בין סימן מסחרי לחיקוי

יצרנית האלקטרוניקה סוני תפוצה על ידי יבואן ומשווק של מוצרי פלייסטיישן בשל הפצה של מוצר חלופי שהפר את סימן המסחר


00:00 ,12.08.2013 מאת: מערכת פורט2פורט

יבואן ומשווק של מוצרי סוני חויבו (ביחד ולחוד) בתשלום פיצוי של 50 אלף שקל בגין יבוא מוצרים שהפרו את סימן המסחר של חברת האלקטרוניקה.

חברת Sony Computer Entertainment Inc. עוסקת בתחום האלקטרוניקה, כשבין היתר היא מייצרת את קונסולת המשחק הנייחת פלייסטיישן ואביזרים שונים לקונסולה, ביניהם בקר אלחוטי הידוע בשם "dual Shock", שלגביו נרשם סימן מסחר.

חברת ק.איה ישראל בע"מ מייבאת ומשווקת מוצרי אלקטרוניקה שונים, ביניהם הבקר האלחוטי לפלייסטיישן. מחסני חשמל – אלקטרה מוצרי צריכה (1951) בע"מ הינה הבעלים של רשת החנויות מחסני חשמל, המשווקת ומוכרת בחנויותיה, בין השאר, את המוצרים הנ"ל.

בכתב התביעה שהגישה סוני לבית המשפט המחוזי בתל אביב נטען כי היבואן שיווק בישראל בקר אלחוטי, שלו ביצועים זהים לבקר האלחוטי של סוני, הנושא גם הוא את הסימן המסחרי הרשום ושצורתו החיצונית זהה כמעט לחלוטין לצורת הבקר של סוני. בנוסף נטען שהבקרים המפרים את הסימן המסחרי הוצעו למכירה ברשת חנויות מחסני חשמל במחיר זול באופן משמעותי מאלה של היצרן.

היבואן טען להגנתו כי ייבא 300 בקרים מפרים בלבד. בנוסף הוא ציין כי על אף שעשה שימוש בסימן רשום של היצרן, לא נעשה שימוש בסימנים "sony" או "playstation" ושציבור הלקוחות מודע היטב לכך שמדובר במוצר תחליפי להתקנים של היצרן, וכי יש לא מעט לקוחות המבקשים לרכוש מוצר תחליפי כזה במחיר זול יותר.

הצדדים הגיעו להסכמה, לפיה מדובר במוצרים המפרים את סימן המסחר. אי לכך הם טענו רק לגבי הפיצוי הכספי המגיע, אם בכלל, ליצרן.

השופט גדעון גינת קבע, כי אין מחלוקת שהבקר המפר זהה בתפקודיו למוצר המקורי של היצרן. גם ברור, שהמוצר ששווק על ידי היבואן והמשווק נשא באופן בולט, הן על גבי המוצר עצמו והן על גבי האריזות, את הסימן המסחרי הרשום של היצרן.בית המשפט חזר על הכלל הידוע, לפיו הבעלים של סימן המסחר זכאי למונופולין בתחום שלגביו רשום הסימן. נאמר, כי עצם השימוש שעשו היבואן והמוכר בסימן הרשום מלמד שהם ביקשו לנצל את הסימן לצורך שיווק מוצריהם.
 

לאחר ששמע את טענות הצדדים לגבי גובה הפיצוי, התקבלה תביעת היצרן והיבואן חויב לפצותו בסכום של כ-50 אלף שקל, בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 14 אלף שקל.

 


בין סימן מסחרי לחיקוי

* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.

 

* עו"ד גיל נדל מתמחה בדיני יבוא, יצוא, הובלה ושילוח וסחר בינלאומי, והוא עומד בראש תחום יבוא ויצוא וסחר בינלאומי במחלקת המסים במשרד גולפרב זליגמן ושות'. לפרטים ומידע: [email protected]