בית משפט השלום בירושלים דחה תביעה של יבואן מוצרי חשמל נגד רשות המכס, שטענה שהיבואן ייבא את המוצרים ללא אישור מכון התקנים כנדרש.
בשנת 2011 תפסה רשות המכס 400 מערכות קולנוע ו-132 טלוויזיות של היבואן, בטענה שהוא ניסה לשחרר את המוצרים ללא הצגת אישור ממכון התקנים. רשות המכס טענה כי היבואן ניסה להסתמך על אישורי תקינה של יבואנים אחרים ולא הציג אישורים משל עצמו.
הצדדים הגיעו להסדר, לפיו היבואן ישלם לרשות המכס את שוויים של הטובין, ואלה שוחררו.
לאחר מכן תבע היבואן בבית המשפט את השבת הכספים ששולמו. הוא טען כי לא היה מקום לדרוש ממנו אישורי תקן לדגמים שכבר אושרו על ידי מכון התקנים ליבואנים אחרים, ובכל מקרה, נטען כי תפיסת המשלוח היא בלתי מידתית והיה ניתן להסתפק בתשלום כופר.
עוד טען היבואן, כי אישורי תקן נדרשים לשלב היבוא ולא לשלב השחרור מן המכס, ומאחר והמוצרים היו מאוחסנים במכס לא נדרש עוד אישור תקן.
מנגד טענה רשות המכס כי מדובר ביבואן ותיק, שמודע לכך שעליו להציג אישורי תקן, וכי היה מדובר בשיטת פעולה של שימוש באישורי תקן שפג תוקפם שוב ושוב.
השופטת מרים אילני קבעה בפסק הדין שאין לנתק את שלב היבוא משלב השחרור מן המכס, ומדובר בשלב אחד, ולכן דחתה את טענות היבואן במישור זה. היא ציינה, שהוראת מכון התקנים להגיש אישורי תקינה לכל יבוא, גם אם המוצר אושר קודם לכן, טעונה בירור, אבל לא הובאו די ראיות, או עדים מטעם מכון התקנים, לבירור סוגיה זו.
לאור זאת, נקבע כי קמה לרשות המכס הסמכות לתפוס את המוצרים בשל אי הצגת אישור תקן.
בנוסף דחה בית המשפט את טענת היבואן, כי הסנקציה שננקטה היתה בלתי מידתית. השופטת העירה כי מן הראוי שבחקיקה ייקבעו אמות מידה להפחתת הסנקציה במקרים המתאימים, אך במקרה הנוכחי נקבע כי הסנקציה של תפיסת המשלוח הולמת את הנסיבות לאור ביצוע חוזר ושיטתי של יבוא ללא אישורי תקן.
בית המשפט חייב את היבואן לשלם לרשות המכס הוצאות משפט בסך 7,000 שקל.
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל מתמחה בדיני יבוא, יצוא, הובלה ושילוח וסחר בינלאומי, והוא עומד בראש תחום יבוא ויצוא וסחר בינלאומי במחלקת המסים במשרד גולפרב זליגמן ושות'. לפרטים ומידע: [email protected]