בשנים האחרונות, רשות המסים בישראל מקדישה תשומת לב מוגברת לבדיקת ערך הטובין המיובאים, הן במסגרת הליכי השחרור והן באמצעות תצהירי יבואן. טיפול לא נכון בסוגיות אלה עלול להוביל לתשלום מס בחסר, ובעקבות זאת לחשיפה לדרישות גירעון, או לחלופין, לתשלום מס ביתר.
לאחרונה, סוגיית עמלות הקנייה קיבלה דגש מיוחד מצד רשות המכס, בפרט במסגרת תצהיר היבואן החדש. רשות המכס הוסיפה שאלת משנה ספציפית הנוגעת לעמלות קנייה, מה שמעיד על החשיבות שמייחסת הרשות לנושא זה ועל הפיקוח המוגבר בתחום. יבואנים נדרשים עתה להצהיר באופן מפורש על עמלות קנייה ששולמו במסגרת עסקאות היבוא, ולהבחין בינן לבין עמלות ותשלומים אחרים החייבים במס.
המסגרת המשפטית
הכלל הבסיסי בקביעת ערך טובין לצורכי מכס הוא ההסתמכות על ערך העסקה - ״המחיר ששולם או שיש לשלמו בעד הטובין, בעת מכירתם לשם ייצוא לישראל״, כפי שמגדירים סעיפים 130(1) ו-132(א) לפקודת המכס, בתוספת הוצאות מסוימות.
סעיף 133(1)(א) לפקודה קובע כי יש להוסיף לערך העסקה ״עמלות ודמי תיווך למעט עמלות קנייה״. החוק מגדיר ״עמלות קנייה״ כ״תשלומים שמשלם היבואן לסוכנו תמורת שירותי הייצוג בקניית הטובין שהסוכן מעניק לו בחוץ לארץ״. הגדרה זו, על אף פשטותה לכאורה, דורשת בחינה מעמיקה של נסיבות כל מקרה ומקרה.
הבחנה בין סוגי הסוכנים והעמלות
סוכן מכירה - סוכן מכירה הוא אדם הפועל בשם המוכר, מחפש לקוחות ומקבל תמורה עבור שירותיו בעת חתימת הסכם, המכונה ״עמלת מכירה״. בדרך כלל, מוצרים הנמכרים באמצעות סוכן של המוכר אינם ניתנים לרכישה ללא תשלום עמלת המכירה של הסוכן.
ספקים זרים המעבירים את הטובין שלהם בעקבות הזמנות שנעשו דרך סוכן מכירה, בדרך כלל משלמים בעצמם תמורת שירותיו של הסוכן ומחייבים את לקוחותיהם עבור הטובין במחיר הכולל את עמלת המכירה. במקרים כאלה אין צורך להתאים את המחיר בחשבון כך שיכלול את שירותי הסוכן. עם זאת, כאשר תנאי העסקה מחייבים את הקונה לשלם ישירות לסוכן עמלה שהיא תוספת למחיר הטובין כפי שהוא נקוב בחשבונית, יש להוסיף את העמלה האמורה בעת חישוב ערך העסקה.
סוכן קנייה - סוכן קנייה הוא אדם הפועל בשם הקונה ומעניק לו שירותים בהקשר עם מציאת עסקים, העברת דרישותיו של המזמין למוכר, איסוף דוגמאות, בדיקת הטובין, ובמקרים מסוימים, אף הסדרת המשלוח, ההובלה, האחסון והמסירה של הטובין. התמורה המשולמת לסוכן הרכש נקראת ״עמלת קנייה״ ומשולמת על ידי המזמין בנפרד מן התשלום עבור הטובין. במקרה כזה, על פי הוראות החוק, אין להוסיף את העמלה שמשלם הקונה על הטובין המיובאים למחיר ששולם בפועל, או שאמור להיות משולם.
מתווך - המונח ״מתווך״ משמש בדרך כלל לתיאור אדם שאינו פועל בשמו אלא פועל הן מטעם הקונה והן מטעם המוכר, ובדרך כלל אין לו תפקיד אחר פרט לקישור בין שני הצדדים לעסקה. התמורה המגיעה למתווך מכונה ״דמי תיווך״, והיא בדרך כלל אחוז מסוים מערך העסקה המתקיימת כתוצאה מפעולותיו. האחריות שמקבל המתווך עומדת ביחס ישר לתחום אחריותו המוגבל יחסית. במקרים בהם משלם ספק הטובין למתווך, דמי התיווך הכוללים יכללו בדרך כלל במחיר המופיע בחשבונית. מצד שני, במקרים בהם אין דמי התיווך כלולים בחשבון אך משולמים בכל זאת על ידי הקונה, יש להוסיפם למחיר ששולם בפועל או שאמור להיות משולם.
נשיאה בסיכון או יוזמה עצמאית - היקף השירותים הנוספים שמעניק סוכן הקנייה עשוי להשפיע על הטיפול בעמלת הקנייה. למשל, כאשר הסוכן משתמש במקורות כספיים עצמיים לתשלום עבור הטובין המיובאים, מצב זה עשוי להעמיד את סוכן הקנייה בפני האפשרות להפסיד או להרוויח כתוצאה מהבעלות על הטובין.
במצבים כאלה, רשות המכס רשאית לבדוק את מכלול הנסיבות כדי לקבוע אם הסוכן אכן פועל כסוכן קנייה או שמא הוא פועל בעצמו או שיש לו חזקה על הטובין. חברות יצוא או סוכנים בלתי תלויים לכאורה, המבצעים פעולות דומות לסוכני רכישה אך הם בעלי עניין בטובין ושולטים בעסקה או במחיר שמשלם היבואן, אינם יכולים להיחשב לסוכני קנייה.
קשרים בין הסוכן למוכר - קשרים בין הסוכן למוכר עשויים להשפיע על כושרו של הסוכן לייצג את האינטרסים של הקונה. רשות המכס רשאית לבדוק את מכלול הנסיבות כדי לקבוע אם הסוכן פועל בשם הקונה ולא מטעם המוכר.
לאחר התקשרות הסוכן, הוא מסכם את פרטי החוזה עם המוכר ומחייב את היבואן, תוך הפרדה בין מחיר הטובין ודמי העמלה. פעולת החיוב אינה הופכת את הסוכן למוכר הטובין, אך מכיוון שהמחיר אמור להיות משולם לספק, רשות המכס יכולה לחייב את היבואן להמציא את החשבון שהוציא הספק ומסמכים נוספים כדי לאמת את הערך המוצהר.
התאמה בין התשלום לשירותים שסופקו - סוכן קנייה עשוי לבצע שירותים החורגים מהתפקידים הרגילים של סוכן קנייה, והשירותים הנוספים הללו עשויים להשפיע על התשלום הנדרש. לדוגמה, במקום להסדיר את הובלת הטובין אל נקודת היצוא, הסוכן עשוי להוביל את הטובין בעצמו והחשבון שלו עשוי לכלול את עלות ההובלה. במקרים כאלה, לא ניתן לראות בתשלום הכולל עמלת קנייה, אולם החלק מהתשלום המתייחס במובהק לשירותי יצוג ברכישה יכול להיחשב עמלת קנייה ולהיות פטור בהתאם.
לקריאת המאמר המלא בגיליון פברואר במגזין PORT2PORT לחצו כאן.