מוצרי הלבשה – סימון על פי צו הגנת הצרכן

במקרה של אי הקפדה על סימון הטובין כראוי, רשאית הרשות להפעיל את סמכותה כנגד היבואן בין אם תחליט להטיל עליו קנס בצורה של כופר או לתפוס את הטובין ולהחרימם


00:00 ,13.07.2010 מאת: מערכת פורט2פורט

במקרה של אי הקפדה על סימון הטובין כראוי, רשאית הרשות להפעיל את סמכותה כנגד היבואן בין אם תחליט להטיל עליו קנס בצורה של כופר או לתפוס את הטובין ולהחרימם
 
מאת עו"ד דנה זלוטין – אנדרייב, עו"ד גיל נדל
 
יבוא של מוצרי הלבשה בדומה לכל יבוא אחר דורש מהיבואן תשלומי מיסים ועמידה בהוראות חוקים ותקנות רלוונטיים. במסגרת זו ומבין חובותיו, על היבואן להקפיד ולבדוק כי הטובין מסומנים בהתאם להוראות החוק. במקרה של אי הקפדה על סימון הטובין הראוי, רשאית הרשות להפעיל את סמכותה כנגד היבואן בין אם תחליט להטיל עליו קנס בצורה של כופר או לתפוס את הטובין ולהחרימם.
 
הנושא של סימון טובין מעוגן בחוק הגנת הצרכן, תשמ"א-1981, אשר דן בסימון טובין ואריזתם. החוק קובע הוראות שונות ובין היתר כי סימון חייב להתבצע בעברית אלא אם קיימת הוראה הקובעת אחרת. מאחר והוראות החוק דנות בהגנות הניתנות מכוחו לצרכן באופן נרחב ומקיף, הותקן צו הגנת הצרכן (סימון טובין), תשמ"ג-1983, שתפקידו להסדיר את הנושא הספציפי של הסימון. הצו קובע כי הסימון יעשה בהדפסה, בהטבעה, בחריטה או בכל דרך אחרת על הטובין או אריזתם למעט בכתב יד. לא ניתן לסמן על הטובין או על אריזתם, ייעשה הסימון על גבי  תווית שתוצמד היטב לטובין או לאריזתם בהדבקה או בתפירה באופן שתמנע הסרתה בקלות.
 
כל סימון יכלול פרטים אלה:
§          שם המצרך וכינויו המסחרי;
§          הסימן המסחרי הרשום (אם ישנו כזה);
§          שם הדגם ומספר סידורי (אם ישנם);
§          היות המצרך מסוג ב' אם איכותו נמוכה מהרגיל או שהוא פגום;
§          אם המצרך מוחדש - המלה "מוחדש" ותאריך החדשתו;
§          שם היצרן ומענו, ואם המצרך מיובא - שם היבואן ומענו;
§          ארץ הייצור;
§          כמות המצרך;
§          במקרה של מוצרי הלבשה - שם הסיב ממנו עשוי מוצר ההלבשה. ככל שהמוצר עשוי מתערבות של סיבים שונים, יצוינו שמות הסיבים ושמם באחוזים, לפי סדר יורד. כך גם לעניין המוצרים העשויים מעור.
 
הצו נותן התייחסות פרטנית בנוגע לסימון מוצרי הלבשה. במסגרת זו הוא קובע כי "מוצרי הלבשה" הינם מוצר המיועד או העשוי לשמש לבוש לגברים, נשים או ילדים, המורכב ביסודו מסיבי טקסטיל או מעור, בין אם יש בו חלקים או אביזרים שאינם עשויים סיבי טקסטיל או עור מעובד בין אם אין בו חלקים כאמור.
 
הצו מחייב כי הסימון של מוצרי הלבשה יהא ברור ובר קיימא אשר ייעשה על מוצר ההלבשה גופו, או על גבי תווית עשויה מבד התפורה היטב או המחוברת דרך קבע באופן אחר למוצר ההלבשה, ובלבד שתווית או סימון המצויים על גבי מוצר ההלבשה גופו יהיו עמידים בכביסה. לעניין זה, סימון גרביים, כובעים, צעיפים וכפפות, ייעשה על גבי האריזה או על גבי תווית שתוצמד להם היטב, או לאריזתם, בהדבקה.
 
טובין ארוזים:  ככל שהטובין ארוזים, יש לסמנם על השכבה החיצונית שלהם. עם זאת, במידה והשכבה החיצונית של האריזה עשויה חומר שקוף, אזי מותר כי הסימון יופיע מתחתיה. חשוב כמובן כי הסימון יהא קריא וברור.
 
טובין מיובאים עם הוראות שימוש ואזהרה בלועזית: חובה כי על טובין אלה יופיע תרגום מלא ומדויק בעברית של ההוראות והאזהרות,  כאשר הגודל של האותיות בעבירת לא יקטן מהגודל של האותיות בלועזית.
מוצרי ההלבשה המסומנים בתווית לועזית, הכוללת הוראות כביסה וגיהוץ בצורת סימנים גראפיים או ספרות המציינות מידות, אין חובה לסמן את הסימנים הגראפיים או הספרות בעברית, בתנאי שייכתב על גבי התווית הכתובה בעברית שפרטי סימון אלה מפורטים בתווית לועזית.
 
טובין המורכבים ממספר פריטים ויחידות: היה מוצר ההלבשה מורכב ממספר פריטים או יחידות, אשר לכל אחד מהם הרכב סיבים שונה או תכונות אחרות שונות, הטעונות סימון, חייבים כל פריט או יחידה סימון נפרד. עם זאת, במקרה שכל הפריטים או היחידות נמכרים לצרכן יחד כמוצר הלבשה אחד, מותר לסמן את כל הטעון סימון על תווית אחת תוך הפרדה ברורה בין הפרטים המתייחסים לכל פריט או יחידה.
 
היה המוצר מורכב ממספר פריטים או יחידות, הנמכרים לצרכן יחד כמוצר הלבשה אחד ואשר כל תכונותיהם הטעונות סימון זהות – מותר לסמן את הטעון סימון על תווית אחת.
 
בנוסף, קובע הצו, בין היתר, את החובות והאיסורים הבאים:
 
§          אסור כי מוצרי טקסטיל והנעלה יסומנו לגבי תווית או שלט צמוד למכל או למדף שבו הם מונחים או בסמוך אליהם אף אם מדובר בטובין מסוג אחד שאינם ארוזים או ארוזים באריזה שקופה, המוצגים למכירה בתפזורת וסימונם אחיד;
 
§          חובה כי פרטי הסימון יהיו ברורים, קריאים ובני קיימא. יש לסמן כל מילה ופרט בבהירות באותיות שאינן קטנות ודחוסות, במקום הנראה לעין ובאופן שיקל על הצרכן לקרוא את הסימון ולהבינו. על הסימון להיות בצבע השונה מצבע הרקע עליו הוא מופיע. אסור כי הסימון יטושטש ע"י איורים או חומר אחר כתוב, מודפס או מוטבע או כל סיבה אחרת.
 
בשולי הדברים נציין כי סקירה זו אינה מתייחס להוראותיו של צו יבוא חופשי בענייננו, ועל כך נרחיב ונכתוב בזמן הקרוב.
 
האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי. עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט: www.nadel-law.co.il