האם מס הקנייה שמוטל על סיגריות מיובאות חוקי?

חברה המייבאת סיגריות זולות טענה כי הטלת מס קנייה קצוב מינימלי ללא קשר לערך הסיגריות, העומד היום על 215 שקלים לאלף סיגריות, אינו חוקי


00:00 ,18.11.2010 מאת: מערכת פורט2פורט

                                                                                   
חברה המייבאת סיגריות זולות טענה כי הטלת מס קנייה קצוב מינימלי ללא קשר לערך הסיגריות, העומד היום על 215 שקלים לאלף סיגריות, אינו חוקי
 
מאת עו"ד גיל נדל, עו"ד עומר וגנר
 
עובדות המקרה וטענות הצדדים: חברת למיט עוסקת בייבוא של סיגריות זולות מיוון, הולנד, ארה"ב, ועוד.החברה טענה כי שיטת הטלת מס קנייה על סיגריות הקובעת מס מינימלי ללא קשר לערך הסיגריות, אינה חוקית.

 
מס הקנייה על המוטל על סיגריות בפרט מכס 24.02-2000 הוא 58% מהמחיר לצרכן ללא מע"מ + 52.69 שקלים לאלף סיגריות. אך יחד עם זאת, קיים מס קנייה מינימלי, העומד על לא פחות מ-215 שקלים לאלף סיגריות. סכום מס הקנייה המינימלי מעודכן מדי שנה על ידי צו של שר האוצר.
 
המכס טען כי שיטת הטלת מס מינימלי קיימת גם בתחומים אחרים, כמו: ירקות, כוהל, מוצרי עץ ועוד. החברה טענה כי, חוק מס קנייה מסמיך את שר האוצר להטיל מס על מוצרים לפי אחוזים ממחירם לצרכן, או בסכום קצוב (לפי כמות סיגריות) או בשילוב של שניהם.
 
בכל מקרה, טענה החברה, שר האוצר אינו מוסמך לקבוע מס קנייה מינימלי. בנוסף, טענה החברה כי מנהל המכס מפרסם אחת לשנה את סכומי מס הקנייה על סיגריות והסמכות היא רק של שר האוצר. כמו כן, טענה החברה כי הטלת מס קנייה קצוב מינימלי מפלה אותה לרעה לעומת יבואני הסיגריות היקרות ומצמצם את הפער בשיעור מס הקנייה ביניהם, דבר אשר בסופו של דבר פוגע בצרכן המעונין לרכוש סיגריות.
 
המכס טען כי מאחר ושר האוצר מוסמך לקבוע מס בסכום קצוב (לפי כמות סיגריות), ברור שהוא מוסמך לקבוע גם סכום קצוב מינימלי. בין הצדדים גם התעוררה מחלוקת האם מס קנייה מסוגל להקטין את צריכת הסיגריות.
 
בפסק הדין ציין בית המשפט כי, בעניינים של מדיניות כלכלית, כמו למשל השיקולים בקביעת גובה המס שיוטל על מוצרים, נזהר בית המשפט מלהתערב בפעילות הרשות.
 
בית המשפט קבע כי, חוק מס קנייה מאפשר לשר האוצר להטיל מס קנייה במגוון רחב של אפשרויות, ולכן הפרשנות הראויה היא שלשר האוצר סמכות לקבוע מס קנייה קצוב מינימלי, בנוסף למס קנייה קצוב. בנושא הפרסום, קבע בית המשפט כי מנהל המכס אינו חורג מסמכותו היות והוא רק מפרסם את סכומי מס הקנייה שקבע שר האוצר, ולא קובע אותם בעצמו.
 
בית המשפט דחה את טענת האפליה וקבע כי ממילא מס הקנייה מורכב ממס אחוזי מהמחיר לצרכן, ולכן ברור שהמס על סיגריות יקרות גבוה יותר מהמס על סיגריות זולות. בסופו של דבר, דחה בית המשפט את התביעה וחייב את החברה בתשלום הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 8,500 שקלים בצירוף מע"מ.
 
(ת"א 27170-07 למיט אחזקות בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל-שר האוצר ואח', השופטת עינת רביד, פסק-דין מיום 16.11.10. ב"כ הצדדים- לחברה- עו"ד ווייזר, למכס- עו"ד עבר הדני).
 
האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי. הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא וייצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט: www.nadel-law.co.il