בעולם המודרני, שבו צריכה והתייעלות הולכות יד ביד, נושא הטיפול בפסולת הפך לאתגר משמעותי. ישראל, כמדינה מתקדמת השואפת לשמור על איכות הסביבה, הבינה את הצורך בהתמודדות עם בעיה זו. כתוצאה מכך, ב-1 ביולי 2011, נכנס לתוקפו חוק משמעותי - ״החוק להסדרת הטיפול באריזות, תשע״א-2011״, או בקיצור, חוק האריזות.
חוק זה נולד מתוך הכרה בצורך הדחוף לצמצם את כמות הפסולת הנוצרת מאריזות, למנוע את הטמנתה ולעודד שימוש חוזר בהן. מטרתו העיקרית היא להקטין את ההשפעה הסביבתית השלילית של אריזות ופסולת אריזות, תוך יצירת מסגרת חוקית ומעשית לטיפול בנושא.
לאחרונה פורסם כי המשרד להגנת הסביבה החל בהליך אכיפה כנגד 384 יצרנים ויבואנים, חברות ועסקים שלא התקשרו עם גוף שקיבל הכרה מהמשרד לקיום חובותיהם לפי החוק. המשרד להגנת הסביבה ציין כי ״היצרנים והיבואנים מקבלים הזדמנות לטעון את טענותיהם כנגד ההליך, ואם לא יתקבלו טיעוניהם יוטלו עליהם עיצומים כספיים בסכום מצטבר של כ-54 מיליון שקל. סכום העיצום לכל מפר נע בין 70 אלף שקל ל-175 אלף שקל – תלוי אם מדובר ביחיד או בחברה, בהפרה ראשונה של החוק או בהפרה חוזרת״.
אלעד עמיחי, סמנכ״ל בכיר לשלטון מקומי וקהילה במשרד להגנת הסביבה והמנהל מכוח החוק אמר: ״המשרד להגנת הסביבה פתח בהליך אכיפה נוסף כנגד יצרנים ויבואנים שאינם מקיימים את הוראות חוקי אחריות יצרן מורחבת על פסולת ולא התקשרו עם תאגיד מחזור מוכר. יצרנים ויבואנים אלו מפירים את החוק, אינם משלמים דמי טיפול על המוצרים שהם משווקים, מטילים את העומס על יצרנים ויבואנים שפועלים לפי החוק, ולכן מעלים את יוקר המחיה ופוגעים במִחזור בישראל. נמשיך לפעול כנגד כל מי שמפר חוקים סביבתיים״.
להמשך קריאה על עיקרי החוק בגיליון אוקטובר של מגזין PORT2PORT לחצו כאן.
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו״ד גיל נדל - ראש מחלקת מיסים (משותף) במשרד גולדפרב, גרוס זליגמן. בדוא״ל [email protected] ו/או בטלפון 03-6089979