בימים אלה (29.11.16), קיבל בית המשפט העליון בקשת רשות ערעור של יבואן, והורה לרשות המכס להעביר לעיונו פרוטוקולים וחומר רקע מועדה של המכס, ואשר עסקה בעניינו.
סיפור המקרה: מדובר במחלוקת סיווג מכס בין יבואן פרופילים לייצור דלתות, בשאלה מה סיווג המכס הנכון של הפרופילים. במסגרת ניהול התביעה, ביקש היבואן כי רשות המכס תחשוף בפניו פרוטוקולים וחומר רקע של ועדה של המכס שקיימה דיון בעניינו של היבואן, בשאלה האם הוא זכאי לקבל פטור מגרעון שנדרש ממנו, או לא. רשות המכס סירבה למסור את החומר וטענה כי מדובר בחומר חסוי שמהווה "תרשומת פנימית" של הרשות. הרשות טענה כי עובדיה זכאים להתבטא בוועדות באופן חופשי, ואם ייחשף החומר הדבר עשוי ליצור "אפקט מצנן" ולפיו עובדי הרשות יחששו מלהתבטא.
מנגד, טען היבואן כי מדובר במסמכים רלוונטיים העוסקים באופן ישיר בעניינו, וכי זכות הגילוי עולה על טענת החיסיון. בית משפט השלום דחה את טענות היבואן, ובית המשפט המחוזי קיבל אותן, והצדדים הגיעו לבית המשפט העליון.
החלטת בית המשפט העליון בבקשת רשות הערעור: בהחלטת בית המשפט העליון שניתנה בימים אלה, קבע בית המשפט כי כלל היסוד הוא ניהול תביעות "בקלפים פתוחים", כלומר כל צד נדרש לגילוי מרבי של החומר שברשותו. בית המשפט ציין כי הכתרת מסמך בכותרת של "תרשומת פנימית" של הרשות אינה מילת קסם, והיא אינה חוסמת את האפשרות לעיין בו, אלא שהדרך הראויה היא לעיין במסמך הספציפי ולבחון האם ראוי לגלותו, או לא. במקרה הספציפי, קבע בית המשפט העליון, לאחר עיון במסמכים, כי יש לגלותם משום שהם עוסקים ביבואן הספציפי, ומאחר ובתביעה הועלו טענות כלפי אופן קבלת ההחלטה בוועדה.
בית המשפט העליון קבע כי: "הכתרת מסמך כ'תרשומת פנימית' על ידי הרשות אינה 'מילת קסם' ואין היא חוסמת מניה וביה את הגילוי והעיון בו", "לא די בקביעת הרשות כי מסמך מהווה 'תרשומת פנימית' כדי להקים חיסיון".
לכן, בקשת רשות הערעור נדחה והמדינה חויבה לשלם ליבואן הוצאות בסך של 5,000 שקל.
[רע"א 7461/16 מדינת ישראל- אגף המכס ומע"מ נ' פן דור תעשיות בע"מ, החלטה מיום 29.11.16, השופט אליקים רובינשטיין. ב"כ הצדדים: למדינה- עו"ד יורם הירשברג ורוני זלושינסקי מפרקליטות המדינה, ליבואן- עו"ד אסף וייס]
לסקירות נוספות שנכתבו על ידי צוות משרדנו בנושא גילוי מסמכים בתביעות נגד רשויות המדינה, אנא כנסו לאתר המשרד כאן
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל מתמחה בדיני יבוא, יצוא, הובלה ושילוח וסחר בינלאומי, והוא עומד בראש תחום יבוא ויצוא וסחר בינלאומי במחלקת המסים במשרד גולפרב זליגמן ושות'. לפרטים ומידע: [email protected]