גם ממתקים חייבים בסימן המסחר המקורי

חברת דיסני העולמית תבעה יבואנית ממתקים פלשתינית לאחר שמכס אשדוד עיכב בנמל את המשלוח שייבאה מסין. ביהמ"ש קבע כי על היבואן לבדוק שהייבוא עומד בדיני הקניין הישראליים


00:00 ,10.08.2011 מאת: מערכת פורט2פורט

ההגנה הניתנת לבעליהם של זכויות קניין רוחני- סימני מסחר, פטנטים וזכויות יוצרים, הינה הגנה רחבה וחובקת עולם. הגנה זו מושגת, בעיקר, על ידי אמנות בינלאומיות בנושא, אשר בעקבותיהן קבעו המדינות השונות חקיקה מגינה גם בחקיקתן הפנימית.

לאחרונה, הכריע בית המשפט המחוזי בתל אביב בתביעה שעניינה הפרת זכויות קניין רוחני.

עובדות המקרה וטענות הצדדים:

התובעת- חברת דיסני העולמית, הגישה תביעה כנגד יבואנית פלשתינית אשר יבאה דרך נמל אשדוד משלוח של מוצרי עוגיות וממתקים. המשלוח עוכב על ידי מכס אשדוד בחשד כי הוא מפר את זכויות היוצרים וסימני המסחר של דיסני. חברת דיסני טענה כי היבואנית הטביעה על גבי המוצרים שייבאה את דמויותיהם של 'מיקי מאוס וחבורתו', ובכך הפרה את זכויות הקניין הרוחני של דיסני.

מנגד, טענה היבואנית כי די בכך שהיא ייבאה את המוצרים על פי כללים מחמירים במדינת הייצוא (סין) וכי לא עשתה שימוש מפר בסימני המסחר של דיסני.

בנוסף, טענה כי מרגע שנודע לדיסני אודות הייצור המפר, לטענתה, על ידי המפעל הסיני, מוטלת על דיסני החובה לפנות ליצרן בדרישה שיחדל עם היצור ולהוסיפו כנתבע להליך הנדון. לו הייתה דיסני עושה כן, כך טענה היבואנית, הייתה מקטינה דיסני את הנזקים שנגרמו לה וליבואנית הייתה האפשרות לחלק את הפיצוי הנתבע ממנה בינה ובין היצרן.

בנוסף, טענה היבואנית כי המשלוח יועד לצריכה ברשות הפלשתינית ולא בישראל, ומדובר בשוק שונה.

פסיקת בית המשפט:

ראשית, קבע בית המשפט כי יבוא מפר לשטחי הרשות הפלשתינית- כמוהו כיבוא מפר לישראל, וכי הן לרשויות האכיפה והן לבתי המשפט בישראל ישנה סמכות לפעול כנגד יבוא שכזה, משום שמדינת ישראל והרשות מהוות מעטפת מכס אחת.

כמו כן, בית המשפט שלל באופן נחרץ את טענתה של היבואנית לפיה יצאה ידי חובתה בכך שעמדה בכללים הסיניים באשר להפרת זכויות קניין רוחני. בית המשפט קבע שעל היבואנית החובה לבדוק האם הייבוא לישראל עומד בדיני הקניין הרוחני הישראליים. בית המשפט גם קבע כי לא ניתן להטיל חובות על בעל זכויות הקניין הרוחני, שעה שזכויותיו מופרות על ידי אחר.

לאחר שדחה את טענות ההגנה של היבואנית בזו אחר זו, בית המשפט בדק האם דיסני הוכיחה שהיבואנית הפרה את זכויות הקניין הרוחני שלה. בית המשפט קבע כי חברת דיסני רשמה בישראל סימני מסחר בדמויות 'מיקי מאוס וחבורתו' וכי היבואנית השתמשה בדמויות אלה, מבלי שקיבלה לכך היתר מאת דיסני ומבלי ששילמה לדיסני תמלוגים על השימוש, ולכן, מדובר בהפרה. למסקנה זו הגיע בית המשפט כאשר הוצגו בפניו תצלומים של המשלוח שנתפס במכס.

לאור האמור, קיבל בית המשפט את התביעה וקבע כי הסחורה המפרה תושמד על חשבון היבואנית, וכי זו תשלם לדיסני פיצוי ללא הוכחת נזק על סך 20,000 ש"ח. כמו כן, בית המשפט חייב את היבואנית בהוצאות משפט לטובת דיסני, בסך של 15,000 ש"ח.

[ת.א. (מחוזי ת"א) 1007-06 Disney Enterprises Inc נ'International Line for Trading Company, פסק-דין מיום 4.7.11, השופטת ד"ר דפנה אבניאלי. שמות ב"כ הצדדים לא פורסמו]

__________________________

האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.

עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט: www.nadel-law.co.il