, חייב להיות ההיבט הציבורי להרתעה, בשל החומרה של עבירות מסוג זה.
בית המשפט קבע עוד כי, אם יוטל עונש מקל, הדבר יפגע פגיעה ממשית במוניטין של מדינת ישראל באופן שיציג אותה כמדינה המעודדת הפרה של זכויות יוצרים, וזאת בניגוד להתחייבויותיה של המדינה בהסכמי הסחר הבינלאומיים. עוד ציין בית המשפט כי ענישה מקלה תפגע גם ביבואנים, ביצרנים ובצרכנים הרוכשים בכסף מלא מוצרים מזויפים.
יחד עם זאת, ציין בית המשפט כי לאור העובדה שהסחורה הושמדה על חשבון הנאשמים, ומאחר והנאשמים פיצו כבר את בעל הזכויות, ומאחר והחברה שייבאה את הנעליים המזויפות נסגרה, יש לקבל את הסדר הטיעון שהציעו הצדדים. לאור זאת, גזר בית המשפט על הנאשמים עונשי מאסר על תנאי של תשעה חודשים וקנסות של 20 אלף שקלים.
(ת.פ. (שלום אשדוד) 2541-09 מ.י. מח' משפטית ארצית לתיקי מכס נ' סאלח ואח', השופט חיים חדש, גזר-דין מיום 8.3.11. ב"כ הצדדים- למדינה- עו"ד בר-לב. לנאשמים- עו"ד אהרון גבע).
האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי. עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא וייצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט: www.nadel-law.co.il