לאחרונה, פסק בית משפט השלום בראשון לציון, כי בכפוף להפקדת ערבות בשיעור של 150% משווי הסחורה ישחרר סוכן אוניה טובין מאוחסנים לידי היבואן בישראל, גם ללא הצגת שטר המטען המקורי וללא קוד המטען.
חברת טובישי, שייבאה בהובלה ימית מסכי LCD מחברה זרה בסין, ביקשה להשתמש בטובין כבטוחה, בבקשה מבית המשפט להטיל צו עיקול על הציוד, לאחר שתבעה את היצואן בסך 350 אלף שקל בגין סיבה שלא התבררה בפסק הדין.
בית משפט השלום בראשון לציון הורה על עיקול הטובין, ובשלב מאוחר יותר הורה לפרוק את הטובין ולאחסן אותם במחסני בונדד אוברסיז באשדוד.
בשלב מסוים, הסכימו הצדדים להצעת בית המשפט, לפיה הטובין שיובאו ארצה בהובלה ימית בעבור טובישי (היבואן) ימכרו, המקדמה ששילם היבואן למוכר תוחזר לו, הוצאות האחסנה, הפריקה והמכירה יופחתו, ויתרת התמורה תופקד בחשבון נאמנות וגורלה יוכרע במסגרת ההתדיינות בתיק העיקרי.
לצורך מכירת הטובין הורה בית המשפט על מסירת שטר המטען המקורי. אז התברר, שהחברה הזרה (המוכרת) שינתה את דעתה ומתנה את שחרור שטר המטען המקורי, או את הקוד הנדרש לשחרור המטען, בקבלת יתרת התמורה לידיה. זאת בניגוד להחלטת בית המשפט. כתוצאה מכך, נוצר מצב בו הטובין מוטלים כאבן שאין לה הופכין במחסני בונדד באשדוד, כשהוצאות האחסנה מאמירות.
בנסיבות אלה הורה השופט אורן שוורץ על הטלת קנס על החברה הזרה בגין ביזיון בית המשפט, בשל סירובה למסור את שטר המטען המקורי. בית המשפט דחה את מימוש הקנס למשך מספר ימים.
בנוסף הורה בית המשפט כי סוכן האוניה ישחרר את הטובין המאוחסנים בבונדד אשדוד לצורך מכירתם, ללא הצגת שטר המטען המקורי, או קוד המטען, כדי לאפשר את המכירה.
סוכן האוניה טען ששחרור סחורה ללא שטר מטען מקורי עלול לחשוף אותו לתביעות מצד מחזיקי שטר המטען המקורי, אם זה יוצג בעתיד.
בית המשפט הסכים, וציין ששטר המטען המקורי הוא מסמך קנייני, המקנה למחזיק בו את הזכות לדרוש ולקבל את החזקה במטען שנקוב בשטר. בנסיבות אלה, נקבע שמסמך זה אכן חושף את סוכן האוניה לסיכון שהשטר יסוחר לצד שלישי, שידרוש את הטובין מסוכן האוניה, או מהמוביל הימי.
עוד נקבע, שתנאי לחיוב סוכן האוניה לשחרר את הסחורה ללא קבלת שטר המטען המקורי, או הקוד המאפשר את הגישה לשטר המטען המקורי, הוא הפקדת ערבות בנקאית, בסכום המשקף 150% משווי הסחורה.
________________________

* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט:www.nadel-law.co.il
בית המשפט מצא פתרון למצב בו, חרף החלטה שיפוטית, המחזיק בשטר המטען מסרב לשחררו. תוצאות ההליך ושכר טרחת עורכי הדין הוטלו על החברה הזרה.