מה יעשה סוכן המכס כדי למנוע העמסת עלויות בצ'קים פתוחים שניתנו על ידו?

עו"ד נדל קרא את הסקירה של עו"ד גלעד שהופיעה לאחרונה באתר וביקש להציע לסוכני המכס פתרון פרקטי פשוט ויעיל כדי למנוע העמסת עלויות בלתי רלוונטיות בצ'קים פתוחים הניתנים על ידי סוכן מכס


00:00 ,10.06.2007 מאת: מערכת פורט2פורט

עו"ד נדל קרא את הסקירה של עו"ד גלעד שהופיעה לאחרונה באתר וביקש להציע לסוכני המכס פתרון פרקטי פשוט ויעיל כדי למנוע העמסת עלויות בלתי רלוונטיות בצ'קים פתוחים הניתנים על ידי סוכן מכס
 
* מאת עו"ד גיל נדל
 
פסק דינו של בית משפט השלום בתל אביב שניתן לאחרונה (ת.א. 047351/05) קבע את מה שנראה מובן מאליו: אם סוכן מכס מוסר צ'ק פתוח למשלח בינלאומי / סוכן אניה עבור הוצאות הובלה ושחרור של משלוח מסוים, ניתן להשתמש בצ'ק זה אך לאותה מטרה (שחרור אותו משלוח מסוים) ולא למטרה אחרת (גבייה של חובות אחרים).
 
הבעיה נמצאת לא במישור העקרוני כי אם במישור ההוכחתי: כיצד סוכן המכס יוכל להוכיח שאכן אותו צ'ק פתוח יועד לתשלום הוצאות ההובלה והשחרור של המשלוח הספציפי, ולא לתשלום חובות נוספים שיש ליבואן כלפי המשלח / סוכן האוניה (או לתשלום חובות נוספים שיש לסוכן המכס כלפי המשלח)? שהרי תמיד יטען הצד השני – ידעת גם ידעת, והסכמת גם הסכמת, שהצ'ק הפתוח יכלול את הכל.
 
אמנם, בית המשפט קבע כי באותו מקרה המשלח לא הצליח להוכיח כי היתה הזכות לחייב את סוכן המכס בגין חוב אחר, אולם אם כפות המאזנים יהיה שקולים, דווקא המשלח הבינלאומי עשוי לזכות, שכן חובת ההוכחה היא על התובע, וכאשר הסכום כבר נגבה על ידי המשלח, מי שתובע הוא סוכן המכס, ועליו חובת ההוכחה.
 
מכאן ברור, שיש צורך במסמך שיקבע באופן ברור כי הצ'ק הפתוח מיועד למטרה ספציפית ולא לתשלומים אחרים. הצעה אחת, ששוררת בפרקטיקה ונזכרה בסקירה הנ"ל, היא שסוכן המכס ימסור מכתב למשלח הבינלאומי ובו כי מסירת הצ'ק הפתוח נעשית אך רק לצורך פדיון פקודת מסירה למטען, וכי הסכום שניתן למלא בצ'ק הוא אך ורק זה הנדרש לצורך פדיון פקודת המסירה למטען הספציפי שלשמו ניתנה הצ'ק.
 
אלא שפתרון זה עלול להתגלות בפועל כבעייתי. אם מדובר במכתב הכולל את הפרטים הספציפיים של אותו משלוח, הרי שהמכתב הנלווה עלול "להיפרד" מהצ'ק, ושוב יעמוד הצ'ק לבדו ויהיה צריך לדון מחדש לאילו מטרות הוא ניתן. אם מדובר במכתב כללי שיימסר למשלח הבינלאומי מראש ושיכסה את כל הצ'קים שינתנו בעתיד, הרי שבמכתב כללי כזה, מעצם טבעו, לא ניתן יהיה לציין משלוחים ספציפיים, וממילא לא ניתן יהיה לקשור את הכתב ואת הצ'ק לאותו משלוח.
 
נוכל להציע פתרון אחר שימנע ביצוע של הפרדה בין הצ'ק לבין המטרה הספציפית שלשמה הוא ניתן. ייתכן והדבר לא ידוע, אולם ניתן לציין על גבי הצ'ק את עסקת היסוד שלגביה ניתן הצ'ק. ולא סתם ניתן לעשות דבר זה, אלא אף מומלץ! כך כותב פרופ' לרנר, אחד המומחים לדיני שטרות:  "מומלץ אפוא שכותבי שטרות יאמצו את ההיתר של הפקודה (=פקודת השטרות), ויתייחסו בגופו של השטר לעיסקה שבמסגרתה המשך השטר" (דיני שטרות, עמ' 142).
 
בהתאם, ניתן לכתוב על גבי הצ'ק הפתוח משפט בנוסח כגון - הצ'ק נועד לתשלום עלויות שחרור המטען שבשטר מטען מס'  _________ של חברת _____. ניתן גם לכתוב אילו עלויות יכסה הצ'ק: פקודת מסירה, הובלה וכו'.
 
 
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
 
* עו"ד גיל נדל הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט:
www.nadel-law.co.il