בית משפט השלום קבע כי הודעה של אחד הנאשים הינה למעשה ראייה שהושגה שלא כדין ועל כן היא נפסלה. בית המשפט מתח ביקורת על התנהלות מחלקת החקירות של רשות המס
פסק הדין (הכרעת דין במשפט פלילי) שלפנינו עוסק באישומים שהוגשו בגין התחמקות מתשלום מע"מ ובניכוי של כדין של מע"מ תשומות, בכוונה להתחמק בתשלום מס.
בשורה התחתונה בית המשפט זיכה את הנאשמים מרוב סעיפי כתב האישום, אלא שבפסק הדין ניתנו מספר קביעות שיש להן חשיבות רבה החורגת מתחום המע"מ ורלבנטיות ביותר גם לתחום מסי היבוא.
קביעה בעלת חשיבות רבה ביותר היא הקביעה, כי הודעה של אחד הנאשמים הינה ראייה שהושגה שלא כדין ועל כן היא נפסלת. בית המשפט נימק זאת בכך ש - (1) נוסח האזהרה שהוקרא לנחקר (הנאשם) לקוי, שכן לא הודיעו לו מה הם החשדות שבגינם נחקר ומהי מהות העבירה המיוחסת לו. בכך נשללה מהנחקר האפשרות לממש את זכותו ולא להשיב לשאלות חוקריו; (2) לא הודיעו לנאשם על זכותו לייצוג על ידי עורך דין, ואף מנעו ממנו להיפגש עם עורך דין. (3) על הנאשם הופעל לחץ מוגזם, בכך שנמנע מן הנאשם להודיע לאשתו, שילדה יום קודם לכן, על "היעלמותו" והימצאותו בחקירת רשויות המס.
הנה דבריו הבהירים של בית המשפט בעניין הזה: "בפנינו אמרת נאשם הנגבית ממנו כשהוא במצב נפשי קשה, לאחר לילה ללא שינה, כשהוא דואג לאשתו שילדה לפני מספר שעות והוא שואף בכל לבו לסיים את החקירה ולשוב לאשתו, לאחר שעות ארוכות של שלילת חירותו ושל הימצאות בחדר חקירות, תוך שהחוקרים מפעילים עליו לחץ בהתנהגות תוקפנית ואלימה מילולית. הנאשם, שאינו מוזהר מראש, עובר לגביית הודעתו, מה הן החשדות המיוחסות לו, הוא אינו מודע על זכותו להיוועץ עם עורך דין ובפועל נשללת ממנו זכותו זו על אף בקשתו. לכל זאת מתווסף המחדל של אי רישום דבריו בשפת אמו, תוך שהחוקרים מחליפים את דברי הנחקר בפרשנותם לכוונת דבריו".
בית המשפט נשען על פסיקה קודמת של בית המשפט העליון בעניין המשמעות של אי הודעה לנחקר על זכותו להתייעץ עם עורך דין, פסל את הודעת הנאשם, והלך בכך צעד נוסף בהגנה על זכויות נאשם ובמניעת הרשעות שווא.
נקודה חשובה נוספת בפסק הדין היא ביקורתו של בית המשפט על התנהלות מחלקת החקירות של רשות המס. בית המשפט קבע כי שיטת הפעולה שלה נכרכה בציפיותיה לאפשרות גביית חובות המס, וריכוז המאמץ החקירתי על ידי החוקרים לא נעשה תמיד רק במסגרת המותר. (ת.פ. 3523/03, הכרעת דין מיום 29.11.07, לא צוינו שמות ב"כ הצדדים)
הכרעת הדין עוסקת אמנם במס ערך מוסף, אך יש לה רלבנטיות רבה גם לזכויות היבואנים וסוכני מכס הנחקרים בחקירות מכס.
* האמור לעיל הנו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
עו"ד גיל נדל עוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט: www.nadel-law.co.il
בית משפט השלום בת"א: חיזוק נוסף של זכויות הנחקר בחקירת מס
בית משפט השלום קבע כי הודעה של אחד הנאשים הינה למעשה ראייה שהושגה שלא כדין ועל כן היא נפסלה. בית המשפט מתח ביקורת על התנהלות מחלקת החקירות של רשות המס
00:00 ,11.12.2007
עשוי לעניין אותך
דעה אחרת: דרושה זהירות בהסקת מסקנות מפסק דינו של בית משפט השלום בעכו בעניין סוכני המכס
ביהמ"ש דחה תביעה כנגד סוכן מכס שמסר המטען לשלוח של בעלת המטען
הברחת סיגריות עלתה לנאשם 15 חודשי מאסר בפועל וקנס כספי
אושר מינויו של רם בלינקוב לתפקיד הממונה על התקציבים באוצר
GIC הקימה מרכז לוגיסטי בבחריין
ארגון ה-OECD פרסם את 'מפת הדרכים' לצירופה של ישראל לארגון