סוכני מכס ומשלחים בינלאומיים פועלים בדרך כלל מול לקוחותיהם, היבואנים והיצואנים, כחברה בע"מ. כלומר, החוזה נחתם בין חברת סוכנות המכס, או השילוח הבינלאומי, לבין הלקוח. כאשר ללקוח קיימות טענות כלפי סוכן המכס או המשלח, ביכולתו לתבוע את החברה. אך מה קורה אם אותה חברה נמצאת בכינוס נכסים/פירוק או חדלה מלפעול?
במצב כזה, קובע החוק שרק החברה חייבת בחוב ולא בעלי מניותיה, או נושאי משרה בה. החוק מאפשר לבצע "הרמת מסך" בין החברה לבין בעלי המניות, על מנת לייחס את חובה של החברה לבעלי מניותיה רק במצבים חריגים, בהם מוכח, לדוגמא, שאותו בעל מניות היה מעורב באופן אישי במהלכים ופעל כשהיה יכול לצפות שהחברה לא תוכל לפרוע את חובותיה, או שנטל בשם החברה סיכונים בלתי סבירים.
בכל הנוגע לנושאי משרה, כמו מנהלים בחברה, לא מדובר בהרמת מסך. אולם החוק מאפשר ייחוס אחריות אישית במקרים של התנהגות המהווה עוולה נזיקית, כמו רשלנות.
במקרה שעלה לדיון לאחרונה, תבע לקוח חברת סוכנות מכס וקיבל פסק דין לטובתו. מדובר בסוכנות מכס שחדלה מלפעול. הלקוח הגיש תביעה נגד אחד מעובדיה, בטענה שהחברה רוקנה מנכסיה על ידי אותו עובד ולכן עליו לשאת בחובותיה.
מנגד טען העובד שהוא אינו בעל מניות ולא היה מעולם, וכן שהוא נתן תצהיר בתביעה קודמת שהוגשה נגד החברה רק כי בעליה נפל למשכב ולא יכול היה להעיד.
בית משפט השלום בחיפה קיבל את עמדת העובד וקבע כי מאחר ולא היה בעל מניות ולא היה רשום ככזה, לא ניתן לתבוע אותו בעילה של הרמת מסך. כמו כן נקבע כי מאחר והלקוח לא ציין בכתב בתביעה שהוא תובע בנוסף עילה נזיקית כנגד העובד, הרי שלא ניתן לייחס לו אחריות אישית של התרשלות וכו'. על כן הורה השופט אהרון שדה על מחיקת התביעה נגד העובד על הסף.
![]() * האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט:www.nadel-law.co.il |