במקרה של סכסוך בין יבואן לחברת הובלות על עלות הובלה של מכולה שסוכם בעל פה, הכריע בית המשפט לטובת חברת ההובלות על סמך שיטת החיוב הנהוגה עם שאר הלקוחות
מאת עו"ד גיל נדל, קידר הללי
אל בית משפט השלום בחיפה הוגשה תביעה על סך של כ-21 אלף שקלים בגין חוב כספי שעניינו אי תשלום עבור הובלה יבשתית.
סיפור המקרה הוא כדלקמן:חברת נעה הובלות, חברה המספקת שירותי הובלה, וחברת זוהר ש.ב.א, חברה העוסקת בין היתר בייבוא ובייצוא של מתכות, התקשרו בהסכם שבעל פה לעניין הובלת סחורתה של זוהר מנמל חיפה אל מפעלה בעכו ולהיפך.מאחר והסכם זה נעשה בעל פה וללא עיגון בכתב, נתגלעה מחלוקת בנוגע לעלות ההובלה שסוכמה בין הצדדים.
היבואן טען כי במשך מספר חודשים ביצעה עבורו חברת ההובלות שירותי הובלה בהיקף נרחב, זאת מאחר ומשאית היבואן הייתה בתיקון עקב תקלה. לטענת היבואן נקבע בין הצדדים כי עלות הובלת מכולה תהיה 900 שקלים הלוך ושוב, מחיפה לעכו ובחזרה.
מנגד, טענה חברת ההובלות כי סוכם כי עלות הובלת מכולה מלאה תהיה 900 שקלים לכיוון אחד, והובלת מכולה ריקה תעשה ללא חיוב.כפועל יוצא, לאחר תקופה של עבודה משותפת, נוצר פער בין הסכום שדרשה חברת ההובלות לבין ציפיית היבואן לחיוב בגין אותן ההובלות. על כן, הגיעו הצדדים לפתחו של בית המשפט על מנת שיכריע בין העמדות.
הכרעת בית המשפט הייתה כדלקמן: בית המשפט העדיף את עמדת חברת ההובלות בקובעו כי, עדותו של העד מטעמה הותירה רושם חיובי ואמין ועלתה בקנה אחד עם שאר ראיות חברת ההובלות. את קביעתו ביסס בית המשפט גם על סמך שלוש חשבוניות שהוציאה חברת ההובלות עבור היבואן, בהן היבואן חויב בתשלום לפי עמדת חברת ההובלות.
בנוסף, גם חברות אחרות עימן התקשרה חברת ההובלות חויבו באותה שיטת חיוב. על כן, קיבל בית המשפט את התביעה, חייב את היבואן ביתרת החוב לפי עמדת חברת ההובלות, וכן חייבו בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 3,000 שקלים.
מוסר ההשכל הנלמד ממחלוקת משפטית זו הוא שהסכמי שירותים יש לעגן בכתב, שכן סיכומם בעל פה, אטרקטיבי ככל שיהיה, מותיר פתח לחילוקי דעות שלעיתים קרובות מובילים לעימותים משפטיים בבית המשפט, וזה, בניגוד לאחרון, לא אטרקטיבי בכלל.
(תא"מ (חיפה) 4742-10-08 נעה הובלות רמ- סע בע"מ נ' זוהר ש.ב.א סחר ותעשיות מחזור בע"מ
השופט אינאס סלאמה, פסק דין מיום 3.11.10. ב"כ הצדדים- ליבואן- עו"ד א.שחף. לחברת ההובלות- עו"ד נ. שמואל ערד).
האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי. הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא וייצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט: www.nadel-law.co.il
דמי הובלה בהיעדר סיכום בכתב
במקרה של סכסוך בין יבואן לחברת הובלות על עלות הובלה של מכולה שסוכם בעל פה, הכריע בית המשפט לטובת חברת ההובלות על סמך שיטת החיוב הנהוגה עם שאר הלקוחות
00:00 ,16.11.2010
עשוי לעניין אותך
כמאה אנשי עסקים מרוסיה יבקרו בישראל
חברת ק.א.ל שינעה 4,467 טון מטען באוקטובר
המכס הישראלי דורג במקום העשירי בעולם
על גבולות היכולת לקבל מידע מרשות ציבורית
משרד התחבורה אישר לחברת Better Place לייבא מכוניות חשמליות
מכון הייצוא: נרשמה ירידה של 2.4% ברבעון השלישי