היבואן שחרר המטען ללא שטר המטען המקורי

הספק הסיני סירב למסור את שטר המטען ללא תוספת מקדמה להזמנה נוספת. בהחלטת בית המשפט ניתן צו המתיר ליבואן ששילם את מלוא התמורה לשחרר את המטען ממחסן הערובה


00:00 ,14.08.2011 מאת: מערכת פורט2פורט

בחודש שעבר נתן בית משפט השלום בהרצליה צו המורה לחברת ספנות ולמחסן ערובה לשחרר לידי יבואן מטען של מוצרי פרסום שייבא מסין, כאשר הספק הסיני סירב למסור את שטר המטען המקורי.

עובדות המקרה וטענות הצדדים:

היבואן, מעגל חברה למסחר, העוסקת בין היתר בשיווק ויבוא מוצרי פרסום, הזמין מספק סיני מוצרי פרסום בשווי 19,000 דולר. מוצרי הפרסום יוצרו בסין על פי הזמנה מיוחדת עבורו, והוא התחייב לספקם ללקוחותיו תוך זמן קצוב.

מטען חומרי הפרסום הגיע ארצה בהובלה ימית, ולאחר ששילם היבואן לספק הסיני את מלוא תמורת הרכישה, התנה הספק הסיני את מסירת שטר המטען המקורי בתשלום מקדמה על חשבון משלוח עתידי של סחורה, לאור חסרון כיס אליו נקלע, ואיים כי אם היבואן לא ישלם לו את אותה מקדמה, ימכור את המשלוח שכבר הגיע לישראל, לצדדים שלישיים.

היבואן סירב להיכנע לניסיון הסחטנות, ופנה בבקשה למתן צו עשה זמני לבית המשפט, במסגרתו הוצגה התכתובת המתעדת את התניית מסירת שטר המטען בתשלום הנוסף, והמוכיחה כי מלוא התמורה בגין המשלוח המעוכב שולמה לספק. לבקשה, אשר הוגשה יחד עם כתב תביעה, צורפו כמשיבים הספק הסיני, המשלחת, חברת הספנות ומחסן הערובה בו אוחסן המטען מאז פריקתו בנמל אשדוד.

החלטת בית המשפט:

בית המשפט התרשם מהתכתובת שהוצגה, וקבע כי השארת הטובין במחסן הערובה שבעורף הנמל, תוך המתנה לקבלת עמדת הספק הסיני, עשויה לגרום ליבואן נזקים כבדים - הן בשל הצורך לשלם דמי אחסנה, והן כתוצאה מהפרת התחייבויותיו לאספקת מוצרי הפרסום לצדדים שלישיים תוך זמן קצר.

לפיכך, ניתן צו עשה זמני המורה לחברת הספנות ולמחסן הערובה לשחרר את המטען לידי היבואן לאלתר, בכפוף לכך שיפקיד ערבות בנקאית בסך 20,000 דולר בקופת בית המשפט, להבטחת הוצאות המשיבות לבקשה, אם יתברר, לימים, כי הבקשה הדחופה הייתה בלתי מוצדקת.

במקביל, ניתן ליבואן היתר לשלוח את הבקשה וכתב התביעה לספק הסיני במקום מושבו בסין, תוך תרגומם לשפה האנגלית. לאחר מסירת המסמכים בסין, יהא חייב הספק הסיני להשיב לגופו של עניין, שאם לא כן יינתן כנגדו פסק דין בהעדר הגנה.

 [ת.א. (שלום הרצליה) 22941-07-11 מעגל חברה למסחר בע"מ נ' Xiamen Zhong Sheng Trade Co. Ltהחלטה מיום 17.7.11, השופטת רסלר-זכאי. שמות ב"כ הצדדים לא צוינו]


האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.

עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט: www.nadel-law.co.il