תעשיית המזון בישראל עומדת בפני שינוי משפטי היסטורי. החל משנת 2015, עם חקיקת חוק הגנה על בריאות הציבור מזון, החלה ישראל בתהליך הדרגתי של התאמת הרגולציה שלה לסטנדרטים האירופיים. תהליך זה, שהתחיל באימוץ של ארבע רגולציות בתחום המזהמים ושאריות חומרי הדברה ומגיע כעת לשיאו עם אימוץ מקיף של 40 רגולציות אירופיות נוספות.
הרקע לרפורמה נעוץ במציאות הכלכלית והמשפטית המורכבת של שוק המזון בישראל. עד כה, התבססה הרגולציה על מערכת דואלית: מצד אחד תקנות שקבע שר הבריאות, ומצד שני תקנים רשמיים שהוכרזו על ידי שר הכלכלה והוכנו במכון התקנים. מערכת זו יצרה לעתים קרובות סבך בירוקרטי מורכב שהיקשה על יבואנים ויצרנים כאחד. המעבר לסטנדרטים האירופיים נועד לא רק לפשט את המערכת, אלא גם להתאים אותה למציאות שבה למעלה מ-70% ממוצרי המזון המיובאים לישראל מגיעים מאירופה.
ביום 1 בינואר 2025 יחל שינוי מהותי בחקיקת המזון בישראל, עם כניסתן לתוקף של שורת הוראות חדשות המאמצות את הרגולציה האירופית אל תוך המשפט הישראלי. הליך האימוץ המשפטי שנבחר הוא מורכב ומדויק, והוא משקף את הצורך לשלב בין הסטנדרטים האירופיים לבין המציאות המשפטית הישראלית.
עיקרון היסוד של הרפורמה הוא אימוץ סלקטיבי ומדויק של הוראות מהאיחוד האירופי, אשר יוגדרו בחוק כ״הוראות מאומצות״. הוראות אלה נועדו לחול על מכלול תחום המזון והעניינים המצויים תחת סמכותו של שר הבריאות. המחוקק קבע עיקרון ברור: במקרה של התנגשות בין ההוראות המאומצות לבין חקיקת המזון המקומית הישראלית, תהיה ידן של ההוראות המאומצות על העליונה. קביעה זו משקפת את המשקל המשפטי המשמעותי שניתן לרגולציה האירופית במסגרת הרפורמה.
עם זאת, החוק מקפיד להגדיר את גבולות האימוץ. לא כל הוראה המופיעה בתקנות האירופיות תיחשב אוטומטית כהוראה מאומצת. החוק מחריג במפורש מספר סוגי הוראות: ראשית, כאשר תקנה אירופית מפנה להוראות אחרות שאינן מוגדרות כמאומצות, הפניות אלו לא ייחשבו לחלק מההוראות המאומצות. שנית, הוראות העוסקות בהטלת חובות על מוסדות האיחוד האירופי או על המדינות החברות בו לא ייכללו בגדר ההוראות המאומצות. במקרים אלה, ימשיכו לחול הוראות חקיקת המזון המקומית הישראלית.
לקריאת המאמר המלא בגיליון דצמבר של מגזין PORT2PORT לחצו כאן.
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו״ד גיל נדל - ראש מחלקת מיסים (משותף) במשרד גולדפרב, גרוס זליגמן. בדוא״ל [email protected] ו/או בטלפון 03-6089979