לאחרונה פורסמה הצעה לתיקון תקנות העוסקות בסימון של אריזת מוצרי מזון המכילים חפץ (תקנות בריאות הציבור מזון), (אריזת מזון המכילה חפץ), התשנ"ה-1995]. התקנות מתייחסות לאריזות של מזון שמכילות בתוכן צעצוע כזה או אחר - לרוב על מנת לקדם את מכירות המוצר - שניתן כשי לילד שצורך את מוצר המזון.
צירוף חפץ למוצר מזון מגביר את החשש משימוש לא-בטיחותי במוצר, שכן ילדים קטנים עשויים להיפגע בטעות משימוש בו אם המוצר לא יסומן כהלכה. אי לכך, מגדירות התקנות מספר דרישות בטיחותיות, על מנת לאפשר שימוש בטיחותי במוצר.
בין השאר, קובעות התקנות כי ניתן לצרף צעצועים למוצר מזון רק אם הם עומדים בתקן ישראלי 562, וכי יש לארוז את המזון ואת הצעצוע באריזות בצבעים שונים.
ההצעה הנוכחית באה לחדד את דרישות הסימון. בעבר היתה חובה לסמן ב"אין לתת לילדים מתחת לגיל 6", ואילו התיקון קובע כי הסימון החדש יהא: "אין לתת לילדים מתחת לגיל 3".
התיקון גם מבקש לחייב את הוספת המילים "השגחת מבוגר מומלצת".
בנוסף, בנוסח הישן הוגבלו המימדים של החפץ שניתן להכניס לאריזת מזון, ואילו בנוסח החדש מגבלה זו מבוטלת.
מומלץ ליבואנים וליצרני מזון ללמוד היטב את חובות הסימון של מוצרי מזון, שכן תחום זה מהווה "כר פורה" לתובענות ייצוגיות. זאת כאשר מוצר מסוים מסומן אפילו בסטייה קטנה מחובת הסימון ואפילו אם לא נגרם בפועל כל נזק.
![]() * האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט:www.nadel-law.co.il |